Magyar válogatott

Legyőztük Azerbajdzsánt is

Nem játszottunk csúcsformában, de két szép találattal nyertünk

  • DA

Idei első, Azerbajdzsán elleni felkészülési mérkőzésén 2-0-ra nyert a magyar labdarúgó-válogatott szerda este az Egyesült Arab Emírségekbeli Dubajban. A magyarok góljait Rudolf Gergely és Hajnal Tamás szerezte a kissé unalmas, felemásra sikeredett, a színvonalat tekintve a vártnál gyengébb, lassúbb játékkal. A lényeg, hogy győztünk, de a hollandok ellen ennél jóval többre lesz szükség a folytatásban.

A magyar válogatott játékosai örülnek az Azerbajdzsán elleni barátságos válogatott mérkőzésen.
Magyarország-Azerbajdzsán 2-0 (1-0)

Dubaj (Egyesült Arab Emírségek), Al-Sabab Stadion. Vezette: Mohamed Abdalkarim.

AZERBAJDZSÁN: Agajev - Szadigov,  V. Hüszejnov, Allahvergyijev, Melikov (J. Hüszejnov, 83.) - Abiszov, Szükürov, Amirgulijev, Mammadov (iszajev, 70.) - Javadov, Hüszejnov (Alijev, 46.). Szövetségi kapitány: Berti Vogts.
MAGYARORSZÁG:
Király Gábor (Fülöp Márton, 46.) - Lázár Pál, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Laczkó Zsolt (Vermes Krisztián, 70.) - Gera Zoltán, Koman Vladimir (Vadócz Krisztián, 46.), Elek Ákos (Varga József, 84.), Dzsudzsák Balázs - Rudolf Gergely (Hajnal Tamás, 46.), Priskin Tamás (Tököli Attila, 46.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor.
Gólszerző: Rudolf (37.), Hajnal (81.)
Sárga lap: Priskin (23.), Juhász (66.), Gera (79.) illetve Iszajev (80.)

Nem épp telt ház fogadta a pályára lépő csapatokat, de a közönség soraiban egy maroknyi, lelkes magyar szurkolói csoport is helyet foglalt, majd az első félidő derekától egy rezesbanda húzta a talpalávalót.

A mérkőzést az azeriek kezdték, aztán az első percektől kezdve érvényesült a magyarok fölénye, jóval többet birtokoltuk a labdát. A 4. percben Dzsudzsák próbálkozott távolról, 23 méterről ballal lőtt rá, de a pattogó labda fél méterrel kerülte el a kaput. Az azeriek először a 9. percben jutottak el a helyzetig, de a gyengécske kísérlet elkerülte a kaput. Az újabb magyar lehetőség is a PSV szélsője előtt adódott a 13. percben, Király kirúgása után iramodott meg, de lövése elszállt a jobb sarok felett. A 25. perc környékére már állandósult a magyar mezőnyfölény, de góllá még nem sikerült váltanunk, tartotta a lépést Azerbajdzsán a mieinkkel.

Kissé leült a játék a félidő közepén, álmosan mozogtak a magyarok is, mintha hiányzott volna a koncepció a játékunkból. A 32. percben Rudolf durrantott a kapura 19 méterről, Agajev kapus csak kiütni tudta a labdát. Ekkor már egy rezesbanda is megérkezett a stadonba, a jó hangulat már adott volt, csak a gól hiányzott, de nagyon. Szerencsére nem sokáig: a 37. percben Gera Zoltán ugratta ki Rudolf Gergelyt, aki tökéletes átvétel után a kimozduló Agajev mellett 12 méterről a kapuba lőtt (0-1). A Bari támadója 18. válogatott fellépésén ötödik gólját lőtte.

A második félidőben felforgatta a hadrendet Egervári Sándor: a magát alig észrevétető Priskin helyére Tököli Attilát cserélte be a kapitány, a veterán kecskeméti csatár hét év után húzhatta magára újra a címeres mezt. A középpályára Hajnal Tamás érkezett szervezőnek, Vadócz is beállt, a kapuban Fülöp Márton váltotta Király Gábort.

Hajnal kreativitása sokat segíthet a jövőben

Egervári Sándor:
"Az eredménnyel és a hozzáállással nem lehetek elégedetlen, de a játékunkban vannak olyan momentumok, amiket javítanunk kell. Amikor elkezdtük járatni a labdát, akkor sikerült az azeriek mögé kerülnünk. Én bízom benne, hogy ez a társaság képes lesz jó eredményt elérni a selejtezőkön is. Az ősszel és a ma szerepet kapott játékosokkal vágunk neki a tavaszi mérkőzéseknek."

Rudolf Gergely:

"Éreztem az üres területet, Gera Zoli nagyon jó labdát adott, és sikerült megszereznem az első magyar gólt. A Bariban kapott folyamatos játéklehetőség miatt egyre jobban érzem magam, a hollandok elleni meccsre szeretnék a legjobb formámba kerülni. Megnyugtató, hogy nyertünk, több gólt is lőhettünk volna, de a lényeg, hogy egyben van a csapat, jól érezzük magunkat együtt a pályán kívül is."

Ennek ellenére az azeriek voltak veszélyesebbek a második játékrész elején, az 57. percben Fülöpnek kellett vetődnie Szadigov szabadrúgásánál, majd jó három-négy percre beszorult a játék Fülöp kapuja előtt, sorra jöttek az azeri szögletek, de jól zárt a magyar védelem. A 62. percben Dzsudzsák iramodott meg a bal odalon, beadásáról alig maradt le Tököli.

A színvonal továbbra sem volt magasnak mondható, de tartottuk egygólos előnyünket, az azeriek viszont hajtottak az egyenlítésért. A 76. percben Tököli újra óriási helyzetbe került, Gera passzolt mesterien, Tököli térddel piszkált bele a labdába, ami alig suhant el a jobb kapufa mellett, de les miatt egyébként is érvénytelen volt az akció.

A 81. percben végre megszületett a második magyar találat, Hajnal Tamás cselezgetett a tizenhatos jobb sarkánál, majd ballal szépen lőtt a bal alsóba (0-2). A 87. percben kevés hiányzott a stuttgarti légiós duplázásához, ezúttal a térfél közepéről ívelt, az azeri kapus azonban kiütötte a labdát. A hosszabbításban még Dzsudzsák és egy szögletet követően Vadócz előtt adódott lehetőség, de az eredmény már nem változott.

A magyar labdarúgó-válogatott idei első mérkőzésén hozta a kötelező győzelmet a jóval gyengébb Azerbajdzsán ellen, de a taktikán, a mutatott játékon lesz még mit javítani, mert a pályán látottak alapján ez nagyon kevés lesz a hollandok elleni és az utána következő Eb-selejtezőkön. A játékhiány érződött a klubjukban mellőzött futballistákon, de Hajnal Tamás kreativitása biztató a jövőre nézve, a klubváltás a lehető legjobbkor érte a középpályást. Tököli is többször észrevétette magát a kapu előtt, de Rudolf mellől nagyon hiányzik Szalai Ádám. A lényeg, hogy győztünk, jó úton halad a válogatott építkezése. A színvonal mellett egyébként a közvetítés is csapnivaló volt, az arab rendezők többször lemaradtak a helyzetekről, és Hajnal góljánál is az utolsó pillanatban kapcsoltak a kapu elé.