MOB

Kezdeményezik az olimpiai életjáradék megvonásának finomítását

  • MTI

Kezdeményezés indult annak érdekében, hogy finomodjon az a törvény, amely megvonja az életjáradékot a kihágást elkövetett olimpiai érmes sportolóktól.

"Többek megkerestek engem ebben a témában részben azért, mert a Magyar Olimpiai Bizottság felügyelőbizottságának a tagja vagyok, részben pedig köztudomásúlag nem vagyok érintett hasonló ügyben" - mondta az MTI-nek kedden Kovács Antal, a cselgáncssport egyetlen magyar olimpiai bajnoka. "Az összegyűjtött esetek nyomán teszek egy javaslatot, amely az fb elnökén keresztül esetleg eljut a MOB vezetőségéhez, és így megindulhat valami."

A paksi Atomerőmű SE első embere hozzátette, ő nem jogász, csak a józan paraszti észre és a tapasztalatokra alapozva kezdeményez egyeztetést, hogy a törvény ne lőjön túl a célon, és csak a gazembereket sújtsa.

"Ha mondjuk egy olimpiai bajnokunk a vendéglátóipari egységében kétszer nem ad számlát, akkor a megrovás következtében három évre megvonják tőle a járadékot" - jelentette ki "Atom Anti". "Vagy hogy konkrét példával éljek, a Barcelonában bronzérmes dzsúdós, Csősz Imre egy 2005-ös adminisztrációs hibája miatt tavaly 70 ezer forintos pénzbírságban részesült, de emellett még harmincszor ennyi pénztől is elesik, mert automatikusan három évre megvonták a járadékát, ami szerintem súlyos aránytalanság."

Kovács Antal kiemelte, a kezdeményezés célja első lépésben az, hogy a MOB foglalkozzon a helyzettel, és azok az ötkarikás érmesek, akiknek a megélhetésében fontos szerepet játszik az életjáradék, ne nélkülözzék azt egy hanyagság vagy figyelmetlenség miatt.