NB I

Szombathelyi kényelem - nyugalom nélkül

  • Göbölyös János

Ha létezik keleti kényelem, akkor miért ne beszélhetnénk nyugati nyugalomról? Gyakran tehetnék fel maguknak a kérdést a szombathelyiek, egészen pontosan a Haladás szurkolói. Csapatuk ugyanis kieső helyen telelt, és az sem vigasztalhatja őket, hogy a Szolnokra nem kell figyelniük (nem is nagyon látják, nyolc pont a különbség a két együttes között), fölöttük pedig feltűnően sűrű a mezőny (a 11. Újpest mindössze három ponttal gyűjtött többet).

Hely.   Gy  D  V    GK     Pont
15.      4   4   8   22-24    16
Elkeseredésre mégsem lehet ok, főként nem annak a munkának és eredménysornak a tükrében, amit Keneseiék a felkészülés alatt produkáltak. Veretlenül hozták le a gyakorló meccseket, megfejelve azzal, hogy szombaton Győrben a Ligakupa-középdöntő első felvonásán győzték le 2-1-re az ETO-t. A tavaszi nyitány, a Zalaegerszeg elleni nyugati derbi főpróbája tehát remekül sikerült, Aczél Zoltán csapata ha nem is esélyesként, de önbizalommal telve készülhet az ősi rivális elleni rangadóra. A szakember egyébként a múlt hét pénteken rendezett szurkolói ankéton a tőle megszokott határozottsággal és céltudatossággal vázolta a tavaszi teendőket, melyek egyetlen mondatban foglalhatók össze: biztos bentmaradás. Az edzőt az sem zökkentette ki nyugalmából, hogy a jelenlévők közül többen – figyelmen kívül hagyva a csapat helyezését – csakis a Zete elleni ,,élet-halál harcot” feszegették. Ő folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy a Haladás számára a tavasz valamennyi mérkőzése egyaránt fontos, a jelenlegi helyzetben – utalva a már említett alsóházi tülekedésre – nincs kiemelt találkozó, mindegyik győzelemért három pont jár.

Kenesei Krisztián felkészülési mérkőzésen. Fotó: www.haladasfc.nyugat.hu
Márpedig a Haladásnak nagyon kellenek a pontok ahhoz, hogy némiképp feledtesse szurkolóival az őszi keserves produkciót. A csapatot hat fordulóval a téli szünet előtt átvevő Aczél kínosan ügyelt arra, hogy a múltat feszegesse, és főként elődjének, Csertői Aurélnak a munkáját kritizálja. Sokan azt gondolhatnák, hogy az új tréner irányítása alatt hatból négy meccset nyerő együttes számára rosszkor jött a szünet, ám ennek épp az ellenkezője igaz. Azt a mennyiségű munkát, amit január elejétől a Rohonci úton napközis rendszerben elvégeztetett játékosaival, illetve az az ,,aczélos” mentalitás, amivel megpróbált rendet rakni a fejekben, a legjobbkor jött. És persze jött más is…

Távozott:

Rácz Péter
Szép Tamás
Nemanja Obrics

Érkezett:

Halmosi Péter
Nagy II. Gábor
Totka Dániel
A Hull Cityben senyvedő Halmosi Pétert sikerült ,,megszabadítani” Angliából, így aztán a válogatott középpályással, valamint a Ciprusról hazatérő belső védővel, Nagy II. Gáborral megerősítve vághat neki a szezonnak a Haladás. És akkor még nem beszéltünk az Illés Béla Football Akadémiából felkerült, az első csapat keretével edző három, többszörös ifjúsági válogatottról, Gyurján Bencéről, Farkas Márkról és Szvoboda Szabolcsról. Ők jelentik a jövőt, ám hogy az helyezésben mit tartogat a klub számára, arra május végéig várni kell. Az mindenestre biztató, hogy Szombathelyen ma már senki nem gondol a kiesésre.

Ősszel egyébként a szakemberek egybehangzóan állították, hogy a keret erőssége, a csapat játéka nem indokolja, hogy a Haladás hétről-hétre a kiesés elkerüléséért lépjen pályára.
Nos, ha a fenti ,,bókok” másra nem is, arra mindenesetre rádöbbenthették a szombathelyieket, hogy a futballban a kényelem és a nyugalom között óriási a különbség. Sok-sok pontban mérhető…

Felkészülési mérkőzések

TSV Hartberg–Haladás       0-3
Haladás–Újpest                   3-1
Veszprém–Haladás            0-1
Haladás–Újpest                  1-1
Haladás–Ajka                     1-0
Haladás–Gyirmót               1-0
Haladás–Oberwart             5-0
Haladás–FTC (Liga-kupa)  1-1

Főpróba

Szombaton, a Győr ellen 2-1-re megnyert Liga-kupa középdöntő első mérkőzésén Aczél Zoltán az alábbi összeállításban szerepeltette együttesét:

Győri ETO–Haladás 1-2 (1-1)
Haladás: Rózsa - Nagy II. G., Korolovszky, Guzmics, Tóth P. - Sipos, Simon Á. (Rajos), Nagy I G. (Irhás), Halmosi (Oross) - Sipos, Fodrek (Lattenstein)
G.: Pilibaitis (11-esből) ill. Kenesei, Tóth P.