Vízilabda

Kásás visszatért - simán vertük Kanadát

  • Kele János

A szerdán Miskolcon kezdődő Volvo-kupára készülvén Debrecenben még megpihent a magyar vízilabda-válogatott, s ha már így tett, akkor lejátszott egy mérkőzést a rendkívül szimpatikus kanadai gárda ellen. A mieink nem erőltették meg magukat túlzottan, könnyedén szövögették akcióikat, és ehhez a lelkes kanadaiak csak asszisztálni tudtak. A végeredmény 15-4 lett, a mérkőzés legjobbjának pedig a négy gólig jutó Varga Dániel bizonyult.

Hárai Balázs, a magyar válogatott játékosa (k) küzd a labdáért a kanadai Devon Diggle (b) és Constantine Kudaba (j) között a Debreceni Sportuszodában megrendezett Magyarország-Kanada férfi vízilabda barátságos mérkőzésen.

Telt ház fogadta a Debrecenbe érkező magyar válogatottat a Városi Sportuszodában - ez nagyjából 1000 nézőt jelentett. A hangulatra nem lehetett panasz, sok lelkes fiatal is kilátogatott a Zákány utcai uszodába, ez pedig később az autogramosztásnál okozott egy kis tumultust. A mérkőzés elején azonban inkább a himnuszokkal volt gond, mintsem a szurkolókkal, a kanadai nemzeti éneket például le sem sikerült játszani - a szervezők azonban gyorsan észbe kaptak, berakták a magyart, majd gyorsan útjára indították a mérkőzést. Később, alig hallhatóan azért elhangzott egy sorry a juharlevelesek felé…

A kis közjáték azonban nem zavarta meg az olimpiai címvédő magyar gárdát, Varga Dénes előbb a ráúszásnál elhozta a labdát, majd a visszatérő Kásás passzából Hárai fordult be, három védőt is megetetett, és megszerezte a vezetést a hazaiaknak. (1-0) A kanadaiak kissé álmosan kezdtek, támadásaik semmiféle veszélyt nem jelentettek Baksa kapujára - ennek megfelelően a másik oldalon Varga Dénes, és megúszásból Madaras is betalált. (3-0) Úgy tűnt tehát, Kemény Dénes együttese hamar eldönti a mérkőzés sorsát.

Jött azonban egy kisebb hullámvölgy, a negyed derekán megszületett az első kanadai gól Boyle jóvoltából, majd miután több helyzetet is elszórakoztunk, az észak-amerikaiak menetrendszerűen zárkóztak fel egy gólra. (3-2) A játékrész végét aztán a közönség kívánságának megfelelően meghajtottuk, előbb Kásás váltott gólra egy fórt, majd Varga Dániel tette le a névjegyét egy szabaddobás értékesítésével.(5-2)

A közönség hálás volt a remek játékért, többször vastapssal jutalmazta a szemmel láthatóan lazán, a szépségre törekedve játszó magyar sztárokat.  A második negyedben Madaras hozta el a labdát a ráúszásnál, s bár az első néhány támadásunk döcögött (Bicari Baksa kisebb hibáját kihasználva meg is szerezte a harmadik kanadai gólt), végül két gólt szerezve 7-3-ra alakítottuk a mérkőzés állását. Hárai és Kiss Gergő góljai után azonban kissé leengedtünk, jöttek is a cserék, beállt Vörös, Gór-Nagy, Bundsuch is, a támadásaink azonban rendre elhaltak, legtöbbször Hárai kezén, akinek sehogy sem akartak befújni egy faultot sem a bírák. Hátul viszont ellenállhatatlanok voltunk, Baksa többször bravúrral védett, ha pedig nem, akkor Madaras szerelt pazarul. A nagyszünetre 7-3-as vezetéssel mentek tehát a csapatok.

A közönség hangulata nem lankadt, a meccs hőfokát a szervezők is igyekeztek kissé emelni – helyi pomponlányok csapata szórakoztatta a szünetben a nagyérdeműt. A fiúk talán ettől is lassultak le egy picit, mert az tény, a figyelmük hagyott némi kívánnivalót maga után a fordulást követően. Az addig csendben, többnyire üldögélve idejét múlató szövetségi kapitány, Kemény Dénes a tucatnyi kihagyott helyzetet látva meg is emelte időnként hangját, például Varga Dénes alias Dumi érthetetlenül laza megmozdulásait látva. De Bundsuch Erik is megkapta a magáét, amikor egy 3 a 2 elleni támadás során elfelejtett kipasszolni a balszélen üresen érkező Madarashoz… Hárai továbbra is jól játszott azonban, kiharcolt egy ötméterest is - amit aztán a kapufa és Randall együttes erővel hárított. A magyar kapuban eközben Nagy Viktor váltotta a jól védő Baksát, sok dolga azonban nem akadt, hisz a kanadaiak többnyire kiszorított helyzetből, pánikszerűen lövöldöztek, és mérkőzés ezen szakaszában kevésszer találtak kaput.

Varga Dani azonban elemében volt, ő szerezte a negyed egyetlen gólját - miközben Hárai, Varga Dénes és Madaras is ziccert rontott. A kanadaiaknak pedig hiába kaptak emberelőnyt Vörös hibája miatt, még lövésre sem futotta az erejükből. (8-3)

A záró játékrész elején mind Kemény Dénes, mind a lelkes debreceni közönség jobb játékot és gólokat követelt a csapattól - utóbbi persze kissé finomabban. A szövetségi kapitány szavai viszont megtették a hatásukat, az utolsó játékrészre újból az a magyar válogatott ugrott a medencébe, amelyik az első negyedben szétcincálta a kanadaiak védelmét. Kásás megnyert ráúszása után Varga Dani húzásból szerezte a kilencedik magyar gólt, majd ő maga tette hozzá a következőt is, egy emberfórt egy passz után váltott gólra.(10-3) Közben a kanadaiak hatalmas ziccert rontottak, Boyd teljesen egyedül vitte Nagy Viktorra a labdát, ám trükközni kezdett, megvárta míg a Vasas hálóőre elsüllyed - és a kapufára bombázta a labdát, a közönség hahotázását kiváltva. A másik oldalon már sokkal nagyobb sikerrel ostromolták a kaput a játékosok: Kiss Gergő Varga Dániel keresztpasszát kapásból vágta a sarokba, Hosnyánszky finom kézzel volt eredményes, Madaras pedig ismét egy pontos lövéssel vétette észre magát, és növelte tíz gólosra a különbséget.(13-3)

Hátul továbbra sem sok problémánk volt, a kanadaiak kaptak ugyan előnyöket (Vörös ki is pontozódott), de rendre elpuskázták ezeket, lövésig is csak alig-alig jutottak el. Nagy Viktor parádésan védett, hibája nem akadt, remekül fogta a szögeket és néhány bravúrt is bemutatott - miközben a túloldalon Bátori nagyszerű centermegoldást követően szerzett gólt.

A véghajrában aztán egy gyors gólváltást könyvelhetett el a „Szép volt fiúk!”-at zengő közönség, előbb Gross iratkozott fel a táblára egy jobbszélről leadott lövéssel (Nagy Viktor első gólját két perccel a vége előtt kapta), majd Varga Dumi zárta le a meccset egy - nincs jobb szó rá - pofátlan ejtéssel.(15-4)

A magyar válogatott tehát simán győzött, helyenként gyönyörű támadójátékot mutatott, védekezésben pedig megbabonázta a kissé rutintalan kanadai játékosokat. A debreceni közönség hálás volt a remek produktumért, a mérkőzés után hosszan kígyózó sorokban várták a meccs hőseit, hogy közös fényképeket és autogramot csikarjanak ki tőlük. A sok fiatal vízilabdás-palántát látva pedig az olimpiai bajnokok örömmel álltak meg néhány szóra és fotóra.

Folytatás holnaptól Miskolcon a Volvo-kupa keretében, reméljük hasonló sikerekkel, és hasonlóan sziporkázó támadójátékkal. Hajrá Magyarok!

Magyarország–Kanada 15–4 (5–2, 2–1, 1–0, 7–1)

A magyar gólszerzők: Varga Dániel 4, Varga Dénes, Madaras Norbert, 
Kiss Gergely, Hárai Balázs 2-2, Bátori Bence, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás 1-1