Tenisz

A Grand Slam-győzelemért dolgozunk - Szávay Ágnes

A legmagasabban rangsorolt teniszezőnő márciusban térhet vissza

  • MTI
megosztom

Csaknem féléves kihagyás, hosszú sérülés után márciusban versenyez újra Szávay Ágnes. A 22 éves magyar játékos az MTI-nek elmondta, hogy olykor "pokoli fájdalmakkal" játszott, de új edzőjével, Köves Gáborral együtt hisz a felemelkedésben, és azt sem zárta ki, hogy egyszer Grand Slam-tornát nyerhet.

"A tavalyi évet tulajdonképpen fájdalomcsillapítókkal, meg mindenféle tapaszokkal játszottam végig, csak akkor még éppen nem tudtuk, mennyire komoly a probléma - fogalmazott a 22 éves Szávay. - Ez pedig azt eredményezte, hogy a gyomromat szinte teljesen tönkretettem, a sérülésem pedig, ha lehet, még rosszabb lett. A hátamról van, volt szó. Volt korábban egy gerincsérvem, az most szinte teljesen panaszmentes, most viszont egy deréktáji gerincelcsúszással bajlódom, azzal van a legtöbb bajom, gondom, problémám."

Szávay ünnepel 2010-es prágai torna elődöntője után

Szávay elmondta, hogy még nem olvasta a legendás amerikai teniszező, Andre Agassi önéletrajzi könyvét, az Opent, de mesélték neki, hogy éppen erről írt a bevezetőben: fekszik a padlón a gerincproblémáival, a hátfájásával és szinte üvölt a fájdalomtól.

"Sajnos, én is nagyon jól, közelről ismerem ezt az érzést, de a könyvet még nem olvastam. Hamarosan sorra kerül. Ez lesz majd a következő olvasnivalóm, és lesz rá időm a hosszú repülőutakon."

A legelőkelőbben rangsorolt magyar játékos két nappal az utazás előtt mondta le a Fed Kupa-szereplést. Korábban viszont még úgy nyilatkozott, hogy ez a verseny lesz a felvezető az idei szezonra.

"Így terveztük - mondta Szávay. - Többször is próbálgattuk a hátamat, hogy poénjátéknál mennyire vagy milyen gyorsan fájdul meg. A verseny előtti héten azt mondtam, mindenképpen menni szeretnék. Folyamatosan erősítettünk, nagyon sokat dolgoztunk. Három nappal az utazás előtt játszottam újra poénra. Gyakorlatilag 3:3-ig, vagyis hat gémet tudtam úgy teniszezni, hogy nem fájt. Nagyon rossz érzéssel kellett meghoznom a döntést, hogy nem utazom. Egy szettet sem tudok lejátszani panaszmentesen, akkor hogy lennék képes egy egész meccset végig teniszezni?"

Nem sokkal később a párizsi torna is kútba esett, amelyen pedig tavaly negyeddöntős volt.

"Igen, mert úgy gondoltam, egy hét alatt már nem fog annyit javulni a helyzet, hogy Párizsban pályára léphessek. Ezzel viszont nyertem még másfél hónapot. És szerencsére a ranglistán sem fogok sok helyet veszíteni. Indian Wellsben kezdek március elején. Próbálok úgy felkészülni, hogy abszolút panaszmentes legyek. Jó az a verseny, mert nagy, 64-es a tábla, tehát az első körben nem játszhatok kiemelt ellenféllel, mert ők erőnyerők a nyitófordulóban."

Szávay néhány éve, amikor befejezte junior pályafutását és belépett a felnőtt "korba", duzzadt az erőtől, bármelyik élvonalbeli sportoló megirigyelhette fizikai állapotát.

"Valóban így volt. Sajnos azonban 2006-ban elkaptam egy mononukleózis nevű betegséget, ami teljesen legyengítette az immunrendszeremet - árulta el. - Azóta egyszer sem voltam igazán fitt, persze akadtak közben jó, meg kevésbé jó periódusaim is. Most az a célom, hogy újra eljussunk a korábbi szintre. Úgy érzem, menni fog, mert rengeteget foglalkozunk a hátammal. Azelőtt hiába mentünk orvosokhoz, mégsem törődtünk vele eleget. Most minden nap gyógytornázom, és egy nagyon jó csapat áll mögöttem. Hiszem, hogy abszolút jó kezekben vagyok."

A magyar teniszező legutóbb októberben, a 4,5 millió dollár összdíjazású pekingi tornán játszott, ahol már az első fordulóban kiesett. Aztán edzőcsere következett: elbúcsúzott az osztrák Karl-Heinz Vettertől, és Köves Gábor, az egykori kiváló Davis Kupa-játékos lett az új tréner.


"Élvezem az edzéseket, nagyon fel tud dobni, még a legnehezebb pillanatokban is - mondta róla Szávay. - Olyan ember, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy nekem a legjobb legyen és a lehető legtöbbet hozzuk ki a tréningekből. Sok újat adott nekem: nagyszerű párosjátékos volt, már most úgy érzem, hogy sokat fejlődött a szervám, meg a röptém. Elsősorban a hátfájdalmaim miatt volt eddig sok gondom az adogatással. Most úgy gondolom, jó irányban haladunk és - legalábbis az edzéseken - már látható, komoly a javulás."

Szávay elmondta, hogy jobb fizikai állapotban szeretne lenni, mint tavaly meg tavalyelőtt.

"Persze akad még más is: régebben a tenyeresem volt a gyengébb, most ez is javult, és azt hiszem, egy szinten van a fonákkal. Aztán javult az adogatás-fogadásom is, bár kezdetben, még január elején voltak vele gondjaim. Kérdeztem is magamtól, mi a baj Ági? Aztán gyorsan rájöttem, talán az, hogy hónapok óta nem játszottam pontra."

Arra a kérdésre, hogy vissza tud-e még térni a legjobbak közé (2008 áprilisában legjobbjaként a 13. volt a világranglistán, jelenleg a 38.), Szávay leszögezte: "Természetesen: vissza!"

A tavalyi sikerei közül a budapesti és a prágai diadalát emelte ki:
"Budapest és Prága, erre a két győzelemre vagyok a legbüszkébb. Budapestre azért mert az Budapest, mert meg tudtam védeni a címemet, Prágára pedig, mert kevés olyan játékos van, aki egymás után, két héten belül két tornát nyer."

Az idei célkitűzéseiről szólva megjegyezte, az volt az eredeti terv, ha a Fed Kupával kezd, szeretett volna bekerülni a legjobb húszba az év végén.

"Az első három hónap azonban elúszott, így a legjobb harminc a reális cél. Ezzel jövőre Ausztráliában már kiemelt lehetnék és az Australian Openen elért jó eredmény esetén már a húsz közé kerülhetnék."

Szávay elképzelhetőnek tartja azt is, hogy bekerüljön az első tíz közé, és akár Grand Slam-viadalt is nyerjen.

"Ez a célom, ezért dolgozunk! Aztán megyünk tovább: ha az ember nyer egy GS-t, akkor jó lenne elhódítani egy másodikat is. Mert evés közben jön meg az étvágy" - jelentette ki az ötszörös egyéni WTA-tornagyőztes teniszezőnő.

megosztom