NB I

Vérfrissítés Kispesten

  • Göbölyös János

Vissza a kályhához. Ahogyan Kecskeméten Tomiszlav Szivicshez, úgy Kispesten Supka Attilához nyúlt vissza a vezetőség, amikor új edzőt nevezett ki a csapat élére. Az újpesti 3-1-es vereség utáni percekben egyenes adásban lemondó Massimo Morales távozását követően kényszermegoldásként Szalai László még levezényelte az őszt, a felkészülést azonban már a Ciprusról hazatért, a Bozsik-stadionban otthonosan mozgó Supka irányította.

Hely.    Gy     D     V      GK     Pont
8.          6       4      6    19-18    22
2006 és 2008 között ült ő már a kispadon, és bár a bajnokságban csak a 8. helyig vezette az együttest, 2007-ben Magyar Kupát nyert vele. Azt a Debrecent győzte le akkor a Honvéd, amelytől a 49 éves tréner bajnoki arannyal távozott, az elégtétel tehát megtörtént. Érdekesség (vagy talán furcsaság?), hogy az egy évvel későbbi kupadöntőt is ez a két csapat vívta, a Honvédot viszont akkor már egy hete nem Supka edzette. Valamit sejthetett, merthogy az első meccsen egy hetest gurított a Loki a Bozsik-stadionban, majd a visszavágót is megnyerte 2-1-re.

Supka Attila a Honvéd vezetőedzője.
Van tehát közös múlt (és élmény) a Debrecen-Supka-Kispest háromszögben, de ezzel most senki nem foglakozik.

Távozott:
Jovica Stokics
Dieng Abbas
Bojtor László
Zsolnai Róbert
Németh Gábor
Takács Ákos
Cséke György
Fernando Cuerda
Pabló Coira
Alfi Conteh-Lacalle
Gary Tavars

Érkezett:
Ivan Lovrics
Ivancsics Gellért
Lukas Zelenka
Fieber Péter 
Kris Bright
Hercegfalvi Zoltán
Sásdi Bálint
A gondok is mintha háttérbe szorultak volna, pedig az ősz végi események robbanásveszélyes helyzetbe sodorták a klubot. Természetesen(…) a pénz körül forgott minden - amíg volt pénz. Elmaradt fizetésekről cikkezett a sajtó, a nemzetközi bundabotrányban is fel-felmerült a Honvéd neve, a szurkolók továbbra sem kényeztették el a csapatot, szóval nem teljesen úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt a tulajdonos, George F. Hemingway a 2006-os érkezésekor megálmodta.

Vitathatatlan, hogy az ,,amerikás magyar” üzletember akkor az összeomlás széléről rángatta vissza a klubot, befektetett, rendet, fegyelmet hirdetett.
A téli szünet, és Supka Attila visszatérése tehát a legjobbkor jött a Honvédnak, most végre ismét a szakma, az új játékosok, a csapatépítés a téma a Bozsik-stadionban.

Van is miről beszélni, hiszen a keret gyökeresen megváltozott, tizenegy futballistától vált meg a vezetőség, és hetet szerződtetett. Utóbbiak között válogatottak is vannak, Lukas Zelenka háromszor a cseh, Kris Bright négyszer az új-zélandi nemzeti csapatban is pályára lépett, de a szakvélemények arra utalnak, hogy a többi új fiú sem tucatfuballista.

Úgy fest tehát, hogy a szakmai háttér most (is) adott a jó folytatáshoz. Ha pedig megint jönnek az eredmények, akkor a szurkolók sem a tulajdonost fogják megtalálni, hanem a stadiont, merthogy - éppen a fent említett zavarok miatt - sorban állni soha nem kellett ősszel a jegyekért.

Hogy a pénzügyekben lesz-e változás, és ha igen, milyen irányban, az most még megjósolhatatlan.

Mint ahogy az is: mi történne, ha újból felszínre kerülnének a problémák?
Ez is benne van a pakliban, mindenesetre Supka Attila szerződése határozatlan időre szól…

Felkészülési mérkőzések:

Vasas–Honvéd                         2-3
Honvéd–UTA Arad                    3-0           
Honvéd–CS Mioveni                  0-1
Honvéd–Banska Bystrica         1-0
FC Zakarpattya–Honvéd           1-2
FK Boldva Moldava–Honvéd     2-0
Honvéd–Nyíregyháza                1-1
Honvéd–Zilina                            0-1
Honvéd–Eger                            2-1

Főpróba

Supka Attila csapata nemzetközi mérkőzéssel hangolt a bajnoki rajtra, az edző az alábbi összeállításban szerepeltette együttesét:

Bp. Honvéd–Tatran Presov 2-0 (0-0)

Honvéd: Kemenes - Moga, Debreceni, Lovrics, Hajdú - Horváth A. (Nagy G. 56'), Akassou, Moreira (Hidi 74'), Sadjo (Azevedo 56') - Ivancsics (Bajner 56'), Danilo (Rouani 74').
G: Danilo, Debreceni.