Forma-1

Webber beszólt Schuminak

  • Kele János

Michael Schumacher bár tesztnapot nyert legutóbb Jerezben, mégsem számít a 2011-es szezon nagy esélyesei közé - legalábbis szerintem. Nos, Mark Webber érezhetően más véleményen van, hiszen a mai nap során tett nyilatkozatával elkezdte a lélektani hadviselést a veterán némettel szemben. Holott véleményem szerint jobban tenné, ha magával foglalkozna.

Michael Schumacher és Mark Webber beszélget a Német Nagydíjat megelőző sajtótájékoztatón.
Merthogy az ő háza táján is lenne mit összeseperni. Kezdésként magyarázkodhatna kissé még a tavalyi szezon hajrája miatt, amit becsülettel elszúrt, de igazából abban az ügyben hallgatnám meg a véleményét, hogy vajon akkor a biciklizés most veszélyesebb-e a ralizásnál.

No, de hogy minden kedves olvasó értse a kritikát, a konkrét hírrel is meg kell ismerkednünk: több mértékadó F1-es portál szerint is úgy véli Mark Webber, hogy Michael Schumachernek esélye sem lesz idén, a jerezi ideje nem volt több puszta szemfényvesztésnél, annak érdekében, hogy milliós szurkolótábora ne csalódjon már a versenyszezon kezdetét megelőzően. Erre szokták volt pestiesen mondani: nem semmi!

Ha valóban Webber nyilatkozta a fenti dolgokat, akkor igazi unikummal van dolgunk: nem szokhattuk meg ugyanis, hogy kedvenc sofőrjeink ilyen őszintén elmondják véleményüket a kamerák és a mikrofonok kereszttüzében. Ezzel azonban a fentebbi nyilatkozat minden pozitívumát elmondtam - negatívumokat viszont oldalakon keresztül lehetne sorolni.

Mert tartsatok bár engem régi vágásúnak, de úgy gondolom, hogy a tisztelet azért minden körülmények között kijár Schuminak, már csak az idősebb jogán is. Arról nem is beszélve, hogy hét világbajnoki címe elég sok mindenre feljogosítja, többek között arra is, hogy megvezesse kicsit a szurkolóit, hamis reményeket ébresszen bennük – és pofátlan módon megnyerjen egy tesztet. Amit akár Mark Webber is megtehetett volna, ha történetesen lett volna elég vér a pucájában. És akkor olyan triviális dolgokat meg sem említek, hogy Mark Webber voltaképp semmit nem ért el pályafutása során, pláne nem Schumacherhez képest, így meg aztán több mint zavarba ejtő dolog kioktatni egy legendát.

Én még emlékszem azokra az időkre, amikor a nagy Senna szívfájdalom nélkül pofon legyintette a pofátlan Eddie Irvine-t, aki egy esős japán Nagydíj alkalmával nem átallott egy lekörözés után visszaelőzni a brazil legendát, mondván, az túl óvatosan poroszkált előtte. Sőt, még valami olyasmi is rémlik, hogy Ayrton Schumi „hátát is meg akarta masszírozni” miután az durván féktesztelte egy hockenheimi teszten.

No ezzel nem azt akarom sulykolni, hogy Schuminak is fenékbe kellene billentenie a jó öreg Markot, elvégre is az ausztrál már igencsak kinőtt az óvodás korból - de hogy valamiféle viszontválasz nem ártana, az biztos. Minden jel arra mutat ugyanis, hogy egyesek (na de miért pont Webber) úgy érzik, ők már elég erősek és ügyesek ahhoz, hogy megmondják a tanító bácsinak, rosszul van fésülve a haja. Pedig dehogy.

Webber ugyan úgy nyilatkozott, hogy Schuminak nem lehet esélye idén - azonban én úgy vélem, hogy a szavak mögött az a megfontolás lakozik, mely szerint igenis számolni kell a némettel. Ennek szellemében kezdte el Webber a lélektani hadviselést, azt a játszmát, amiben ő azért nem tekinthető egy túlzottan nagy bajnoknak…

Szégyen, nem szégyen, de a  mostani mezőny összesen nem nyert annyi címet, és nem tart annyi rekordot, mint az öreg, jóllakott nyugdíjas benyomását keltő Schumacher - és ez akkor is tisztelet kellene, hogy parancsoljon, ha tudjuk, van köztük olyan is, aki méltán léphet Mihály király nyomdokába. De az nem Mark Webber lesz. Ő ugyanis megmarad második számú pilótának, és a Rubens Barrichello Vándorserleg első számú esélyesének.