Európa Liga

Kinyögte a továbbjutást a Liverpool

A Liverpool hazai pályán, egy gyenge 1-0-ás győzelemmel kiszenvedte a 16 közé jutást a Sparta Praha ellen az Európa Liga csütörtöki játéknapján. A kora esti találkozók közül a Rangers Sporting Lisszabon elleni vendégjátéka emelkedett még ki, ahol kissé unalmas első félidő után a hajrában prögtek fel az események, a Rangers a 93. percben egyenlített, és több idegenben lőtt góllal jutott a nyolcaddöntőbe.

Kirjakosz, a Liverpool görög hátvédje fejel a Sparta Praha Európa Liga meccsén.
Európa Liga, a nyolcaddöntőbe kerülésért:

Liverpool (angol)-Sparta Praha (cseh) 1-0 (0-0),
tj: a Liverpool 1-0-ás összesítéssel.
Gólszerző: Kuyt (86.)

A (főleg angol részről) sovány prágai 0-0 után Liverpoolban feszült egymásnak a cseh bajnokság második helyezettje és a Premier League-ben feltámadó Vörösök. Kenny Dalglish együttese viszont hazai pályán sem vette fel a ritmust, míg a csehek egyáltalán nem ijedtek meg a teltházas Anfield Roadtól, az első 45 perc teljesen kiegyenlített játékot hozott. Vaclav Kadlec többször is veszélyeztette Pepe Reina kapuját, hazai részről Kirjakosz és Lucas jutott el érdemi helyzetig.

A második félidőre érkezett a rutin Jamie Carragher személyében (az ágyéksérüléséből lábadozó Steven Gerrard a lelátóról, kislánya társaságában követte a meccset). Kezdett magához térni a Pool, de a Sparta sem adta magát, az 50. perctől körülbelül negyedóráig szinte csak a hazaiak térfelén folyt a játék. A Liverpool úgy-ahogy tudott újítani, Ngog többször is eldönthette volna a továbbjutást a Vörösöknek, de helyzetei nem találtak utat a hálóba.

4 perccel a vége előtt aztán kiszenvedték az angolok a továbbjutást érő gólt, Raúl Meireles jobb oldali szögletét követően Dirk Kuyt fejelt a hálóba (1-0). Nagyon érződött a Vörösökön, hogy csak púp a hátukon az Európa Liga, de azért ilyen korán mégsem kellene kipottyanni... A Liverpool a Lech Poznan-Braga párharc győztesével mérkőzik a negyeddöntőért.

Sporting Lisszabon(portugál)-Glasgow Rangers (skót) 2-2 (1-1), tj: Glasgow Rangers 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.
Gólszerző: Pedro Mendes (42.), Yannick (82.), illetve Diouf (20.), Edu (93.).

Skóciában 1-1-es döntetlen született, a visszavágón némileg meglepetésre a Rangers szerezte meg a vezetést, El-Hadji Diouf révén, ugyanis a játék képe alapján inkább a portugálok játékában lett volna benne a gól. A 20 percben aztán Steven Davis jobb oldali beívelésénél Diouf tisztán fejelhetett, védője nagyon csúnyán beragadt, a szenegáli nem vétette el a kaput (0-1). A kapott gól után a Sporting átvette az irányítást, de az egyenlítéshez a szerencse is kellett, skót védők szerencsétlenkedtek a kapujuk előtt, felszabadítás helyett Pedro Mendes elé tálalták a labdát, aki 16 méterről, középről a bal alsóba lőtt (1-1), vagyis a szünetre a továbbjutást illetően is döntetlennel vonultak a csapatok.

A második játékrész első felében kissé leült a játék, majd mindkét csapat rákapcsolt, érezvén, hogy még a rendes játékidőben el kellene dönteni a továbbjutást. A portugálok előtt adódott több helyzet, a skót válogatottban is az egyes mezt viselő Allan McGregor többször is bravúrral hárított. 8 perccel a vége előtt a továbbjutás kapujába lépett a Sporting: Papac elvesztette a labdát, Saleiro tálalt Yannick elé, aki közelről lőtt a hálóba (2-1). Már-már úgy tűnt, hogy továbbjut a Sporting, de nem koncentráltak eléggé, a 93. percben egy jobb oldali beadásra három-négy skót játékos is teljesen tisztán érkezett, Maurice Edu kotorta be a labdát Rui Patrício kapujába (2-2). Ezzel 3-3-as összesítéssel, több idegenben lőtt góllal a Glasgow Rangers jutott be a nyolcaddöntőbe.

További eredmények:

Szpartak Moszkva (orosz)-Basel (svájci) 1-1 (0-1), tj: a Szpartak Moszkva 4-3-as összesítéssel.
Gólszerző: McGeady (90.), illetve Chipperfield (15.).

PSV Eindhoven (holland)-Lille (francia) 3-1 (0-1), továbbjutott: a PSV Eindhoven 5-3-as összesítéssel.
Gólszerző: Dzsudzsák Balázs (55.), Lens (67.), Marcelo (73.), illetve Frau (23.). Kiállítva: Frau (62. - Lille).

Bayer Leverkusen (német)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 2-0 (0-0), tj: a Bayer Leverkusen, kettős győzelemmel, 6-0-ás összesítéssel.
Gólszerző: Rolfes (47.), Ballack (70.)


Szerdán játszották:
FC Porto (portugál)-Sevilla (spanyol) 0-1 (0-0)
Gólszerző: Luis Fabiano (71.)
kiállítva: Pereira (72.), illetve Alexis (77.)
Továbbjutott: az FC Porto 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.

Kedden játszották:
CSZKA Moszkva (orosz)-PAOK Szaloniki (görög) 1-1 (0-0)
Gólszerző: Ignasevics (80.), illetve Muslimovic (67.)
Tj: a CSZKA Moszkva 2-1-es összesítéssel.

Később:
Villarreal (spanyol)-Napoli (olasz) 21:05 (0-0)
Ajax Amsterdam (holland)-Anderlecht (belga) 21:05 (3-0)
Braga (portugál)-Lech Poznan (lengyel) 21:05 (0-1)
Dinamo Kijev (ukrán)-Besiktas (török) 21:05 (4-1)
Manchester City (angol)-Arisz (görög) 21:05 (0-0)
Twente (holland)-Rubin Kazany (orosz) 21:05 (2-0)
VfB Stuttgart (német)-Benfica (portugál) 21:05 (1-2)
Paris Saint-Germain (francia) - BATE Boriszov (fehérorosz) 21:05 (2-2)