Magyar foci

Február 28-án rendezik a Magyar Labdarúgás Fórumát

  • Drégelyvári Anna

Idén ünnepli megalakulásának 110. éves évfordulóját a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). A jeles évforduló alkalmából február 28-án a szervezet megrendezi a Magyar Labdarúgás Fórumát a Papp László Budapest Sportarénában, neves előadókkal.

A fórum a futball társadalmi és üzleti kérdéseivel foglalkozik majd, délelőtt négy szekcióban, délután pedig plenáris ülés keretében áttekintést ad a továbblépés területeiről, irányairól.

"Nehéz időket élünk, de a mostani időszak magában rejti a sikert - nyitotta meg az esemény keddi, felvezető sajtótájékoztatóját Borbély Zoltán az MLSZ jogi-és sajtóirodájának vezetője. - Ötleteket, megoldásokat keresünk majd ezen az fórmunon."

"Nemcsak az MLSZ évfordulóját ünnepeljük, február 17-én lesz száztíz éve, hogy lejátszották az első hivatalos magyar futballmérkőzést, a BTC és a Budapesti Atlétikai Klub meccsét. Múlt nélkül nincs jövő, mi most az MLSZ jövőjét szeretnék megalapozni. Agykutatóként elmondhatom, hogy ez az a sport, amely szociológiai szempontból is nevel. Összetartásra, hazaszeretetre, egészséges, tisztességes öntudatra. És az országimász szempontjából is hihetetlenül fontos - hangsúlyozta felszólalásában Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MLSZ elnökségének tagja.

Balogh Gabriella, az MLSZ marketing-és médiabizottságának elnöke elmondta, hogy nem sportszakmai rendezvényt szeretnének megvalósítani február 28-án, hanem megszólítani a társadalmat a kapcsolódási pontokon keresztük, keresztmetszetet adni a jövőről. Valamint nem csak az A-válogatottra szeretnének hangsúlyt fektetni, hanem az utánpótlásképzésre, a női, amatőr és fogyatékos futballra is.

"Az évforduló megünneplése mellett az új MLSZ is bemutatkozik február 28-án - nyilatkozta Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója. - A konferencián szeretnénk bemutatni a 2020-ig szóló új stratégiai lépéseket, amelyeket ha végrehajtunk, akkor felzárkózhatunk a nyugat-európai elithez."

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint bár az emberek figyelme a pályán lévő 22 labdarúgóra irányul, rengetegen dolgoznak a háttérben, akikről nem szólnak a tudósítások.
"A labdarúgás a pályán és a pályán kívül is összetett dolog, a menedzsment is hozzátartozik. Apró lépésekkel, a háttér felépítésével hozzá tudunk járulni a magyar labdarúgás felemelkedéséhez."

A sajtóeseményen Vizi. E. Szilveszter jelképesen átadott egy focilabdát a magyarországi S.O.S Gyermekkfalvak jelen lévő képviseljének. A MLSZ a közelmúltban sportfelszerelésekkel támogatta a rászoruló gyermekeket.

A résztvevők négy témában (Társadalmi bázis, Társadalmi kapcsolódások, Feltételrendszer és fenntarthatóság, Labdarúgás és üzlet címekkel) hallgathatnak majd előadásokat február 28-án. Az előadók az MLSZ elnökségének tagjain és szakmai vezetőin túl a társadalmi és üzleti élet, valamint a szakmai közösségek elismert képviselői lesznek. A fórum díszvendége a négy világbajnokságon szerepelt, nyolcvankilencszeres spanyol válogatott labdarúgó, Fernando Hierro lesz.

Az esemény megnyitóján Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szólal fel, míg a záróbeszédet Orbán Viktor miniszterelnök mondja majd.

A fórumra bárki ellátogathat, ám ehhez a www.labdarugasforuma.hu honlapon kell regisztrálni.