Olimpia 2012

Az ausztrálok szerint Magyarország öt aranyérmet nyer

  • VNA
megosztom

Ausztrál elemzések szerint a magyar csapat 22 éremre, közte öt aranyéremre számíthat Londonban. Ide vele, már most elfogadjuk!

Magyar olimpikonok vonulnak a Sydney olimpia nyitóünnepségén.
Az Ausztrál Olimpiai Bizottság kedden publikált elemzése szerint a 2010-es naptári évben rendezett világbajnokságok, Világkupák és egyéb nagy nemzetközi versenyek eredményei alapján az jósolható, hogy Oroszország nyerheti meg a legtöbb érmet a 2012-es londoni olimpián. A verseny szoros lesz az élen, hiszen az elemzés szerint Oroszország várhatóan 97 érme mellett az Egyesült Államok 94, Kína pedig 93 éremben reménykedhet 2012 nyarán a brit fővárosban. A jóslatok szerint a rendező Nagy-Britannia lesz a negyedik legeredményesebb nemzet (48 érem), megelőzve Németországot (47), Franciaországot (45) és Japánt (43). 
(Pekingben: 1. USA - 110 érem, 2. Kína -100 érem, 3. Oroszország - 72 érem volt a sorrend)

Ha csak a megszerzendő aranyérmek számát vesszük figyelembe, akkor az ausztrálok szerint az Egyesült Államok nyeri majd az éremtáblázatot (38 arany), minimális különbséggel megelőzve Kínát (37) és a pekingi szerepléshez képest szerintük lényegesen előrelépő Oroszországot (30).
(Pekingben: 1. Kína - 51 arany, 2. USA - 36 arany, 3. Oroszország - 23 arany)

A felmérés szerint a Pekingben még remekül szereplő ausztrálok (46 érem, hatodik hely az éremtáblázaton) jövőre csupán 41 érmet gyűjtenek majd, a most jósolt 11 aranyérmük pedig hárommal kevesebb, mint 2008-ban volt, így a nemzetek versenyében akár a nyolcadik helyre is visszacsúszhatnak. Az Ausztrál Olimpiai Bizottság vezetője, John Coates ugyanakkor nem von le messzemenő következtetéseket a felmérésből: „Számunkra még most is elérhetőnek látszik a legjobb öt közé kerülés a nemzetek versenyében. Négy-öt olyan ország is van, amely a négy kiemelkedően teljesítő nemzet mögé odaérhet a rangsorban" - mondta Coates, aki szerint a kormány által tavaly biztosított 23 millió dolláros extra támogatás segíthet abban, hogy az ausztrál sport megőrizze teljesítőképességét a londoni olimpiáig hátralévő időben.

Az ausztrálok összegzése alapján a magyar sport 22 éremmel (5 arany-, 8 ezüst- és 9 bronzérem) megoszlásban zárhatja majd a londoni játékokat, amellyel a megszerzett érmek számát tekintve a tizenegyedik helyen végezne, az éremtáblázaton pedig a tizenharmadik helyen zárna. Vélhetően nem sokan vannak közülünk, akik ezt az eredménysort - különösen a pekingi eredmények tükrében - ne írnánk alá azonnal. Az ausztrál jóslatok egyébként többségében reálisnak tűnnek: kajak-kenu (3 arany-, 3 ezüst-, 1 bronzérem), vívás (0, 1, 1), torna (1, 0, 0), cselgáncs (0, 1, 0), sportlövészet (1, 1, 0), úszás (0, 2, 3), birkózás (0, 0, 1). Ugyanakkor az már most tudható, hogy az általuk - az egyiptomi U20-as vb szereplés alapján - jósolt magyar foci bronzéremből nem lesz semmi, továbbá aligha szerzünk két bronzérmet ökölvívásban. No persze az is merészségre vall, hogy a legutóbbi három olimpiát megnyerő magyar vízilabda válogatott sem kap éremesélyt tőlük…

Az persze más kérdés, hogy a múltból nehéz következtetni a jövőbeni eseményekre, hiszen számos tényező szólhat bele a londoni esélyekbe. Sérülések, formahanyatlás is bekövetkezhet addig, de az igencsak komoly kvalifikációs rendszer is megváltoztathatja az egyes országok olimpiai reményeit. Emellett vannak/lesznek visszatérők (csak a közelmúlt példái: Igaly Diána, Ian Thorpe, Micahel Klim), de vannak visszavonulók (pl. Aaran Peirsol), akik miatt borulhatnak a tervezett esélyek. Nem is beszélve a NOB két éve hozott új szabályáról, amely a doppingolókat további büntetéssel sújtja, így pl. számos esélyes - hiába nyert esetleg világbajnoki érmet 2010-ben), el sem indulhat majd a londoni játékokon. Így persze ez a felmérés nem lehet más, mint érdekes számolgatás, de 2012 szeptemberében majd érdemes lesz elővenni és összehasonlítani a tényleges eredményekkel.

megosztom