Északi sí-világbajnokság

A női síugrás jövője a tét

  • VNA

A korábbi napok edzései után pénteken a síugrók már versenykörülmények között is bemutatkoznak az oslói északi sí-világbajnokságon.

Anette Sagen ugrik a csehországi Liberecben rendezett női síugró Világkupán.
Az oslói északi sí-világbajnokságon második alkalommal rendeznek versenyt a női síugrók számára is. Bár a két évvel ezelőtti libereci vb-n a legjobbak tényleg jó teljesítményt nyújtottak, mögöttük azért igencsak vegyes volt a kép. Bár a téli olimpiai programban még bőven lenne hely sportágaknak, a roppant fiatal és a nemzetközi mezőnyt tekintve csupán 60-70 ugróból álló mezőny ötkarikás szereplése bizony sokak szemét szúrta volna akkoriban. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is úgy döntött, hogy (bár a hölgyek nagyon akarták volna) a még kezdeti stádiumában lévő női síugró mezőny tagjai egyelőre még nem lehetnek tagjai az olimpiai programnak. A szakág jelenlegi helyzetét és ismertségét amúgy jól jellemzi az egyik fiatal osztrák tehetség, Jacqueline Seifriedsberger nyilatkozata is: „Mindig el kell mondanom az embereknek, hogy a sportágam neve női síugrás, aztán pedig meg kell őket győznöm arról, hogy nem viccelek velük."

Több szempontból is mérvadó lehet majd az oslói vb, hiszen egy szakmailag magas rangú esemény növelheti annak esélyét, hogy a téli szezon végén a döntést egy személyben magára vállaló Jacques Rogge mégis zöld utat ad a női síugróknak. Két éve a nagy esélyes norvég Anette Sagen és az osztrák Daniele Iraschko volt, de akkor mégis az amerikai Lindsey Van lett a szakág első világbajnoka. Idén ismét nagy harc várható közöttük (a friss junior világbajnok francia Coline Mattel, valamint a szintén amerikai Jessica Jerome is ide vehető még) és ha nem lett volna két hete egy sajnálatos sérülése Iraschkonak, akkor most is ő lenne a toronymagas favorit. Az osztrákok ugrója ugyan fölényesen vezeti a Kontinentális Kupát (a hölgyeknél még nincsen Világkupa sorozat, de jövőre már tervezik bevezetni), de kérdés, hogy milyen (erő)állapotban állhat oda a vb-nyitánynak is számító péntek délutáni (Eurosport 14.45 - ÉLŐ) versenyre.

A hölgyek egyelőre még csak normálsáncon versenyeznek, így számukra nem az erre a világbajnokságra újjáépített Holmenkollen sánc lesz a verseny helyszíne, hanem a mintegy 500 méterrel odébb található normálsánc (Midtstudbakken). a mostani verseny hangulata más lesz, mint két éve Liberecben, akkor alig-alig volt valaki kíváncsi a hölgyekre, most viszont már elővételben 7000 jegy elkelt a lehetséges 13.000-ből, így kitűnő hangulat fogadhatja majd a világ legbátrabb hölgyeit.