Forma-1 teszt

Massa begyújtotta a rakétákat

  • Kele János

Nem tűnik gyenge konstrukciónak az új Ferrari, az eddigi négy tesztnapon ugyanis két „győzelmet” is elkönyvelhettek az olaszok. A McLarent máris kémlelik, a Renault-nál Kubica nélkül nehéz az élet, a Mercedesszel pedig továbbra sem tudni, mi lehet a probléma.

Massa a Ferrarival a jerezi teszt első napján
A fiatalok nagy napja volt a mai, bár az is igaz, hogy végül egy rutinos harcos végzett az élen – ám a legnagyobb jóindulattal sem lehetne azt mondani, hogy a bajnoki címre hajtók különösebben megemberelték volna magukat az első jerezi tesztnapon. Felipe Massa azonban nagyon odasózott a mezőnynek, cirka nyolc tizeddel verte a mögötte másodikként végző Sergio Perezt. Talán nem is kell külön mondanom, a mexikói suhanc volt a nap egyik, ha nem a legnagyobb meglepetése, még akkor is, ha nem árt tudni: egy mezei tesztből még akkor sem illik levonni semmilyen messzemenő következtetést, ha éppen lenne miből megtenni. Így meg, hogy gyakorlatilag semmi információnk…

Na, ez persze így, ebben a formában nem igaz, láttunk például egy igazán forradalmi MP4-26-ot akció közben, egy bűn lassú Mercedest Rosberggel a volán mögött, valamint ha elég figyelmesek voltunk, akkor elcsíphettünk egy Williamset is. Ez utóbbi nem volt egyszerű feladat, lévén Maldonado gyakorlatilag alig tudott kört futni a grove-iak legújabb csodamasinájával – állítólag a hátsó szárnyat ide-oda állítgató berendezés hibásodott meg az autójában. Így aztán a nap végi utolsó helyet ki is bérelte magának.

Nico Rosberg ugyan jócskán előtte végzett, mégsem mondhatnánk, hogy a Mercedesnek lenne oka a hurráoptimizmusra. A németek eleddig a terített betlit vezetik elő a teszteken, különösen Rosberg nem találja a formáját, és bár ideig óráig lehet takarózni a hosszú etapokkal, a változó gumikeverékkel és a szárnybeállításokkal, akárhogyan csűrjük-csavarjuk, a W02-es egyelőre borzasztóan gyenge. Az igaz persze, hogy láttunk már karón varjút, 2004-ben például a Ferrarit rendre betyárosan eltángálták a teszteken, aztán mégis, mi lett belőle… Nekem azonban most határozottan mások a megérzéseim.

A McLaren sem volt különösebben gyors ma, azonban ez javarészt annak tudható be, hogy a legújabb csodajárgányuk igencsak friss, mondhatni, hogy éppen átesett a tűzkeresztségen. Ennek ellenére szinte azonnal menetkészre szerelték az MP4-26-ost, amelyik ugyan nem volt kiemelkedően gyors, ám probléma egy fikarcnyi sem akadt vele. Sőt, a forradalminak beharangozott aerodinamikai megoldásokban is lehet valami, hiszen az innovatív megoldásokkal szintén nem fukarkodó Renault szerelői bőszen fényképezgették a teszt közben.

És ha már szóba került a fekete-arany Lotusra hajazó istálló, mindenképp meg kell emlékeznünk Robert Kubicáról, hiszen a pályán is így tett minden csapat. Ki nagyobb, ki kisebb betűkkel, de mindenki az autójára festett egy lengyel „Gyógyulj meg Robert!” feliratot. Jó érzés volt látni, hogy akad azért, amiben sikerül közös nevezőre hozni még a legnagyobb ellenfeleket is.

A Force India és a Virgin szintén ma vetette akcióba először a 2011-es modelljét, inkább kevesebb, mint több sikerrel: az indiaiak a tavalyi autójukkal remekeltek az egy héttel ezelőtti gyakorlásokon, most azonban már az is hatalmas erőfeszítésükbe került, hogy valahogyan sikerüljön útnak indítaniuk Adrian Sutilt. A Virginnél pedig vélhetően már nem is emelkedett meg Glock vérnyomása, amikor közölték vele, hogy sajnos a benzinpumpa meghibásodása miatt a gyakorlás néhány körre redukálódik.

Végezetül szólnék néhány szót a Red Bullokról is, hisz állítólag - nem én mondom, hanem egy bizonyos dr. Marko – ha most lenne az első verseny, mindenki kört kapna tőlük. Nos, Webber nem volt ugyan szélsebes, de megbízhatóan tudott egyenletesen gyors köröket futni – ez pedig a mai F1-ben felér az első csapás megrendítő erejével. Mindenképpen ki kell még emelni a Torro Rossónál próbálkozó Daniel Ricciardot, aki most aztán igazán bemutatkozott az őt eddig csak hírből ismerő rajongóknak – a nap kellemes meglepetéseként a harmadik helyen zárt.

Egyelőre tehát a Ferrari látszik a legerősebbnek, de James Key, a Sauber köztiszteletnek örvendő mérnöke szerint az egyes kanyarban a Red Bull autókat vezető pilóták léphettek a leghamarabb a gázra. Ez pedig, ugye, tudjuk mit jelent…