Liverpool

Tartottam a szavam, ezért visszautasítottam a kispadot - Deschamps

Didier Deschamps, az Olmypique Marseille trénere a The Sun című angol bulvárlapnak nyilatkozva először beszélt arról, miért utasította vissza tavaly nyáron a Liverpool kispadját. A 42 éves, Európa-szerte nagy elismertségnek örvendő szakember nem akarta megszegni a Marseille vezetőinek, játékosainak és a szurkolóknak adott szavát, és a hátteret sem érezte nyugodtnak a Mersey-parti városban.

Didier Deschamps

Kiderült, 2010 nyarán Kenny Dalglish, a klub legendája kereste a klub megbízásából a megfelelő személyt Rafael Benítez helyére. Deschamps elmondta, hogy King Kenny még Roy Hodgson felkérése előtt megkereste őt, és felajánlotta neki a menedzseri munkát a Vörösöknél.

"Nagyon hízelgő volt az ajánlat, két oka van annak, hogy mégis Marseille-ben maradtam. Nem volt könnyű döntés, de tartani akartam a klubvezetésnek és a szurkolóknak adott szavam. Élő szerződésem volt, nem akartam egyik-napról a másikra távozni."

A másik indok a franciák mellett a játékosként világ- és Európa-bajnok Deschamps szerint az volt, hogy nem látta biztosítottnak a nyugodt hátteret Liverpoolban:
"Abban az időben nagy hercehurca volt a klub körül, akkor kerestek új tulajdonost a Liverpoolnak. Nekem a megfelelő háttér sokkal fontosabb, mint az, hogy a Marseille-el a Bajnokok Ligája-részvétel várt rám."

"Így tartottam az adott szavam, és maradtam. Pedig hidd el, nem minden nap kopogtatnak az ajtódon azzal, hogy felkérjenek a Liverpool élére. Egyébként, ha két nappal korábban jön a megkeresés, valószínűleg azt mondom, rendben, megyek Angliába. Akkor volt vége a számunkra csúfos világbajnokságnak, és abban a helyzetben úgy láttam, Marseille-ben sem tehetek semmit a francia labdarúgás jövőjéért."

Didier Deschamps visszavonulása után a Monacónál kezdett edzősködni, a hercegség csapatát 2004-ben a Bajnokok Ligája döntőjébe vezette. Innen a calciopoli-botrány miatt a másodsztályba száműzött Juventushoz vezetett útja, a klub történetének legsötétebb időszakában visszajuttatta a Zebrákat az élvonalba. Marseille-ben 2009 nyara óta dolgozik, első szezonjában bajnokságot és kupát nyert irányításával az együttes. Sikerei miatt az egyik legkeresettebb trénernek számít Európában, de eddig nemet mondott a sztárklubok ajánlataira.