Alpesi sí

Svindal megvédte címét a szuperkombinációban - videó

  • VNA

A nagy esélyes Ivica Kostelic távollétében a címvédő Aksel Lund Svindal sikerével ért véget a férfiak szuperkombinációs versenye.

Aksel Lund Svindal győzelmével ért véget a férfi szuperkombináció a garmisch-partenkircheni alpesi sí-vb-n.
Bár a lesiklás során elszenvedett sérülése után csak vasárnap este dőlt el, hogy ott lehet a rajtnál, mégis a norvég Aksel Lund Svindal nyerte meg a férfi szuperkombinációt a garmisch-partenkircheni alpesi sí-világbajnokságon. A címvédő norvég mögött két olasz síző, Christof Innerhofer és Peter Fill végzett még a dobogón. A világbajnokság hatodik éremosztó számának versenyét is igencsak enyhe időjárás fogadta az 1936-os téli olimpia helyszínén, a 10 fok feletti hőmérséklet pedig alaposan megnehezítette a lesiklás során a versenyzők dolgát. A lesiklás után a favoritok közül a 2009-es világbajnok Svindal állt a legjobban, aki az élről kezdhette meg a kora délutáni szlalomot. Legfőbb ellenfelei, a cseh Ondrej Bank az ötödik, míg a svájci Silvan Zurbriggen a hatodik helyről várhatták a folytatást.

A gudibergi pályán sorra kerülő műlesikló futam során aztán hamar kiderült, Svindalra egyikük sem lesz veszélyes, Zurbriggen ugyanis kiesett, Ondrej Bankot pedig kisebb rontása akadályozta meg, hogy átvegye a vezetést az akkor élen álló osztrák Benjamin Raichtól. Ezt követően az olaszok, előbb Peter Fill, majd pedig Christof Innerhofer álltak az élre, majd utolsóként jött Svindal. A norvég síző higgadtan versenyzett és végül magabiztosan, több mint egy másodperces különbséggel nyerte meg a versenyt. Ő lett ezzel az idei világbajnokságon az első, aki meg tudta védeni a két évvel ezelőtt Val d’Isere-ben megszerzett világbajnoki címét. A garmischi vb eddigi nagy meglepetését az ihletett formában versenyző Innerhofer szereplése jelenti, aki most már a harmadik érmét szerezte meg, egy arany- és egy bronzérem után pedig így teljessé tette éremkollekcióját is. A szám olimpiai bajnoka, az amerikai Bode Miller a műlesikló futam során kiesett, csakúgy, mint a torinói kombinációs bajnok honfitársa, Ted Ligety.

A futam krónikájához tartozik még, hogy Svindal helyzetét alaposan megkönnyítette az a tény, hogy az idei Világkupa sorozat mindhárom kombinációs versenyét megnyerő horvát Ivica Kostelic vasárnap hazautazott és kihagyta ezt a versenyt, aminek amúgy ő volt a toronymagas favoritja. Svindal az aranyérem mellett a célban annak is örülhetett, hogy élettársa, a szintén olimpiai bajnok amerikai Julia Mancuso puszival fogadta őt.

Férfi szuperkombináció végeredmény:
1. Aksel Lund Svindal (NOR) 2:54,51
2. Christof Innerhofer (ITA) +1,01 mp
3. Peter Fill (ITA) +1,90 mp
4. Benjamin Raich (AUT) +2,17 mp
5. Ondrej Bank (CZE) +2,39 mp
6. Paolo Pangrazzi (ITA) +2,84 mp