MKB Veszprém

Titkos álmunk a négyes döntő - Mocsai Lajos

"A magyar válogatottal a világbajnokságon bekerültünk a legjobb hét közé, tehát vannak csodák" - nyilatkozta Mocsai Lajos az MKB Veszprém vezetőedzője és a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Mocsai Lajos a vb-n irányít - Fotó: AFP

Az MKB Veszprém KC vezetőedzője és a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos a vehir.hu-nak adott hosszabb lélegzetvételű interjút. A szakember beszélt klubcsapatának céljairól és a válogatottnál kialakult remek közösségről. A Veszprémre két nehéz mérkőzés vár a következőkben: előbb a vb-ezüstérmes dánok egyik reprezentánsához, a Koldinghoz, majd a világbajnok franciák bajnokcsapatához, a Montpellier-hez látogat a Veszprém.

„Azt, hogy mennyi realitása van a pontszerzésnek az említett klubok ellen, jelen pillanatban nem tudom felmérni. Bíztató, hogy a játék gyorsaságában, szervezettségében haladunk előre. Idegenben két nehéz meccs vár ránk. A Tatran ellen elvárható volt a győzelem, az előttünk álló két találkozó esélyei viszont nyitottak. Megpróbálunk a két nagy ellenfél ellen pontot szerezni. Képesnek tartom a csapatot arra, hogy tíz-tizenöt százalékkal még stabilabbá tud válni, s amennyiben így lesz, akkor a pontszerzés lehetősége fenn áll. Mindenki nagyon szeretné elérni a kölni négyes döntőt. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a csapatok erősségén kívül a sportdiplomáciának, az adott ország sporthátterének is óriási jelentősége van. Át kell lépni olyan együtteseket, amelyek játékosállománya posztonként a világ legjobbjaiból áll. Persze mi is arra törekszünk, hogy minden pozícióban a lehető legjobb teljesítményt hozzuk. S a titkos álmunk, hogy ez egyszer sikerüljön bejutni a négyes döntőbe. A sorsolás függvényeként a legjobb nyolc között már borzasztó erős ellenfelek jöhetnek, így nem tudom megígérni, hogy ez most realizálható. Úgy kell dolgoznunk, hogy a cél minden nap előttünk lebegjen motivációként. Bízunk benne, hogy ez egyszer sikerül” – jegyezte meg a szakvezető.

Mocsai természetesen szót ejtett a válogatott világbajnokságon mutatott teljesítményéről is, amit a „csoda” kategóriába sorolt.

„A kézilabda minden földrészen erős, amely ma Európa 3. legnépszerűbb sportága, de üzleti vállalkozás is egyben. Az üzlet függvénye, hogy egy csapat mögött milyen tőke, erő áll. Ezt kell legyőznünk, hiszen a Veszprémnél négy-ötszörös költségvetésű alakulatok ellen kell eredményesen játszani. Ez olyan, mint amikor idehaza egy kis vállalkozásnak egy multival szemben kell csatát nyerni. Megpróbáljuk. Azon dolgozunk, hogy ezt kompenzáljuk. A magyar válogatottal a világbajnokságon bekerültünk a legjobb hét közé, tehát vannak csodák. Ehhez homogén közösségre van szükség, hogy összeadódjon az együttes játékereje, s igazi csapatként még jobb eredményt tudjunk elérni. Bízom benne, hogy elindultunk ezen az úton. A válogatottnál különleges hangulatot tudtam teremteni. Olyan állapotba kerültünk, ahol a játékosok és a vezetők minden allűr nélkül fantasztikus küzdelmet produkáltak, s a torna ideje alatt napról napra is javult a játék. Nagyon szeretem a szegedi játékosokat. Tisztaszívű, rendes sportembereket ismertem meg a személyükben. Megszüntettük a negatív rivalizálást, amit kizárólag a sportteljesítményre, tehát a pályára kell korlátozni. A tisztelet mellett kell a Szeged ellen készülni, hiszen erős és egyre jobban összekovácsolódott közösség. S ha a válogatott játékosaik úgy fejlődnek, ahogy azt tették a világbajnokság alatt, akkor nagyon komoly ellenfeleink lesznek” - magyarázta az 56 esztendős kapitány.