Evezés

45 évesen vonul vissza a hatszoros olimpikon

  • VNA
megosztom

Hat olimpia és két olimpiai ezüstérem után, 45 évesen befejezi pályafutását az észt evezős Jüri Jaanson.

Jüri Jaanson az athéni olimpia egyik selejtezőjén 2004-ben

Közel két évtizednyi sportolói pályafutását befejezve visszavonul az észtek rutinos evezőse, Jüri Jaanson. A most 45 éves sportember még annak ideén szovjet színekben kezdte el a versenyzést és főként az egypárevezősöknél jeleskedett. Első világbajnoki címét 24 esztendősen, 1990-ben (még szovjet színekben) szerezte meg. Ezt követően, ebben az embert próbáló sportágban kivételes módon hat olimpián is részt vett, ahol ráadásul 2004-ben Athénban (egypárevezősben) és 2008-ban Pekingben (kétpárevezősben) is ezüstérmet szerzett. A 2007-es évben Jaanson a valaha volt legidősebb versenyző (41 éves) lett, aki Világkupa versenyt tudott nyerni. Az észtek versenyzője a román Elisabeta Lipa, a kanadai Lesley Thompson és az ausztrál James Tomkins mellett azon négy evezős egyike, akik hat nyári olimpián is tudtak szerepelni. A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) honlapján az észt legendát faggatták a tavaly év végén meghozott döntésének hátteréről.

- Mi volt az oka annak, hogy befejezted a pályafutásodat?
- Akkor döntöttem a visszavonulás mellett, amikor megéreztem, hogy sem agyban, sem lélekben nem maradt bennem annyi erő, hogy végigcsináljam a felkészülést a londoni olimpiára. Az utóbbi két évben számos problémám volt a testemmel, egy alkalommal már a szívemmel is. Ezért döntöttem úgy, hogy a nyári versenyévadot pihenéssel töltöm el. Ősszel aztán nem éreztem magam kellően frissnek ahhoz, hogy tovább folytassam a versenyzést, így végül a sportolói karrierem lezárása mellett döntöttem.

- Hogyan jelentetted be a visszavonulást?
- Észtországban, a Pärnu-ban található evezős klub épületében egy sajtótájékoztatót hívtam össze, ahol bejelentettem a visszavonulást. Most sokkal több időm van a családomra és a hobbijaimra és nem utolsó sorban magamra. De az is szokatlan, hogy most nem kell naponta arra koncentrálnom, hogy valamiben én legyek a legjobb.

- Mennyire maradtál kapcsolatban az evezős sporttal?
- Az evezős klubomban továbbra is tag vagyok, hiszen tudom, hogy hamarosan ismét kimegyek majd a vízre evezni egy kicsit. Szeretnék jó fizikai állapotban maradni. Szeretnék aktív szerepelt vállalni a politikában, főleg azért, hogy a sport fejlesztésén és terjesztésén dolgozzak.

- Mit hiányolsz még karrieredből?
- Igazából semmit sem. Még az olimpiai aranyérmet sem, amelyért hosszú időn keresztül küzdöttem. Minden tapasztalatomat beleadtam az olimpiai felkészülésbe, de nem sikerült. Szerencsére vannak barátaim, akik sokkal többet jelentenek számomra.

megosztom