Vasas

Korábban felfüggesztették az új szponzor adószámát, de már minden rendben

  • MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) októberben felfüggesztette az adószámát a Híd Akvizíciós Zrt.-nek, amely múlt pénteken a Vasas labdarúgócsapatának többségi tulajdonosa lett - írta a gazdasag.hu. Az angyalföldi sportklub és a Híd Akvizíciós Zrt. helyesbítésre kérte a honlap szerkesztőit, cáfolva annak állításait.

Vasas-címerA honlap szerint a társaság tavaly júniusban alakult kétmilliárd forint jegyzett tőkével, Szeviép Hungary Zrt. néven. A ma már szekszárdi, akkor még faddi székhelyű vállalattal kapcsolatban az alapításkor felmerült a gyanú, hogy a felszámolás alá került Szeviép Zrt. ezen a cégen keresztül menti a vagyonát. Baranyi Sándor, a Szeviép Zrt. tulajdonosa akkor úgy nyilatkozott, nincs kapcsolat a két társaság között, az új cég tulajdonosa, az Executor Capital Zrt. válságmenedzselési tanácsokat nyújtott a Szeviépnek, s később megkérdezése nélkül hozott létre hasonló nevű társaságot.

A gazdasag.hu értesülései szerint a Szeviép Hungary Zrt.-t három hónap működés után átnevezték Stock Consulting Gazdasági Tanácsadó Zrt.-nek, két héttel később pedig Híd Akvizíciós Zrt.-nek.
"A cég egyik tulajdonosa, a már említett Executor Zrt. szintén 2010-ben alakult, tulajdonosa a feltehetően offshore státusú New York-i székhelyű Executor Capital Llc" - olvasható a cikkben. - "Tavaly májusban szállt be az Executor Zrt. a Gerlóczy utca 5. Kft.-be, tulajdonostársai a Szeviép Investment Kft. anyacége, az S. A. Investor Zrt., valamint a ProFactum Kft. A vagyonkezeléssel foglalkozó társaság a 2009-es évet 39 millió forint veszteséggel zárta."

Az írás kitér arra is, hogy a Híd Akvizíciós Zrt. másik tulajdonosát, a Premium Bau Kft.-t tavaly januárban hozták létre, építési projekt szervezésére, s a 2009-ben hárommilliós veszteséggel zárt, a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalkozás ellen végrehajtás van folyamatban.

A múlt pénteken aláírt megállapodás értelmében a futballklubot működtető Vasas Futball Kft-ben 99 százalékos részesedést szerző cég társtulajdonosként a továbbiakban részt vesz a Vasas Akadémia irányításában, a működtetésének költségeit pedig fele részben állja, azaz nem csupán a felnőtt csapatot vette át. A tervek szerint az új tulajdonos legkésőbb február 20-ig bemutatja pontos szakmai terveit, véglegesíti a költségvetést és a játékoskeretet.

"A Fáy utcai ingatlan továbbra is az állam tulajdonában van, az egyesület vagyonkezelői tevékenységet lát el" - áll a gazdasag.hu cikkében. - "Az új tulajdonos kizárólag használati jogot kap a labdarúgást érintő ingatlanrészekre, nincsenek jogosítványai arra, hogy bármilyen fejlesztést hajtson végre az állam illetve a vagyonkezelő beleegyezése nélkül."

A gazdasag.hu cikkével kapcsolatosan a Vasas Sport Club és a Híd Akvizíciós Zrt. helyesbítésre kérte a honlap szerkesztőit:
"Tájékoztatunk mindenkit, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna Megyei Adóigazgatósága 2011. január 17-én kelt jogerős határozatával a Híd Akvizíciós Gazdasági Tanácsadó Zrt. adószáma alkalmazásának felfüggesztését megszüntette - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. - Tekintettel arra, hogy a felek 2011. február 4-én írták alá az üzletrész adásvétel szerződést, nem igaz a cikkben az az állítás, mely szerint felfüggesztett adószámú cég vette meg a Vasast.”

Markovits László, a Vasas Sport Club ügyvezető elnöke ehhez hozzáfűzte:
"Az természetes a média részéről, hogy egy ilyen tranzakció kapcsán érdeklődik az új tulajdonos háttere iránt. Az is igaz, hogy a NAV honlapján a január 17-i jogerős határozat még nem szerepel, ami félrevezethette a cikk szerzőjét. Sajnáljuk, hogy a szerzővel nem tudtunk a cikk megjelenése előtt egyeztetni, mert akkor ez a hír nem ilyen formában látott volna napvilágot. Ahogy mindig, mi a legnagyobb készséggel állunk mindenki rendelkezésére, ezért szeretnénk a jövőben mindenkit megkérni, ha ilyen horderejű adatot szeretne közölni, akkor a megjelentetés előtt az érintett feleknél is tájékozódjon. Egy ilyen információ ugyanis hátrányosan érintheti a klub és a befektető megítélését is, amely semmiféleképpen nem tesz jót a magyar labdarúgásnak."