Bajnokok Ligája

A Barcelona 75 percig irányított, mégis megérdemelten nyert az Arsenal

A Sahtar idegenben szerzett előnyt a Roma ellen

Sokáig uralta a Barcelona az Arsenal elleni BL-találkozóját, de az egygólos vezetésük tudatában elaludtak kicsit, az Ágyúsok pedig két nagyszerű villanással megfordították a mérkőzést, és győztek hazai pályán. Rómában a Farkasok szereztek ugyan vezetést, de a Sahtar braziljai szétcincálták a védelmüket, és három gólt szereztek idegenben, Ménez pedig már csak szépíteni tudott. Nagy előnyben tehát a Donyeck a visszavágó előtt.

Arsenal-játékosok gólöröme a Barcelona elleni hazai BL-meccsükön 2011-ben

Nem mondhatjuk, hogy tapogatózva kezdett volna a két csapat Londonban. Az Arsenal előtt adódtak az első lehetőségek. Az első öt percben Song néhány centivel maradt egy szabdrúgásból beívelt labdáról, Walcott alig hibázott, amikor Van Persie-t próbálta indítani, a holland csatár pedig egy ziccert is kihagyott, Valdes védett nagyot.

Az első negyedóra végén Messi indult középen egy lapos indítással, de tőle szokatlanul nem tudta kihasználni a ziccert, a kapu mellé pöccintette a labdát. A 23. percben ugyanő cselezgetett a tizenhatos előtt, de jobb lábbal gyengén emelt Szczesny kezébe.

Kicsivel később nagyszerű kontrát mutatott be az Arsenal. Walcott Fabregast futtatta a jobb oldalon, a spanyol pedig nem lőtt, hanem középre emelt, Abidal viszont mentett Van Persie elől. Válaszként David Villa megszerezte a vezetést, miután Messi magára húzta a védőket, és nagyszerűen indította. (0-1)

Az Arsenalt megfogta a gól, perceken át csak keresték önmagukat. Messi majdnem megszerezte a második gólt, illetve be is talált, csak épp lesről a 38. percben.

A szünetig már nem volt újabb nagy esemény, a fordulás után pedig lehet, hogy akarata ellenére, de kissé visszaállt a Barcelona. Az Arsenal többször is veszélyes szituációt teremtett a vendégek tizenhatosa körül, de a kapuig nem jutottak el. A második félidő közepe táján a vendégek teljesen visszavették a játék irányítását, amibe kicsit bele is aludtak.

Abidal előbb még menteni tudott Wilshire elől, de Van Persie egyenlített. Szép íveléssel indították, majd éles szögből meglepte Victor Valdest: a katalán kapus beadásra számított, a holland azonban a rövid oldalra lőtte a labdát a keze mellé. Oda, ahova nem illik gólt kapni. (1-1)

A katalánok tettek ugyan egy tétova kísérletet a játék felpörgetésére, de az Ágyúsok szerezték a következő gólt is. Nasri kapott remek labdát a jobb oldalon, visszapasszolt a balról érkező Arshavin elé, az orosz pedig okosan Valdes és a védők mozgásával ellentétes irányba, a kapu bal oldalába lőtt. (2-1)

A Barcelona ezután már tényleg beindult, Dani Alves előtt volt is lehetőség az egyenlítésre a hosszabbításban, de Szczesny védeni tudott, így győzött az Arsenal. Nagy meccs volt, az eredménynek köszönhetően hasonlóra számíthatunk a visszavágón is.

Arsenal-Barcelona

Rómában óvatosabban kezdtek a csapatok, kicsit tovább ismerkedtek egymással. A 12. percben a Sahtaré volt az első lehetőség, mivel Doni épp csak nem ütött a saját kapujába egy szabadrúgást. Később Totti szöglete után a berobbanó Burdisso ziccerből a kapu mellé fejelt.

Az első félóra végén gyors gólváltás következett. Egy szöglet után Vucinic Perrotta felé ívelt, aki Ratra fejelte a labdát, onnan pedig a kapuba pattant. A válasz azonnal érkezett, Jadson lapos távoli lövése megpattant a védőkön, így Doninak esélye sem volt védeni. (1-1)

Luiz Adriano majdnem a fordítást jelentő gólt is megszerezte, de a fejese centikkel elkerülte a hazai kaput. Így Douglasé lett a dicsőség, aki egy kontra végén lőtte ki szépen a tizenhatosról Doni ketrecének jobb oldalát. (1-2)

Luiz Adriano lő gólt a Roma-Sahtar BL-meccsen 2011-ben

A Roma a 41. percben próbált válaszolni, de Vucinic a szép visszacsele után mellé lőtt a tizenhatoson belülről. A másik oldalon viszont újabb gól született: Riise az oldalvonal mellett esett hanyatt a labdában, Douglas pedig köszönte szépen, elvitte a játékszert, Luiz Adriano elé passzolt, akinek már nem volt nehéz dolga. (1-3)

Az első félidőben még Menez próbálkozhatott a hazaik közül, de nem talált célt, csakúgy mint a túloldalon Mexés mellett kilépni próbáló Luiz Adriano sem, aki végül nem bírt a francia védővel.

A fordulás után sokáig a gyűrkőzés dominált, a vendégek érthetően nem akarták összetörni magukat az előrejutásért, a hazaiak viszont nem tudták. A 60. percben aztán Ménez hagyott ki nagy lehetőséget, hogy egy perccel később szépítsen. A félpálya közelében szereztek labdát a rómaiak, a francia középpályás pedig lendületből vezette a védelemre a játékszert, és a tizenhatoson kívülről a bal felsőbe lőtt. (2-3)

A Roma nem adta fel az egyenlítés lehetőségét, a hajrá kezdetén Castellini lövését kellett Pyatovnak hárítani, majd Totti lőtt a kapus ölébe.

A hajrában már nem volt több esemény, idegenben szerzett tehát előnyt a Sahtar Donyeck, ezzel közel kerültek a továbbjutáshoz. Nehéz ugyanis erről a Romáról elképzelni, hogy Ukrajnában képes lenne a fordításra.

Roma-Sahtar

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:

Arsenal-Barcelona 2-1 (0-1)
gólszerző: van Persie (78.), Arsavin (83.), illetve Villa (26.)

AS Roma-Sahtar Donyeck 2-3 (1-3)
gólszerző: Perrotta (28.), Menez (61.), illetve Jadson (29.), Douglas Costa (36.), Luiz Adriano (42.)

A visszavágókat március 8-án rendezik.