Síugrás

Újabb Red Bull-őrület - 300 méteres sírepülés?

  • VNA

Az osztrák cég mindig kitalál valami újat. Most éppen azt vették a fejükbe, hogy síugrókat reptetnek 300 méterre.

Adam Malysz siugrása
A Red Bull cég ismét nagy dobásra készül, az osztrák energia ital forgalmazó ezúttal a síugróknál állt elő extravagáns ötlettel. Osztrák honlapok információi szerint ugyanis a salzburgi székhelyű cég engedélyt szerzett a helyi hatóságoktól egy természetes sánc ideiglenes megépítésére, amelyen véleményük szerint 300 méteres síugrások is végrehajthatóak lesznek. A tervek szerint a Grossglockner környékén, nagyjából 3000 méteres tengerszint feletti magasságban alakítanának ki egy (hóból megépített) ideiglenes sáncot. A hegy a szükséges repülési profilhoz megfelelően kerülne kiválasztásra, majd kellően “mélyre ásva” - eddig elképzelhetetlen - távolságok is elérhetőek lennének.

A jelenlegi világrekordot a norvég Johan Remen Evensen (246,5 méterrel) tartja, aki néhány nappal ezelőtt a norvégiai Vikersundban érte el mindezt. „A cég már tavaly is kért hasonló engedélyt a hatóságoktól, de akkor az időjárás miatt nem tudtuk végigvinni a projektet. Idén viszont reméljük, hogy működni fog” - nyilatkozta Klaus Brandner, az egyik szervező. „Mindent annak megfelelően fogunk végezni, hogy tudjuk, hogy természetvédelmi területen járunk. A sáncot csak hóból építjük majd meg, amelyhez semmiféle kémiai anyagot és betont sem fogunk felhasználni" - tette hozzá Brandner.

Természetesen kérdés, hogy kik lesznek majd azok az ugrók, akik próbálkozhatnak a - cseppet sem veszélytelen - rekorddöntéssel. Ezzel kapcsolatban azt lehet tudni, hogy a szervezők nem „noname” emberekkel akarnak rekordot ugratni. A Red Bullnak erre nincs is szüksége, hiszen csapatukban olyan emberek vannak, mint Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer vagy a lengyel Adam Malysz. A konkrét időpontot egyelőre még nem rögzítették a szervezők, de az biztos, hogy a helyi hatóságoktól csak április végéig van engedélyük a rendezésre. A költségekről egyelőre nem esett még szó, de az biztos, hogy tekintettel a hely adottságaira, nézőket nem várnak (és nem is engednek be) az eseményre, ahol természetesen a Red Bull új reklámfilmjének forgatása lesz a középpontban.