London 2012

A West Hamé lehet az Olimpiai Stadion

  • MTI

A West Ham United futballklub veheti használatba az esemény után a 2012-es londoni játékok Olimpiai Stadionját - döntött pénteken az Olympic Park Legacy Company, az ötkarikás létesítmények kezeléséért, fejlesztéséért és későbbi hasznosításáért felelős állami szervezet.

A fővárosi egyesület a Premier League-rivális Tottenham Hotspurt utasította maga mögé a 496 millió fontos aréna használati jogáért folyó harcban. Valószínűleg azért a West Ham lett a befutó, mert vezetői korábban közölték: az olimpia után is meghagynák a játékteret övező rekortánt, így a létesítményben a jövőben is rendezhetnének atlétikai versenyeket. A Tottenham ugyanakkor jelezte: teljesen átépítené a 80 ezer fő befogadására alkalmas stadiont, és eltüntetné a futópályát is.

Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke pénteki közleményében jelezte: az IAAF nagyon örül - ahogy fogalmaz - a bölcs döntésnek, annak, hogy a stadionban a londoni olimpiai láng kialvása után is lehet majd atlétikai viadalokat rendezni. Ehhez még hozzátette: a friss döntés is bizonyítja, hogy a csúcsfutball együtt tud élni más sportágakkal. Ahhoz ugyanakkor, hogy a West Ham valóban megkapja az ötkarikás játékok utáni használati jogot, még a kormány és Boris Johnson londoni főpolgármester beleegyezése is szükséges.