Támogatás

Húszmilliárd forint az öt látványsportnak - Szalay Ferenc

  • MTI
Címkék:

A társasági adóból összesen 20 milliárd forintot kaphat az öt látványsport - jelentette ki pénteken Szalay Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának alelnöke.

A politikus a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsorában azt mondta, az állam körülbelül 300 milliárd forintos társasági adóbevétellel számol, de ezt természetesen nem lehet mind sportcélokra költeni, az összeget maximalizálni kell, a 20 milliárdos állami bevételkiesés még vállalható.

"Az Országgyűlés által augusztusban elfogadott adótörvények szóban forgó részét az Európai Unió még nem hagyta jóvá - nyilatkozta a szolnoki polgármester. - A tárgyalások alapján úgy tűnik, hogy az utánpótlás-nevelést, a létesítményfejlesztést, valamint a szakosztály-működtetést nagy valószínűséggel jóváhagyják, azonban a profi sport támogatását nem."

Szalay kifejtette, ez azt jelenti, hogy az öt látványsportágban (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) szereplő csapatok nem számíthatnak arra, hogy profi sportolóikat a társasági adó lehetőségeiből finanszírozni tudják majd.

"A másik három terület ugyanakkor nagyon komoly lehetőség - tette hozzá a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke. - A színvonalas utánpótlásképzés felkészült edzőkkel, megfelelő technikai háttérrel komoly összeget kíván. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a létesítmények működtetését is finanszírozni lehet majd, az azonban biztos, hogy a 2010/2011-es bajnokság ideje alatt ez a forrás nem áll majd rendelkezésre."

Szalay úgy fogalmazott, elképzelhetőnek tartja, hogy a hazai klubok a bajnokság megkezdése előtt letétbe tegyék az utolsó havi "bér" összegét, s aki jól gazdálkodik, az ezt az összeget viheti majd tovább.

"Ennek persze lesz olyan következménye, hogy nem minden egyesület tud majd elindulni az adott sportág bajnokságában, de ez még mindig jobb, mint a szezon közben tönkremenni - mondta a politikus. - Egy gazdasági csőd tönkreteheti a bajnokság végkimenetelét, sőt jelentősen befolyásolhatja a válogatott szereplését is. Az MKOSZ elnöksége március 4-én ül össze, ekkor fogunk erről beszélni, és nyilván ki fogjuk dolgozni ennek a részleteit, mert a következő idény elindításáig szeretnénk a kosárlabdában egy ilyen rendszert kialakítani."

A parlament tavaly júliusban fogadta el a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló indítványt, amelynek része volt többek között a társasági adóból levonható sporttámogatás is. A jogszabály kiemelten támogat öt sportágat. Adókedvezményt biztosítana a társasági adóból a látvány-csapatsportok országos sportági szakszövetségei, a tagjaiként működő sportszervezetek vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítványok részére az adóévben nyújtott támogatáshoz kapcsolódva.