Alpesi sí

Grange nyerte az utolsó számot a vb-n

  • VNA

A francia Jean-Baptiste Grange nyerte meg férfi műlesiklást, az alpesi sí világbajnokság utolsó versenyét.

Jen-Baptiste Grange a Garmisch-Partenkirchenben rendezett alpesi sí-világbajnokság férfi műlesiklószámának győztese.
Jean-Baptiste Grange:

Óriási érzés, hogy nyerhettem. Egy ideje már tudom, hogy képes vagyok gyorsan síelni, de nagy versenyt még nem tudtam nyerni. Ha néhány dolog jobban alakul számomra, akkor talán már hamarabb is összejöhetett volna a siker, de ezelőtt mindig közbejött valami a nagy események alkalmával. Néha azt gondoltam, hogy nem volt szerencsém és úgy éreztem, hogy nehéz lesz elismerést kivívnom magamnak. Nagyon kemény és hosszú út volt ez, de most óriási érzés, hogy végigmentem rajta és itt állhatok világbajnokként. Most igazán tudom élvezni ezeket a pillanatokat.
Vasárnap a férfiak műlesikló versenyével zárult a Garmsich-Partenkirchenben rendezett alpesi sí-világbajnokság. A szerdai csapatverseny után ismét a franciák örülhettek, akik 29 év elteltével tudtak a férfiaknál egyéni világbajnoki címet szerezni. A kettes rajtszámmal érkező Jean-Baptiste Grange már az első futamban is a legjobb időt síelte, majd vezetését a második futam után is megőrizte, így végül 43 századmásodperces előnnyel szerezte meg a világbajnoki címet. A 27 esztendős Grange igazi szakági specialistának számít, de hiába nyert már meg nyolc Világkupa műlesikló versenyt is, nagy egyéni címet korábban még nem szerzett. Négy éve a világbajnokságon ugyan bronzérmes volt, de győznie most először sikerült, így Michel Vion 1982-es kombinációban szerzett világbajnoki címe után a franciák újabb férfi világbajnokkal gazdagodtak. A francia csapat az osztrákok mellett egyedüliként szerzett egynél több aranyérmet, így a második helyén végzett a világbajnokság éremtáblázatán.

Az ezüstérem a svéd Jens Byggmarké lett, aki a hatodik helyről egy remekül sikerült második futamnak köszönhetően jött fel a második helyre. A 26 esztendős síző ezzel pályafutása második világbajnoki érmet szerezte, amely a svéd küldöttség negyedik érmét jelentette Garmischban. A bronzérem az olasz Manfred Moelgg nyakába került, aki négy éve Are-ban már vb-ezüstérmes volt ebben a szakágban. Az osztrákoknak a sérült Benny Raich távollétében ezúttal nem jutott érem, legjobbjuk, Mario Matt a negyedik helyen zárt. Az összetett Világkupát vezető horvát Ivica Kostelic is csalódott lehetett nyolcadik helyezésével.