Előzetes

Kupagyőzelemre készül az Arsenal a Chelsea-Man. United derbi árnyékában

  • DA

Négy napon belül két mérkőzést is játszik az éllovas Manchester United a Premier League-ben, míg a második Arsenal meccsét törölték, így a Vörös Ördögök akár hét pontra is növelhetik előnyüket a tabellán az Ágyúsokkal szemben. Ehhez először a Wigant kellene legyőznie Sir Alex Ferguson csapatának, majd kedden a gyengélkedő nagyvadat, a Chelseat kellene elkapnia otthonában. A rivális Arsenal eközben hat év után újra kupát emelhet a magasba, vasárnap délután a Birmingam Cityvel mérkőzik a Wembleyben a Ligakupa döntőjében.

A hétvégi program:

Premier League, 28. forduló:
Szombat:
Aston Villa-Blackburn Rovers 16:00   
Everton-Sunderland 16:00   
Newcastle United-Bolton Wanderers 16:00
Wolverhampton Wanderers-Blackpool 16:00
A Chelsea-Birmingham City, és a Tottenham-Arsenal mérkőzéseket törölték az Arsenal-Birmingham Ligakupa-döntő miatt.

Wigan Athletic-Manchester United 16:00

Novemberben 2-0-ra nyert hazai pályán a United, most is hasonló eredmény várható, az előjelek legalábbis erre utalnak: a Wigan Athletic eddig mind a 11 Premier League-találkozóját elvesztette a Vörös Ördögök ellen; Wayne Rooney eddig 12 meccsen 9 gólt lőtt az ellenfélnek, Dimitar Berbatov hasonló mérlege 8 mérkőzés/5 gól; a Wigan utolsó hét Manchester United elleni fellépésén (minden sorozatot egybevetve) csak egy gólt tudott szerezni. Mi szólhat a kiesőjelölt, ellenfelétől 30 ponttal lemaradó, elmúlt 10 bajnokijából csak kettőt nyerő hazaiak sikere mellett? Nos, Sir Alex Ferguson csapata csak háromszor tudott nyerni idegenben a szezonban, nyolcszor ikszeltek, és három hete, a ligautolsó Wolwerhampton otthonában kikaptak. A Vörös Ördögök három pontja jóval biztosabbnak tűnik, de borítékolható, a győzelemért nem fognak megszakadni, mert rá három napra a Stamford Bridge-en, a Chelsea ellen kell bizonyítaniuk.

Vasárnap:

West Ham United-FC Liverpool 14:30

Kínkeservesen, de kinyögte a továbbjutást az Európa Ligában a Liverpool, a bajnokságban is egyre jobb formába lendülnek, saját maguk őszi rémálomszerű teljesítményéhez képest. A másodosztályba "igyekvő" West Ham United ellen azért nem lesz könnyű a győzelem, a Kalapácsosok a Burnley kiütéséből (FA-kupa) meríthetnek erőt, viszont a nagy reményekkel szerződtetett Robbie Keane jó szokásához híven új klubjában is megsérült. A Vörösök csapatkapitányukat, Steven Gerrardot kénytelenek nélkülözni.

Manchester City-Fulham 16:00

A kisebbik manchesteri egyesület az aranytól már elbúcsúzott, de a dobogó valószínűsíthető, jelenleg harmadikok, és talpon vannak az Európa Ligában is. Csütörtök este a görög Arisz 3-0-ás legyőzésével a nyolcaddöntőbe jutottak, Roberto Mancini menedzser a térdsérüléséből felépült Mario Balotellivel is számolhat, és a bosnyák csatár, Edin Dzeko is kezdi felvenni a ritmust. A Fulham elmúlt öt bajnokijából csak egyet vesztett, kettőt megnyert, és kettőn ikszelt, de majd' egy hónapja nyertek utoljára. Viszont a kékmezesek elmúlt öt meccses mérlege egy hajszállal rosszabb, két vereség, egy döntetlen, két győzelem. Gera Zoltán várhatóan csak a kispadon kezd, de csapata egyáltalán nem esélytelenül lép pályára a City of Manchester Stadionban.

Ligakupa, döntő:
Arsenal-Birmingham City, London, Wembley, 17:00

Hat szűk esztendő után jutott újra aranyérem, kupagyőzelem kapujába az Arsenal, és még ha az a "lesajnált" Ligakupa is, pillanatnyilag szinte a BL-győzelemmel is felérne a szurkolóknak, csak nyerjék már meg végre az Ágyúsok. Az 1961 óta létező kupát az Arsenal kétszer hódította el, legutóbb az 1992-1993-as szezonban. Mindössze két játékos volt jelen az a csapat legutóbbi győztes kupadöntőjén (2005, FA-kupa), de kettejük közül Cesc Fabregas térdínsérülése miatt kénytelen kihagyni a találkozót, így a csapatkapitányi szalagot a másik akkori érintett, Robin van Persie kapja meg.

Az utolsó győzelem. A kupát magasba emelő Patrick Vieira mellett a 18 éves Cesc Fabregas

"Nagyon csalódott. Az egyetlen, amivel felvidíthatjuk, hogy megnyerjük a Ligakupát, mert óriási része van abban, hogy döntőbe jutottunk" - nyilakozta a spanyol középpályásról Wenger.

2007-ben az utolsó, még a cardiffi Millenium Stadionban vívott döntőt épp az Arsenal bukta el a Chelsea-vel szemben, az Ágyúsok egyetlen góljának szerzője Theo Walcott volt, aki szintén nem léphet pályára vasárnap bokasérülése miatt. Arsene Wenger csapata az új Wembley-ben először játszik kupafinálét.

De ne feledjük az ellenfelet sem, a Birmingham City eddig egyszer került a Ligakupa-siker közelébe, 2001-ben a Liverpool tizenegyesekkel ütötte el az elsőségtől. Viszont elmúlt 10, Arsenal elleni meccséből csak egyet tudott megnyerni a City, még 2005-ben. A bajnokságban októberben és januárban is a londoniak győztek (3-0, illetve 2-1). A legemlékezetesebb összecsapás a 2008 februári, birminghami Premier League-meccs volt, ahol Martin Taylort már a 3. percben kiállították, brutális belépőjével eltörte az Ágyúsok támadójának, Eduardónak a lábát.

Az Arsenalból Fabregason és Walcotton kívül Thomas Vermaelen és Lukasz Fabianski hiányzik, a katalán középpályás feladatkörét Jack Wilshere kapja majd, de Abu Diaby és Laurent Koscielny is játékra jelentkezett. A Birminghamben az Arsenalt is megjárt fehérorosz szélső, Alexander Hleb szereplése kétséges.

Hétfő:
Stoke City-West Bromwich Albion 21:00   

Kedd:

Augusztusban Dimitar Berbatov is betalált a Chelsea ellen

18. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
Chelsea-Manchester United 20:45
Anglia egyik legnagyobb derbije, amelyet decemberben a londoni ítéletidő miatt kellett elhalasztani. A szezonban eddig egyszer mérkőztek a felek, még augusztusban, a Community Shield (Angol Szuperkupa) döntőjében, amit a United nyert 3-1-re. Bár a forma és a helyezés alapján a Vörös Ördögök tűnnének az esélyesebbnek, de idegenben többnyire csak döntetlenre képesek (háromszor nyertek vendégként az idényben). A szinte a poklot is megjárt Chelsea kedden 2-0-ra verte Nicolas Anelka duplájával a Köbenhavnt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán, ami feledtette a szombati, Everton elleni FA-kupa kiesést. A bajnokságban egy hónapja nyertek utoljára a Kékek, azóta megverte őket otthon a Liverpool, a Fulhammel ikszeltek idegenben. A Vörös Ördögök szinte hibátlan mérlegébe csak a három héttel ezelőtti, Wolverhampton elleni fiaskó (1-2) rondít bele. Az eredmény megjósolhatatlan, remélhetően nem az egy pontra rendezkednek be a felek. Carlo Ancelotti Alexszel és Benajounnal nem számolhat, Sir Alex Ferguson gárdájában Rio Ferdinand, Owen Hargreaves, Pak Dzsi Szung és Antonio Valencia sérült, Michael Owen keddre talán felépül.