Előzetes

Raúl hazájában, a Tottenham Bale nélkül tör a sikerre

  • DA

Kedden újra felgördül a függöny a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában: az elsőszámú európai kupasorozatban az AC Milan-Tottenham és a Valencia-Schalke nyolcaddöntőkkel kezdődik a tavaszi hadjárat, míg az Európa Ligában a görög Arisz és a Manchester City feszül egymásnak a 16 közé jutásért.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:

Valencia-Schalke 04 20:45A felek eddig legutóbb a 2007-2008-as Bajnokok Ligája csoportkörében találkoztak egymással. Valenciában gól nélküli döntetlen, Gelsenkirchenben egygólos spanyol siker született, az azóta már Barcelonába távozott David Villa találatával. A jelenlegi forma alapján a spanyolok az esélyesebbek (9 forduló óta veretlenek a La Ligában, hét győzelemmel és két döntetlennel már harmadikak a tabellán), míg a tavalyi Bundesliga ezüstérmes Királykékek csak bukdácsolnak hazájukban, jelenleg a tizedikek. Viszont ősszel még rosszabb teljesítményt nyújtott Felix Magath csapata (az első tíz forduló alatt egyszer tudott nyerni), de nem a BL-ben, az európai porondon megtáltosodott a Schalke, négy győzelemmel, egy vereséggel és egy döntetlennel csoportelsőként kvalifikálták magukat a nyolcaddöntőbe. A Valencia három győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel, a Manchester United mögött másodikként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba a C-csoportból. Ám a Mestellát ebben a szezonban eddig csak Sir Alex Ferguson csapata és a Mallorca tudta bevenni, ráadásul Unai Emery csatasorba állíthatja a sérüléséből felépült világbajnok támadót, Juan Matát. A Schalkében meg ott van Raúl...a Real Madrid korábbi ikonja, aki egy gólra van Filippo Inzaghi 70 gólos európai gólrekordjától, és aki először tér vissza hazájába tétmérkőzésen tavaly nyári eligazolása után. Nem véletlen, hogy Emery mester is a királyiakkal háromszoros győztes támadót emelte ki nyilatkozatában:
"Raúl lesz a főszereplő, de ott van Metzelder és Huntelaar is, akik szintén játszottak a Real Madridban. Kielemeztük az ellenfél futballistáit, készen állunk. Izgalmas összecsapás lesz, élvezni akarjuk a játékot."

"Győzni akarunk, de nemcsak a hazai mérkőzésből áll a párharc. Most a győzelem, és az ellenfél gólszerzésének megakadályozása lesz a legfontosabb" - mondta a Valencia portugál védője, Ricardo Costa, aki jól ismeri a német focit, hiszen 2007 és 2010 között a Wolfsburgban kereste kenyerét.

Raúl két gólt már lőtt a Schalke színeiben a BL-ben

Raúl különleges és szoros mérkőzésre számít, edzője, Felix Magath pedig bizakodva tekint a valenciai túra elé:
"Optimisták vagyunk. Gólt, gólokat kell szereznünk, hogy a hazai mérkőzés előtt ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe."

Unai Emery az eltiltott David Albeldára, a sérült César kapusra, Miguel Moyára és Marius Stankeviciousra nem számíthat szerda este. A Schalkében Christoph Moritz tölti betegszabadságát.

Raúlon kívül egyébként a már említett Cristoph Metzelder és Klas-Jaan Huntelaar is ismeri a spanyol foci légkörét, a Real csúcstartóján kívül pedig a középpályás José Manuel Jurado is hazájában lép pályára kedd este. További érdekesség, hogy a Valencia kapusa, César Sánchez 2002-ben a Real kapusakánt együtt ünnepelhette a BL-győzelmet Raúllal, de sérülése miatt most nem nézhet farkasszemet egykori csapattársával. A 33 éves spanyol csillag szerzett már emlékezetes gólt a Denevéreknek, mégpedig a 2000. évi döntőben, amikor a Real Madrid 3-0-ra győzte le a Valenciát, a harmadik gólt Raúl jegyezte a Stade de France-ben.

AC Milan-Tottenham 20:45A San Siróban Gareth Bale neve már ismerősen cseng: a Tottenham walesi szélsője a városi rivális Internek három gólt lőtt az őszi csoportkörben, míg a londoni visszavágón két gólpasszal járult hozzá a Spurs kék-feketék elleni sikeréhez. Csakhogy Harry Redknapp menedzser és a Tottenham szurkolóinak legnagyobb bánatára Bale nem épült fel a találkozóra hátsérüléséből, és a csatár Peter Crouch játéka is erősen kérdéses Milánóban. Massimiliano Allegri, a Milan vezetőedzője ugyanakkor Bale hiányában sem bizza el magát:
"Nem számít, hogy Bale nem játszhat, mert a Tottenham nélküle is remekül teljesített az utóbbi hetekben. Kitűnően szervezett gárda, igazi csapatszellemmel, minőségi kerettel. Innentől kezdve már a legjobbak vannak versenyben, nem engedhetjük meg magunknak a botlást. Az előző két alkalommal angol csapatok ejtették ki a Milant (2007-2008-ban az Arsenal a nyolcaddöntőben, 2009-2010-ben a Manchester United szintén a 16 között - a szerk.), nagyon óvatosnak kell lennünk. Lehet, hogy a statisztika nekünk kedvez, én ezt figyelmen kívül hagynám. De úgy gondolom, a csapatomnak komoly esélye van a negyeddöntőbe kerülésre."

A vörös-feketék svéd ásza, Zlatan Ibrahimovic az olasz egyesület hagyományaiban (hétszeres BEK, illetve BL-győztes a gárda, négyszeres ezüstérmes) és tapasztalatában bízik.
"Az európai kupatapasztalat a Milan javára billenti a mérleget. Sokan itt vannak még a korábbi győztes csapatokból (a Milan legutóbb 2003-ban és 2007-ben nyert BL-t - a szerk.), ez mindannyiunk önbizalmát megnöveli."

Harry Redknapp, a Tottenham menedezsre abban bízik, hogy csapata tovább szárnyal az európai porondon (a Spurs sosem jutott még be a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába):
"A légkör egyszerűen fantasztikus ezeken a meccseken. A Premier League az egyik legnépszerűbb bajnokság, de a Bajnokok Ligája hangulata felülmúlja a hazai atmoszférát. A Tottemham gyönyörű történetet írt ősszel Európában, bebizonyítottuk, hogy helyünk van a legnagyobbak között. Sajnos több játékosomra nem számíthatok, de ebből a szempontól a Milannak sem áll jól a szénája."

Bale nem lesz ott, de nélküle is lesz esélye a Tottenhamnek
Redknapp fején találta a szöget, a Milan hónapok óta nélkülözi kulcsembereit. Sokáig úgy tűnt, a világbajnok karmester, Andrea Pirlo végre pályára léphet a nyolcaddöntőn, de edzésen újra megsérült a térde. Rajta kívül Massimo Ambrosini, Kevin-Prince Biateng és Gianluca Zambrotta sem játszhat szerda este. Alessandro Nesta, Nicola Legrottaglie, Ignazio Abate, Antonini Luca és Marco Amelia viszont felépült és hadra fogható. Más kérdés, hogy a Rossoneriknek így is megy, vezetik a Serie A-t, bár az utóbbi hetekben megtört a lendület, az elmúlt tíz körben négyszer is ikszeltek egy vereség és öt győzelem mellett. Az ellenfélnél az izomhúzódással bajlódó Rafael van der Vaart és a vakbélműtéten átesett Luca Modric elutazott Milánóba, a holland valószínűleg a kezdőcsapatban is helyet kap. Younes Kaboul, Ledley King és Tom Huddlestone régóta sérült, míg Jermaine Jenas eltiltott. A Spurs jelenleg negyedik a Premier League-ben, és zsinórban három mérkőzést nyertek a bajnokságban.

A közös múltat illetően az UEFA-kupa első, 1971-72-es kiírásának elődöntőjében találkoztak egymással a felek, akkor a Tottenham jutott tovább, az együttes meg is nyerte a sorozatot.

Európa Liga, a 16 közé jutásért, első mérkőzés:

Arisz-Manchester City 18:00Kedden mindössze egy találkozót bonyolítanak le az Európa Ligában, a többi 15 párharcot csütörtök este rendezik. A Manchester Cityt az az Arisz fogadja Tesszalonikiban, amelyik kétszer verte a csoportkörben a címvédő Atlético Madridot, és másodikként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba a Bayer Leverkusen mögött. A görög bajnokságban jelenleg nem vitézkedik a csapat, három győzelem, négy vereség és három döntetlen az utóbbi 10 forduló mérlege, és a 8. hely a tabellán. Hétvégén az Olimpiakosz Pireusztól kaptak ki otthon 2-1-re, míg a Ciyt a városi rivális Manchester United elleni derbit veszette el szintén 2-1-re, mindkét együttesnek lenne mit javítani kedd este. A City futballistái közül ugyanakkor David Silva, Yaya Touré és Vincent Kompany is kiemelkedett a rangadón, bennük bízhat Roberto Mancini mester. A játékosállomány és a forma az angoloknak kedvez, de például a FA-kupában sem megy a kékmezeseknek a gyengébb ellenfelekkel szemben, a másodostályú Leicester ellen újrajátszásra kényszerültek, és ez következik vasárnap a harmadvonalbeli Notts County ellen is. A görögök háza tájáról nem érkezett hír sérültekről, míg Tesszalonikibe Adam Johnson nem utazik el, Mario Balotelli és Nigel de Jong a társakkal tart, de játékukra kevés esély van.