NB I

Őrült tempóra készül a Debrecen

  • Göbölyös János

Erre várt a fél ország, most meg fanyalgunk. Hányszor, de hányszor hallottuk az utóbbi években, hogy a Debrecent itthon képtelenség megszorongatni, a csapat nincs rákényszerítve arra, hogy hétről-hétre éles meccseket játsszon. S bár így is szenzációszámba ment, hogy 2009-ben a BL-főtábláig, 2010-ben pedig az Európa Liga csoportköréig jutott a Loki, az elitmezőnyben – finoman fogalmazva - nem nyújtott maradandót. Bezzeg, ha erősebb lenne a bajnokságunk…

Hely   Gy   D   V      GK     Pont
5.      8     4   4     30-22    28
Erősebb lett. A DVSC-nek most aztán fel van adva a lecke, amíg tavaly ilyenkor mindössze két ponttal ment előtte a Videoton, és utána öttel leszakadva lihegtek a többiek, addig most nyolc pont a fehérváriak előnye, ráadásul a két csapat között ott ,,fészkel” még a ZTE, a Kaposvár és a Fradi. A listavezetőt követő ötös fogatban a Debrecen tűnik a legerősebbnek, legalább is ami a játékosok mennyiségét, a keret minőségét, és nem utolsó sorban a kassza tartalmát illeti.

Őrült tempóra készül a Debrecen

A folyamatos nemzetközi szereplés magyar szinten gazdaggá tette a klubot, és hogy még jó ideig az is marad, arra Szima Gábor személye az egyik legfőbb biztosíték. Az üzletemberként is sikeres klubelnök kereken tíz esztendeje döntött úgy, hogy szárnyai alá veszi, és magasra repíti az akkor haldokló futballcsapatot.

Távozott:

Predrag Pavlovics
Szécsi Gergő
Laczkó Zsolt
Kiss Zoltán
Katona Attila
Kardos Norbert
Korhut Mihály
Szilágyi Péter
Rezes László
Djordje Pantics
Máté Péter
Balajti Ádám

Érkezett:

Illés Gyula
Nenad Novakovics
Nikolov Balázs
Eugene Salami
Etogo Essama
Stefan Mardare(?)
Volt honnan nekifutnia, mert bár a debreceniek megnyerték a Magyar Kupát, de azzal a lendülettel ki is estek az élvonalból, és csak annak köszönhetően maradhattak a legjobbak között, hogy a BKV Előre nem vállalta az NB I-ben való indulást. Ez volt az alap, amely stabilnak korántsem volt nevezhető, de azért lehetett rá építgetni. Az első évben elért 8. hely után két bronzérem jelezte, hogy működik a Szima-szisztéma, utána ugyanis beindult a Loki-henger, öt bajnoki cím, egy ezüst, továbbá két Magyar Kupa és öt Szuperkupa-győzelem volt a termés.

Az új évtized, új edzőt hozott az Oláh Gábor utcába, a debreceni futballtörténelem legsikeresebb trénere, Herczeg András gondolta úgy az őszi idény végén, hogy ennyi elég volt. Hogy elege is volt-e, az nem igazán derült ki, pedig Herczeg hivatkozhatott volna a gyengébb bajnoki szereplésre, a bundabotrány okozta morális elbizonytalanodásra, aztán arra, hogy a DVSC infrastruktúrája (lásd létesítmény-helyzet) méltatlan az eredményekhez, már-már szégyellni való Európa előtt. Ezzel szemben feltűnően békés volt az átmenet, a vezetőség hamar betöltötte az űrt, és leültette a kispadra Zdenek Scasnyt. Tőle azt várják Debrecenben, hogy honfitársa, Miroslav Beránek nyomdokaiba lépjen, a korábban másfél évig a csapatot irányító cseh szakemberrel ugyanis szintén összejött az arany. A különbség annyi, hogy míg Beránek akkor a 3. fordulóban egy kész csapatot vett át Supka Attilától, addig Scasnynak most ha újat nem is kellett építenie, de átalakításra, finomításra mindenképpen szükség volt.

A téli felkészülés ennek jegyében telt, tucatnyi gyakorlómeccs itthon és Törökországban, közöttük két Liga-kupa mérkőzés továbbjutással, és desszertként egy terembajnoki cím. Mozgalmas heteket tudhat tehát maga mögött az új edző, és megújult csapata, ennél már csak a tavaszi menetelés lesz feszesebb.

Hogy aztán a remélt őrült tempó elegendő lesz-e a Videoton megközelítéséhez, netán utoléréséhez, azzal kapcsolatban az egyik Loki-ikon, Bernáth Csaba nyilatkozta, hogy ,,nekünk minden meccset meg kell nyerni, nem szabad figyelnünk se előre, se hátra, közben talán a Videoton hibázik néhányszor, és majd a végén meglátjuk, hogy a kettő együtt mire volt elég”.

Az mindenképpen meglepetés lenne, ha a Debrecen az idén nem nyerne semmit, sőt akár az is előfordulhat, hogy a nagy menetelés a nemzetközi kupaindulást jelentő helyhez sem lesz elég. Ez lenne a legrosszabb forgatókönyv, tragédiát mégsem írnak majd belőle Debrecenben. Tíz évvel ezelőtt ugyanis sokkal reménytelenebb volt a helyzet, és futballtörténelmi vígjáték lett belőle.  



Felkészülési mérkőzések:

DVSC–Szolnok                  5-1
DVSC–Püspökladány        1-0
DVSC–Balmazújváros       4-2
DVSC–FC Bihor                 2-4
DVSC–Nyíregyháza            2-2
DVSC–Mladá Boleslav        2-1
DVSC–FC Pakhtakor          1-3
DVSC–Steaua Bucuresti    1-1
DVSC–AC Horsens            1-3
DVSC–Kecskemét             2-0 (Liga-kupa)           
Kecskemét–DVSC             1-0 (Liga-kupa)

A DVSC a külföldi csapatokkal (az FC Bihor kivételével) a törökországi edzőtáborozás alatt játszott.

Főpróba:

A Debrecen a két Liga-kupa mérkőzés között, hétfőn játszotta utolsó felkészülési mérkőzését. Zdenek Scasny vezetőedző ezen a találkozón tesztelte még az argentin Rodriguezt és a román Mardarét. Előbbi játékosra nem tart igényt a Loki, utóbbi szerződtetéséről később döntenek.

DVSC-TEVA–Érmihályfalvi Unirea 3-0 (2-0)

DVSC: Novakovics (Malinauskas) – Bernáth (Rodriguez), Simac (Szilágyi G.), Mijadinoszki (Mardare), Nikolov – Szakály, Ramos (Burics), Czvitkovics (Bényei), Yannick (Dombi, Sigér) – Farkas (Salami), Kabát (Mokánszki)
G: Czvitkovics, Szakály, Mokánszki