Alpesi sí

Marlies Schild nagy esélye

  • VNA

Marlies Schild idén öt műlesikló futamot is megnyert a szakág hét versenyéből, így ő a világbajnoki cím elsőszámú várományosa.

Szombaton rendezik az alpesi sí-világbajnokság utolsó női versenyszámát, a két futamból álló műlesiklást. A futam nagy esélyesének a szakági Világkupát vezető Marlies Schild számít, aki az ebben a szezonban megrendezett hét versenyből ötöt megnyert. Az olimpiai ezüstérmes műlesikló komolyabb sérülések után idén újra csúcsformában versenyez, így nehéz lesz megállítani. Schild számára aggasztó lehet, hogy öt szlalom-sikere mellett a szezon másik két műlesikló futamán, Aspenben és Flachauban is kiesett. Előbbi futamot a svéd Maria Pietilae Holmner, míg a flachaui versenyt holtversenyben a vb-címvédő Maria Riesch, valamint a finn Tanja Poutiainen nyerte meg.

A szlalom specialista Schildet sokán már most a svájciak legendájával, Vreni Schneiderrel emlegetik egy lapon, hiszen a megnyert műlesikló Világkupa versenyeket tekintve már csak ő van Schild előtt az örökrangsorban. Az osztrák síző számára rossz előjel lehet, hogy barátja, Benjamin Raich a szerdai csapatversenyben keresztszalag szakadást szenvedett, így számára véget ért a szezon. Ugyanakkor jó előjel lehet az, hogy Schild a pénteki rajtszám sorsolásnál az egyes rajtszámot kapta meg.

A hazaiak kedvence, Maria Riesch mellett a finn Tanja Poutiainen is az esélyesek közé tartozik, aki két éve világbajnoki bronzérmes volt, az idei szezon valamennyi szlalom futamán a legjobb négy között végzett és egyszer sem esett ki. Ez a fajta stabilitás pedig a vb utolsó női számában érmet eredményezhet számára. A műlesikló mezőny igencsak bő lesz a mai futamon, hiszen 46 országból összesen 111 induló nevezett, köztük négy magyar (Hellner Szelina, Hellner Donáta, Döme Zsófia és Berecz Anna) induló is ott lesz a rajtnál.