Vízilabda

Nyert a Honvéd a LEN Kupában, nagyon kikapott a Vasas az Euroligában

  • MTI
Címkék:
megosztom

Háromgólos előnyt szerzett a Honvéd férfi vízilabdacsapata a görögországi visszavágóra a Panioniosz ellen a LEN Kupa elődöntőjének szerda esti, budapesti első mérkőzésén. Alaposan elpáholta viszont a Vasast a Primorje Rijeka az Euroliga negyeddöntő csoportmeccseinek nyitányán: a horvát gárda a B jelű kvartettben 7 góllal nyert a szerda esti összecsapáson.

LEN Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés:

Groupama-Honvéd – Panioniosz (görög) 12-9 (4-3, 5-3, 1-2, 2-1)
a magyar góldobók: Szívós 5, Tóth M. 3, Salamon 2, Hárai, Bátori 1-1

Vitézül bekezdett a magyar kupagyőztes a Kőér utcai találkozón: Hárai Balázs pompás centergóllal már az első támadást eredményesen fejezte be, majd Szívós Márton pillanatai következtek, a szintén válogatott játékos egymás után háromszor is hatalmas bombát küldött a görög kapuba (4-1). A harcos athéni alakulat azonban nem tört meg a bravúros magyar rajttól, és az első szünetre felzárkózott 4-3-ra.

Mi több: a folytatásban emberelőnyből újfent a vendégek támadtak hatékonyan (4-4), de Bátori Bence ügyesen "kopírozta le" Szívóst, és Tóth Márton lökete is hasonlóképpen célt ért (6-4). Majd ki más, mint az ötször (!) is eredményes Szívós következett megint, aki hatalmas kapufás, utána pedig "sima" balsarkos góllal alakította 8-5-re az állást, Salamon Ferenc révén – büntetőből - pedig már 9-5-re húzott el a magyar együttes.

A meccs második félideje 9-6-ról indult, de rövidesen 10-6 lett, mert Salamon másodszor is biztos kézzel vágta a hálóba az ötméterest. Hasonló módon válaszolt a Panioniosz, majd fórból 10-8-ra jöttek fel a vendégek, miközben a Honvéd-akciók sikertelenek maradtak.

A záró nyolc perc viszont Tóth-góllal kezdődött (11-8), s négyre is visszahízhatott volna az előny, ám a meccs embere, Szívós ezúttal rontott: mellé lőtte a büntetőt. Tóth viszont nem hibázott: emberelőnyben parádésan pattintotta a kapuba saját harmadik, s csapata 12. találatát (12-8). A sokadik 6 az 5 elleni játékban a görögök egyszer csak bevették az amúgy remekül védő válogatott hálóőr, a kétszeres olimpiai bajnok Gergely István kapuját (12-9), így nehéz, de azért döntőbe jutást ígérő mérkőzés vár Athénban a Honvédra.

A visszavágót március 9-én játsszák.

Euroliga, B csoport, 1. játéknap:

Primorje Rijeka (horvát) – TEVA-Vasas-UNIQA 13-6 (4-2, 4-3, 3-0, 2-1)
a magyar csapat góldobói: Powers 2, Boskovic, Kovács, Vörös, Vámos 1-1

Magyar gólokkal startolt a találkozó, csak éppen a Vasas kapta mindkettőt: a horvát együttesből előbb - az éppen a magyar bajnokcsapattól érkezett olimpiai bajnok légiós - Varga Dénes lőtt messziről Nagy Viktor hálójába, majd megúszás végén a báty, Varga Dániel alakította 2-0-ra az állást. Aztán végre a Vasas is megszerezte első találatát: 3-0-nál az angyalföldiek horvát világ- és Európa-bajnoka, Miho Boskovic volt eredményes emberelőnyből, majd 4-1-nél ugyancsak fórból Kovács Róbert szépített 4-2-re.

A második negyedben ismét előnyből zárkózott tovább a Vasas amerikai centere, Jeff Powers révén (4-3), majd újólag hat az öt elleni játékban született gól itt is és ott is (5-4). A Primorje eredményes akciókból lépett el 7-4-re, Vámos Márton a "szokásos" emberelőnyből szépített ugyan, ám a hazaiak egy potya ízű góljuknak köszönhetően 8-5-tel vonulhattak el a nagyszünetre.

Hazai találattal indult a harmadik nyolc perc (9-5), majd miközben a Vasas tehetetlenkedett, Varga Dániel bombája utat lelt ex-csapata kapujába. És még tovább romlott a helyzet, mert büntetőből is a Primorje szerzett gólt (11-5).

A záró játékrészben átmenetileg nem folytatódott a magyar bajnok vesszőfutása: Powers a Vasas első akciógóljával 11-6-ra módosította az állást. A hazaiak szemlátomást nem erőltették a gyors támadásokat, így is meglett az egytucat, Varga Dénes révén alakult 12-6-ra a horvát vezetés, és mivel Földi László legénysége már egyszer sem tudott betalálni, a vége 13-6-os KO-vereség lett.

A Vasas a második csoportkörben március 9-én fogadja a Komjádi uszodában a Mladost Zagreb együttesét. A horvát gárda szerdán hazai medencében maradt alul 9-5-re az Euroliga-címvédő olasz Pro Reccóval, Benedek Tibor, Kásás Tamás és Madaras Norbert csapatával szemben.

megosztom