Visszavonulás

Az én időm lejárt - Ronaldo

A Fenomén hétfőn jelenti be, hogy befejezi

Ronaldo Lius Nazario de Lima, a Fenomén sajtótájékoztatót hívott össze hétfőre. Rövid interjújában arról tájékoztatta a brazil Estado de Sao Paolo napilap címoldalát, hogy bejelenti a visszavonulását. A kétszeres világbajnok, háromszor az év játékosának választott, kétszeres Aranylabdás, KEK- és UEFA Kupa győztes ... csatárnak elmondása szerint elege van a sérülésekből, ezért inkább befejezi a játékot.

"Nem bírom tovább" - kezdte Ronaldo. - "Folytatni akartam még, de már nem megy. Hiába tudom, mit akarok csinálni a pályán, már nem jönnek a mozdulatok. Lejárt az időm. De gyönyőrű szép időszak volt."

Ronaldo a Corinthiansban

A csatár a 2011 végéig szóló szerződését ki akarta tölteni a Corinthiansnál, de az állandóan kiújuló sérülései ebben megakadályozták. "Már a lépcsőn járás is fájdalmat okoz" - mondta az Estado de Sao Paolo újságírójának. "Libertadores Kupa győzelemmel akartam befejezni, de a testem az utolsó évben már nehezen bírta a terhelést."

Arra a kérdésre, hogy befolyásolja-e, hogy a Libertadores Kupából való kiesésük miatt őt is inzultálták a szurkolók, Roberto Carlost pedig addig zaklatták, míg a hátvéd úgy nem döntött, hogy elhagyja a klubot, határozott nemmel válaszolt.

Ronaldo 1993-ban mutatkozott be a Cruzeiróban, 1994-ben pedig már ott volt a világbajnokságon, és bár nem lépett pályára, természetesen ő is kapott aranyérmet a győztes csapat tagjaként. Ezt követően Európába, a holland PSV-hez igazolt. Két nagyszerű év után akkor rekordnak számító összegért szerződtette a Barcelona, ahol minden idők talán legfantasztikusabb szezonját produkálta. Mégsem maradt Katalóniában, mert nem tudott megegyezni a kontraktusa megújításáról. Az Interhez ment, ahol jó kezdés után jött az első komoly térdsérülése.

Miután abból felépült, rögtön a visszatérő mérkőzésén újra hordágyon hagyta el a pályát. A 2002-es világbajnokság előtt nem sokkal tért vissza, ahol gólkirályként vezette győzelemre Brazíliát. A torna után a Real Madridhoz igazolt, de három jó szezon után itt is utolérték a sérülések az ekkor már komoly súlyfelesleget cipelő játékost. A 2006-07-es szezonban csak 13 mérkőzést játszott, majd az AC Milanhoz igazolt. Itt két év alatt jutott neki összesen 20 meccs, mivel a térdei gyakorlatilag alkalmatlanná tették a profi játékra.

Hazaigazolt Brazíliába a Corinthianshoz, ahol 2009-ben debütált, és futott még egy utolsó jó idényt. 2010-ben már elmaradt korábbi önmagától, idén pedig 4 mérkőzés után a visszavonulás mellett döntött.