Előzetes

Öt korábbi Bundesliga-bajnok is a kiesés ellen harcol

  • Lanszki Zoltán

A salátástálat idén jó eséllyel a Dortmund nyeri, a Bayern és a Leverkusen minden bizonnyal a Bajnokok Ligáját érő dobogón végez majd, a legtöbb csapat botladozása miatt pedig még a Mainz is Európa Liga indulási jogot nyerhet.

Nem túl izgalmas ugye? Nem baj, a kiesés elleni küzdelem kárpótol minket az élmezőnyben hiányolt izgalmakért. A fél Bundesliga érintett, és általános meglepetésre a tabella utolsó 5 helyét jelenleg olyan csapatok foglalják el, akik a Bundesliga 1964-es indulása óta mind legalább egyszer voltak bajnokok. A Wolfsburg, a Stuttgart és a Bréma ráadásul nem is olyan rég.

11.     FC St. Pauli                22     8      4     10      27:35       -8      28
12.     Eintracht Frankfurt     22     8      3     11      24:29       -5      27
13.     1. FC Köln                  22     7      4     11      29:41     -12      25
14.     Werder Bremen         22     6      6     10      28:44     -16      24
15.     VfL Wolfsburg            22     5      8       9      26:31       -5      23
16.     Kaiserslautern           22     6      5      11     32:38       -6      23
17.     VfB Stuttgart              22     5      4      13     38:43       -5      19
18.     Mönchengladbach     22     4      4      14     32:56     -24      16

A hétvégi 23. fordulóban a nyolc kiesőjelölt csapatból heten idegenben játszanak, egyedül a Mönchengladbach játszhat otthon, bár a Schalkével nem lesz nekik sem könnyű dolguk. Ha jobban megnézzük a párosításokat feltűnik, hogy az előttünk lévő hétvégén gyakorlatilag a Mainz - Bayern rangadó kivételével az alsóház csapatai a felsőház csapataival meccselnek.

Bundesliga, 23. forduló:

Péntek:

Nürnberg - Frankfurt 20:30 Tv: Eurosport 2

Szombat:

Dortmund - St. Pauli 15:30 Tv: Eurosport 2
Hamburg - Bremen 15:30
Hoffenheim - 1. FC Köln 15:30
Freiburg - Wolfsburg 15:30
Hannover - K'lautern 15:30
Mainz 05 - FC Bayern München 18:30 Tv: Eurosport 2

Vasárnap:

Leverkusen - Stuttgart 15:30 Tv: Eurosport 2
M'gladbach - Schalke 17:30 Tv: Eurosport 2

Hajnal Tamás a Stuttgart és Fabio Coentrao, a Benfica játékosa a két csapat Európa Liga mérkőzésén.
Meccsről meccsre


Péntek 20:30:
Nürnberg - Frankfurt
Tipp: 1
Tények: Szerény lehetőségeihez képest a Nürnberg eddig jó szezont fut, ráadásul nagyon jó formában vannak: az utolsó 3 meccsüket megnyerték. A Frankfurt formája pont az ellentétjét mutatja. Nagyon jó őszi szezon után idén 4 meccset elveszítettek, és mindössze egy döntetlent kapartak össze. Michael Skibbe nemrég kirakta a csapatból Ioannis Amanatidis-t. Ez nem tetszett a klub vezetőségének és Heribert Bruchhagen kijelentette, hogy eljár az ügyben. A görög játékos halkan elnézést kért, és ma már ismét a csapat keretében szerepelt. A német sajtó szerint nem valószínű, hogy Skibbe gondolta meg magát, ami arra enged következtetni, hogy az edző autoritása egyre jobban alá van ásva.

Szombat 15:30:
Dortmund - St. Pauli
Tipp: 1
Tények: a Dortmund legutóbb kétszer is "csak" döntetlent játszott, viszont továbbra is magabiztosan vezeti a bajnokságot. A hamburgiak felszálló ágban vannak, idén két döntetlen után három győzelmet arattak zsinórban. Többek közt megnyerték a hamburgi derbit, ami a St. Pauli rajongók szemében felér egy bajnoki címmel.

Szombat 15:30:
Hamburg - Bremen
Tipp: 2
Tények: az északi rangadó, ami mégsem az. A Hamburg botladozik, azonban még mindig jó eséllyel pályázik az Európa Liga-indulást érő helyek egyikére. A brémaiak az utolsó 4 meccsükből kettőt elveszítettek, kettőt ikszre hoztak, és már csak egy pont választja el őket az osztályozót jelentő 16. helytől.


Szombat 15:30:
Hoffenheim - 1. FC Köln
Tipp: x
Tények: a Hoffenheim legutóbb nyert a Schalke és a Kaiserslautern ellen, hogy aztán előző hétvégén csúnyán, 4-0-ra kikapjon a Bayern ellen. A bajorok elleni feltámadás és győzelem után a Köln a fellegekben jár, és előző hétvégén a Mainzot is elpüfölte.


Szombat 15:30:
Freiburg - Wolfsburg
Tipp: 1
Tények: a Freiburg "formagörbéje" lefelé ível: győzelem Stuttgartban, döntetlen a Frankfurt ellen, vereség a Schalke otthonában. A Wolfsburg formája azonban még ennél is rosszabb, három vereség zsinórban, és az edzőváltás (McLaren helyett Littbarski ült a kispadra) sem hozott eredményt.

Szombat 15:30:
Hannover - K'lautern
Tipp: 2
Tények: a Hannover fantasztikus szezont fut. A szakértők játéknapról játéknapra megjósolják a csapat visszaesését, de Mirko Slomka csapata hétről-hétre újra bizonyít. A 'Lautern legutóbb gyengélkedett, habár a Dortmund ellen utolsó percben kicsikart döntetlen erőt adhat a Vörös Ördögöknek.

Szombat 18:30:
Mainz 05 - FC Bayern
Tipp:1
Tények: a Mainz közel sincs olyan formában mint az ősszel, legutóbb a Köln ellen is kikaptak. A Bayern idén igazi csodabogár, előbb 2-0-ról veszít a Köln ellen, majd 4-0-ra nyer a Hoffenheim ellen. Nincs a bajoroknál stabilitás, és ebben a szezonban még egyszer sem sikerült igazi győzelmi szériát indítaniuk.

Vasárnap 15:30:
Leverkusen - Stuttgart
Tipp:x
Tények: a Leverkusen nemrég ugyan váratlanul kikapott a Nürnbergtől, mégis stabil, meggyőző teljesítményt produkálnak. A legutóbbi négy meccsükből hármat megnyertek. A Stuttgart 17. helye mindent elmond. Reméljük Hajnal Tamás új csapatában még rengeteg, a Benfica elleni Európa Liga-meccsen látotthoz hasonló, bentmaradást érő gólpasszt ad.

Vasárnap 17:30:
M'gladbach - Schalke
Tipp:x
Tények: az utolsó helyen tanyázó 'Gladbach elveszített két sorsdöntő meccset a Stuttgart és a St. Pauli ellen, és a svájci Lucien Favre személyében új edző érkezett, égető szükségük van a három pont megszerzésére. A Schalke csapatában óriási potenciál van, stabilitás és egy kialakult csapatkép azonban még nincs. A gelsenkircheniek legutóbb nyertek a Freiburg ellen, és a Valencia elleni BL-meccsen szerzett idegenbeli döntetlen is optimizmusra adhat számukra okot.