NB I

Történelmi pillanat Angyalföldön

  • Göbölyös János

Normális esetben most ünnepelni kellene. Egészen pontosan március 16-án, amikor 100 éve lesz, hogy megalakult a Vas- és Fémmunkások Sport Clubja - azaz a Vasas.

Hely.    Gy    D    V     GK      Pont
13.        5      2    9    23-32     17
Ehelyett azért kellett harcolniuk heteken, hónapokon át az angyalföldi vezetőknek, hogy legyen egyáltalán profi futball a Fáy utcában, megmaradjon a csapat, találjanak végre olyan befektetőt, tulajdonost, aki komolyan gondolja, hogy érdemes áldozni a magyar labdarúgás egyik legsikeresebb együttesére. És itt elsősorban a komoly szón van a hangsúly, hiszen az elmúlt években fel-felbukkantak pénzesnek látszó, de valójában csak ígéretekben gazdag ,,mecénások”, akik mint utólag kiderült, hátsó szándékkal kopogtattak a klub előszobáján, megalapozott tervük soha nem volt.

Vasas centenáriumi évére készül, a zászlóval a klub két olimpiai bajnoka, Gedó György és Ihász Kálmán
És bár a fentiek tükrében kéretik óvatosan értékelni a kialakult helyzetet, afebruár 4-én történtek végre előrevetítik a sikeres jövőt. Ettől a naptól kezdve ugyanis a Híd Akvizíciós Zrt. A Vasas Futball Kft. 99%-os tulajdonosa, és hogy a társaság jelezze hosszú távú elkötelezettségét, társtulajdonosként részt vesz a Vasas Akadémia irányításában is.

Távozott:
Helmi Loussaief
Vakhtang Pantskhava
Sasa Dobrics
Hrepka Ádám
Karim Benounes

Érkezett:
Németh Gábor
Piller József
Présinger Ádám
Kulcsár Dávid
Szilágyi Péter
Rezes László
Lisztes Krisztián
Markovits László elnök és társai tehát előkészítették a tavaszt, eltakarították a romokat, most már a szakmán a sor, hogy valami újat építsen. Mondjuk egy olyan csapatot, amelyik végleg feledteti a még mindig hűséges angyalföldi szurkolókkal az elmúlt évek vergődését, és megközelítőleg úgy szerepel a bajnokságban, ahogyan azt a klub sikerei, eredményei megkövetelik.

Mindehhez adott egy ízig-vérig angyalföldi edző, az a Komjáti András, aki játékosként 443 meccsen húzta fel magára a piros-kék mezt, és ezzel magasan vezeti a Vasas legendák sorát felvonultató házi örökranglistát.

Nem elég persze a szív, tudás és tehetség is kell a győzelemhez. Ha végigfutunk a télen igazolt játékosok névsorán, kijelenthető, hogy a NB I-es csapatok közül a Vasasnak sikerült az egyik legígéretesebb listát összeállítania. A leszállóágban lévő, de még mindig pengés Lisztes Krisztián mellett olyan tehetséges fiatalok érkeztek a Fáy utcába, akikről ugyan csak átmenetileg mondott le a Videoton (Présinger), a Debrecen (Szilágyi, Rezes) vagy a Ferencváros (Kulcsár), ám éppen ezért tesznek meg majd mindent megtenni annak érdekében, hogy visszakerüljenek klubjukba, vagy éppen egy külföldi szerződést alapozzanak meg a játékukkal. Szerencsés esetben persze az is előfordulhat, hogy maradnak Angyalföldön, elvégre most már pénz is van…

Télen tehát nem csak a kassza, hanem a keret is erősödött, ezért nem is lehet más a minimális cél, mint a biztos bentmaradás. Nem kis képzavarral élve, a labda mostantól a játékosok térfelén pattog, nem kell mást tenniük, mint lekezelni, és belőni a kapuba. A végrehajtók között Ferenczi Istvánhoz felnőhetnek azok a fiatalok, akik ha nem is érzik át teljesen, mit jelent egy száz éves klub címerét viselni, azzal talán tisztában vannak, hogy történelmi pillanatban futhatnak ki Vasas-mezben a pályára.
Arra a pályára, amelynek névadója ugyan nem érhette meg a centenáriumot, de egy eredményes tavasz után talán lemosolyog fentről, és megbocsájtja azokat az éveket, amelyek méltatlanok voltak a Vasas múltjához – és Illovszky Rudolf nevéhez.

Felkészülési mérkőzések:

Vasas–Honvéd              2-3
Vasas–Bőcs                  6-0
Vasas–ESMTK              4-2
Vasas–REAC                2-0
Vasas–Budaörs             2-1
Vasas–Ružomberok      0-0
Admira Trenkwalder–Vasas    1-1
Vasas–LAFC Lučenec   2-0

Főpróba

A Vasas szombaton lejátszotta utolsó felkészülési mérkőzését, amelyen az NB II-es Gyirmóttól vereséget szenvedett. Komjáti András vezetőedző az alábbi csapatot szerepeltette:

Vasas–Gyirmót FC 0-2 (0-1)
Vasas: Németh G. - Balog Zs. (Polényi), Arnaut, Gáspár, Katona - Kulcsár (Beliczky), Kovács G., Lisztes (Arsics), Rezes - Szilágyi, Ferenczi
G: Kozmér, Laki (11-esből)