Női foci

Rekordprémium a német női válogatottnak

  • VNA

Sorozatban harmadszor nyerne világbajnokságot a német női labdarúgó-válogatott. A szövetség nem sajnálja a pénzt a sikerért.

A nyár egyik kiemelkedő sporteseménye lehet a Németországban sorra kerülő női labdarúgó világbajnokság. Ha az esemény nem is lesz a 2006-os férfi torna, a házigazdák számára mesésen alakuló nyarához (azt a vb-t azóta is csak Sommermärchen-ként, azaz nyári tündérmeseként emlegetik) hasonlatos, a női labdarúgást az utóbbi időszakban domináló házigazdák így is nagy sikert várnak. A június végén kezdődő tornán nem csak a rendező okán lesz nagy favorit a német együttes, hanem azért is, mert a legutóbbi két női világbajnokságot (2003, 2007) is Németország nyerte meg.

A tétnek megfelelően a Német Labdarúgó Szövetség (DSV) is igyekszik megfelelően készülni, amely a napokban jelentette be, hogy a csapat tagjai rekord összegű prémiumra számíthatnak, amennyiben sikerül megnyerniük a tornát. A többször is a világ legjobb női játékosának megválasztott Birgit Prinz és társai 60.000 eurót (16,2 millió forintot) kaphatnak fejenként a sikerért. Ez az összeg 10.000 euróval több, mint amit a legutóbbi kínai világbajnokságon elért első helyezésért kaptak a játékosok. A női foci előretörését jelzi, hogy 1989-ben még csak egy porcelán készletet kaptak az akkor Európa-bajnokságot nyerő német csapat játékosai, manapság pedig már Birgit Prinzet formáló Barbie-babákat is lehet kapni a boltokban.

Barbie babák fociznak.
Természetesen nem csak a győzelemért jár prémium a németeknél, a negyeddöntőbe jutás 15.000, az elődöntős szereplés 25.000, a bronzérem 30.000, míg az esetleges elveszített döntő 40.000 eurós összeget eredményezne valamennyi játékosnak. A pénzt persze nem sajnálja senki sem a játékosoktól, mert a világbajnokság várhatóan nagy pénzügyi siker lesz a szervezők számára. A június 26-án sorra kerülő Németország-Kanada mérkőzés már biztosan telt házat és közel 75.000 nézőt hoz majd a berlini Olimpiai Stadionban és az is bizakodással töltheti el a pénzügyekért felelős szakembereket, hogy hónapokkal a torna kezdete előtt a lehetséges 700.000 belépőből már közel félmillió gazdára talált.

Silvia Neid szövetségi kapitány számára további jó hír is érkezett hétfőn, amely a csapat irányítójával, Fatmire Bajramaj-al (aki idén januárban a brazil Martha és Birgit Prinz mögött az Aranylabda szavazás harmadik helyén végzett) kapcsolatos. A Turbine Potsdam 22 esztendős klasszisa ugyanis az első diagnózisok ellenére sem szenvedett súlyos szalagszakadást a Jena elleni hétvégi bajnokin, így a csapat egyik legfőbb erőssége vélhetően ott lehet nem csak a német bajnokság hajrájában, de a nemzeti együttesben a világbajnokságon is.