Gyorskorcsolya

Sikeresen tért vissza az ötszörös olimpiai bajnok

  • VNA
megosztom

Sikeresen tért vissza a németek ötszörös olimpiai bajnok gyorskorcsolyázója, Claudia Pechstein, aki az erfurti versenyen 1500 méteren teljesítette a Világkupa-szintet.

Kétéves eltiltása után szombaton sikeresen tért vissza a németek ötszörös olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónője, Claudia Pechstein. A hétvégi erfurti versenyen ugyanis remekül szerepelt 1500 méteren, ahol teljesítette a Világkupa versenyekhez elvárt szintidőt. Az általa most futott 2:01,22-es időeredmény lényegesen jobb, mint a kívánt szint (2:03,5), így elképzelhető, hogy Pechstein a jövő hétvégén már indulhat is a Salt Lake Cityben sorra kerülő versenyen. Nem sokkal ezt megelőzően a 3000 méteres versenyen is remek időt (4:10,5) teljesített a német gyorskorcsolyázónő, aki ezzel a leghosszabb távra (5000 méter) is teljesítette a Világkupa induláshoz szükséges időeredményt.

A 38 esztendős sportoló másfél évvel ezelőtt hónapokon keresztül pereskedett annak érdekében, hogy elindulhasson a vancouveri olimpián, de a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) végül eltiltotta őt, mert vérképe a megszokottól eltérő mintát mutatott. Pechstein hiába hivatkozott arra, hogy nem szolgáltatott pozitív mintát, a szervezet mégis érvényben hagyta a büntetést, amely idén február elején járt le. A vélelmezett doppingolása miatt az utóbbi két évben alaposan meghurcolt versenyző önéletrajzi könyvét (eltiltása alatt volt ideje összegezni addigi életét… ) tavaly novemberben mutatták be a sajtó képviselőinek. A legtöbb figyelem a könyv azon fejezetére irányult, amelyben Pechstein elismerte, hogy a számára megalázó folyamat miatt az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében. „Egy gyors és azonnali megoldás lehetősége is megfogalmazódott számomra, amellyel örökre elbúcsúzhattam volna ettől a világtól” – írta a most 38 éves Pechstein, aki szerencsére most már kilábalt a krízisből, és úgy tűnik ismét az oválpályán elért eredményei miatt kerül majd a figyelem középpontjába.

megosztom