Foma-1 teszt

Villantott a Merci – avagy üdvözöljük, Herr Schumacher!

  • Kele jános

Michael Schumacher volt a király a mai gyakorláson Jerezben, ám ne higgyük, hogy ebből messzemenő következtetéseket le lehetne vonni, hisz a legendás német mindössze 6 századdal verte meg korábbi csapattársát, Massát. Button gyorsabb volt, mint tagnap Hamilton, Webber inkább hosszabb etapokkal kísérletezgetett, a Toro Rosso pedig továbbra is mesés. Maldonadóra viszont rájár a rúd.

Michael Schumacher, a Mercedes GP versenyzője nyerte a jerezi teszt második napját.
Kezdjük akkor mindjárt a Mercedesszel, hiszen a stuttgarti márka végre be tudta fogni a kritikusok száját a pályán nyújtott teljesítményével. Schumacher ma kétségkívül nagyon gyors volt, legjobb idejével a tavalyi teszten is a harmadik pozíciót kaparintotta volna meg – halkan jegyzem csak meg, hogy egy éve az a Sauber bizonyult a leggyorsabbnak, amelyik aztán egy hónappal később finoman szólva is beragadt a szezon rajtjánál. Schumi eredményéből tehát messzemenő következtetést nem érdemes levonni, az azonban érdekes lehet, hogy legjobb idejét éppen egy hosszabb etap első körében futotta meg, vélhetően tehát jócskán volt benzin a tankjában. Igen ám, de amilyen gyorsnak mutatkozott az Ezüst Nyíl az etapok elején, olyan hamar el is illant az előnye: a 20-25 körös szakaszok végére rendszerint 5 másodpercet veszített tempójából a hétszeres világbajnok német. Ez persze még mindig nem jelent sokat, hisz nem tudni melyik gumikeveréket használta ma a legtöbbet a Mercedes, ám az már elgondolkodtató, hogy a riválisok közül senkinél nem romlott olyan drasztikusan a köridő, mint Schumi esetében. Nekem tehát kissé olyan érzésem van, hogy a gumikkal - Pirelli ide vagy oda -, továbbra sem tudnak sok mindent kezdeni Brackley-ben.

Mondhatnánk azt is, hogy Felipe Massa ott folytatta, ahol tegnap abbahagyta, ám végül hat századdal kikapott az egykori csapattárstól, így le kellett mondani a napi győzelemről. Ennek ellenére az F150-es Ferrari teljesítménye igencsak biztató, hosszabb etapokon sem eszi meg túlságosan a gumit, láthatóan jól vezethető nagyobb üzemanyagszint mellett is – ez pedig nagy könnyebbség lehet a gumikkal nem különösképpen kíméletes Massa számára.

A Red Bull megint csendesen megbújt a mezőnyben, és továbbra sem tudni, hogy ennek a salzburgiak szintjén már gyengélkedésnek nevezhető sorozatban mekkora szerepe van annak, hogy Mark Webber vezeti az autót. Nem akarok rosszmájú lenni, de könnyen elképzelhető, hogy Webber egyszerűen nem tudja olyan tempó mellett végrehajtani a programot, mint a világbajnok Vettel. Persze aztán ott a másik oldal, a csapat felelőssége, akik talán egyszerűen csak a jó öreg Markkal akarják elvégeztetni a piszkos munkát. Ha pedig közben lassú egy kicsit, az sem nagy baj, legalább már a bajnokság előtt el lehet hitetni mindenkivel, hogy csakis Vettel lehet a bajnoki esélyes.

A McLaren csendes napot zárt, a csütörtöki eseményekkel összhangban ezúttal sem volt semmilyen probléma az autóval, Button teljes programot tudott futni, és kellően gyors is volt emellett – megjavította Hamilton tegnapi idejét is. Egyébként a wokingi csapat meglepően humoros kedvében volt ma: egyik közleményükben arról is írtak, hogy Jenson és Lewis minden szabad idejét azzal tölti, hogy az MP4-26-ost csodálja. Nem lehet véletlen…

Persze a kicsikről is illik megemlékezni, a Toro Rosso például valószínűleg igazán jól sikerülhetett, hisz Ricciardo mellett Alguersuari is betyárosan gyors tudott vele lenni. Pedig nem gondoltam volna, az autó bemutatóján például még arról sem voltam meggyőződve, hogy nem a tavalyi vasat leplezték le még egyszer. A Williamsnél Maldonado ezúttal is problémahegyekkel küszködött, sőt az edzés végén oda is csapta az autó hátulját az egyik kanyarban. Ami máris tanulságnak tűnik: lehet kicsi sebességváltót építeni, de ha sokszor meghibásodik, akkor nem biztos, hogy jól jártál vele…

A Renault-ban ezúttal is Petrov kapott bizonyítási lehetőséget, de nem tudta megváltani a világot. Hiába hangoztatja az orosz, hogy majd ő vállára veszi az istállót, és betölti Kubica megüresedett helyét, a köridők egyelőre nem mellette szólnak. Kíváncsi vagyok, hogy mit tud holnap és holnapután Heidfeld valamint Senna, hiszen vélhetően kettejük között dől el a másik ülés sorsa.

Jerez, második tesznap:

1. Michael Schumacher (Mercedes GP) 1:20.352 112
2. Felipe Massa (Ferrari) 1:20.413 116
3. Jenson Button (McLaren-Mercedes) 1:21.009 69
4. Jaime Alguersuari (Toro Rosso-Ferrari) 1:21.214 72
5. Mark Webber (Red Bull-Renault) 1:21.613 113
6. Adrian Sutil (Force India-Mercedes) 1:21.780 73
7. Sergio Pérez (Sauber-Ferrari) 1:21.857 56
8. Timo Glock (Virgin-Cosworth) 1:22.208 57
9. Vitalij Petrov (Renault) 1:22.493 65
10. Pastor Maldonado (Williams-Cosworth) 1:22.591 38
11. Jarno Trulli (Lotus-Renault) 1:23.216 40