NB I

A Ferencvárosnál még a szív diktál

  • Göbölyös János
megosztom

A Fraditól gyomorrontást lehet kapni. Prukner László mondta ezt a Ferencváros honlapján egy videóinterjúban. Még mielőtt bárki azt hinné, hogy nem csak Kevin McCabe kihátrálása, hanem a fenti kijelentés is része az elmúlt hetekben kialakult Üllői úti viharnak, gyorsan hozzátesszük, az edző az idézett mondatával már a pénteki ellenfélre, a Kecskemétre utalt. Egészen pontosan Tomiszlav Szivics azon megjegyzésére, amely szerint a Kecskemét már a felkészülés kezdete óta a Ferencváros elleni nyitómeccsre készül. Erre szúrt vissza Prukner, mondván, hogy akkor már biztos csömörük van a Fraditól, majd hozzátette: "egészségükre, mi kizárólag a saját felkészülésünkre koncentráltunk, és csak az utolsó héten összpontosítottunk a KTE elleni bajnokira."

Hely    Gy    D    V      Gólk.    Pont
4.         9      1     6     29-23     28
A szópárbaj tehát elkezdődött, és ez jó. Jó, mert ezek a fricskák a meccsekről, a taktikákról, a futballról szólnak, nem pénzről, csődről, eladásról. Sajnos, az utóbbiakhoz köthető gondolatok, események alapvetően meghatározták a Ferencváros téli felkészülését. Igaz ez akkor is, ha - visszatérve a fenti interjúra - Prukner már az elején leszögezte, hogy az öltözőben, az edzéseken nem foglakoztak a kialakult helyzettel, tették, és ezután is teszik a dolgukat, arra koncentrálnak, hogy minden meccset megnyerjenek, harcban legyenek a dobogós helyezésért, a többi már nem rajtuk múlik.
Dicséretes szemlélet, hiába, egy labdarúgóedzőnek a pedagógiához és a kommunikációhoz is értenie kell… És egy üzenet a ferencvárosi szurkolók számára, az esetleges rossz rajtot nem lehet majd a klub körül kialakult vészhelyzetre fogni, a szakmai igazgató szerint ugyanis nincs tartozás, mindenki napra pontosan ki van fizetve.

 Rósa Dénes és társai csak a mérkőzésekkel foglalkoznának

Eddig. S hogy mi lesz ezután?

Ezt talán még a korábbi sportigazgató, Berki Krisztián sem látja kristálytisztán, mindenesetre lesz ideje elgondolkodni a helyzeten, hiszen az angolok megegyeztek vele: ő és cége veszi át a Ferencváros irányítását. Kevin McCabe kulturált, de a fradisták számára fokozottan fájdalmas távozása újra felveti a lassan évtizedek óta visszatérő kérdést: miért nem kell senkinek a Ferencváros? Vagy ha kell, miért nincs olyan befektető(csoport), amelyik végigviszi azt, amit eltervezett? Az angolok búcsúbeszédének egyik mondata szépen hangzik ugyan, de a történtek tudatában sok embernél kiveri a biztosítékot:        
"Ezzel küldetésünket a labdarúgó csapattal kapcsolatosan befejeztük, amit 2008-ban vállaltunk, megtettük, megmentettük a csődtől ezt a méltán híres és büszke klubot, és most visszaadjuk a Fradit a magyar emberek kezébe."

Mit lehet erre válaszolni? Köszönjük, Mr. McCabe?

Távozott:
Igor Pisanjuk
Illés Gyula
Sam Stockley
Iani Martín Verón
Frank Danquah
Iván García Labrado   
Nagy Patrik
Adriano Alves dos Santos
Gárdos András
Fitos László
Kulcsár Dávid
Nikola Jakimovszki
Birtalan János
Szabó Péter
Bogáti Péter
Berdó Valentin
Sajó Dániel
Érkezett:
Varga Bence

Visszatérve a sporthoz, az elkövetkezendő hetekben, hónapokban Prukner Lászlóra eddigi pályafutásának talán legnehezebb időszaka vár. Egyrészt hiába javasolta a sokáig próbajátékon lévő, és több gyakorlómeccsen szerepeltetett két argentin (Matias Birge és Matias Sosa), valamint az amerikai (Ali Hassan) szerződtetését, a klub - nyilván anyagi okokra hivatkozva - nem teljesítette a kérést. A tréner nem sértődött meg, dolgozik tovább, s bár a kisujjában van a szakma, a megroggyant építményt sokáig ő sem tudja takargatni. Úgy kell majd neki hétről-hétre felkészítenie csapatát, hogy a háttérben felsejlik majd a bizonytalan jövő. Ráadásul annál az egyesületnél kell szembesülnie ezzel, amelyik mögött nem csak a legnagyobb, hanem a legkritikusabb szurkolótábor áll.

Apropó szurkolók…Két momentum ami mindenképpen megerősíti, hogy dobog még a Fradi-szív. A klub korábbi játékosai közleményben hirdettek összefogást, kérik, hogy aki szereti a klubot, az menjen szurkolni, támogatva ezzel is a Ferencvárost. A másik hír a zöld-lila viszony tükrében már-már hihetetlennek tűnik: a szakmai stáb nevében Prukner László, a játékosok nevében Rósa Dénes csapatkapitány mielőbbi gyógyulást kíván a súlyosan megsérült Vermes Krisztiánnak. Aki esetleg nem tudná, Vermes az ősi ellenfél, az Újpest játékosa. Hiába, az érzelmeket nem lehet csődbe vinni.

Felkészülési mérkőzések:

Marosvásárhely–FTC        2-3
Szabadka–FTC                 0-1
FC Nitra–FTC                    0-1
Hrvatski Dragojlovac–FTC1-1
Nagyvárad–Ferencváros   1-3
Slaven Belupo–FTC          0-1
NK Gorica–FTC                0-1
Szabadka–FTC                3-0
Sloboda Tuzla–FTC         0-0

A Ferencváros február 6-16-ig a horvátországi Pulában edzőtáborozott, az utóbbi négy mérkőzését ott játszotta.

Főpróba:
NK Cakovec–Ferencváros 1-3 (1-0)
Gólszerző: Stanics, Schembri, Csizmadia.

megosztom