Bundabotrány

24 érintett ország, Mészárost és Polekszicset márciusban hallgatják meg

  • MTI

Mészáros Norbertet és Vukasin Polekszicset márciusban hallgatja meg a Sportdöntőbíróság, amelyhez a vesztegetési ügyük miatti eltiltásuk törléséért fellebbeztek. Huszonnégy európai ország érintett a kontinenst behálózó futball bundabotrányban.

Vukasin Polekszics a Debrecen montenegrói kapusa
Ezt szerdán, a bochumi ügyészségen zajló per során mondta a tanúként meghallgatott Carsten Koerl, a Sportradar nevű, fogadásokat ellenőrző cég ügyvezetője. A Sportradar a Német (DFB), az Európai (UEFA), valamint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA) is dolgozik.

Koerl vallomásában elmondta: az elmúlt öt hónapban cége körülbelül 15 ezer mérkőzést vett górcső alá, több millió adatot kiértékelve arra jutottak, hogy ezek közül nagyjából 70-100 találkozót manipulálhattak. Koerl hozzátette: a vizsgálatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben nem a nagy pénzek nyerése, illetve a meglepetés okozása "motiválja" a csalókat, hanem az, hogy a papírforma eredményeket még biztosabbá tegyék. Németországban az elmúlt évben nagyjából négymilliárd eurót mozgatott meg a sportfogadás.

A bochumi ügyészségen tavaly október 6-án kezdődött négy vádlott pere, akik a vádirat szerint 38 esetben, mintegy 370 ezer euró értékben vesztegettek meg futballistákat és játékvezetőket Németországban, Magyarországon, Belgiumban, Szlovéniában, Horvátországban és Svájcban. A felvett nyereményt 1,6 millió euróra becsülik.

Közben az is eldőlt, hogy március 10-én hallgatja meg a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az UEFA által eltiltott két debreceni futballistát, Mészáros Norbertet és Vukasin Poleksicet.

A CAS-nál fellebbező játékosokat az UEFA azért tiltotta el, mert a Fiorentina elleni, 2009. október 20-i Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés előtt nem tettek eleget a jelentési kötelezettségüknek, amikor megpróbálták őket megvesztegetni. A hátvéd Mészárost 18 hónapra, 2011 végéig, a kapus Poleksicet pedig két évre, 2012. június 30-ig tiltotta el 2010. június 24-én az UEFA fegyelmi bizottsága. A két labdarúgó fellebbezett, de a kontinentális szervezet szeptember 9-én elutasította a beadványukat, és érvényben hagyta az eltiltásokat, ezért fordultak később a CAS-hoz. Vukasin Poleksic arra hivatkozott az UEFA-hoz benyújtott fellebbezésében, hogy a megvesztegetési kísérletet elhárította, továbbá bizonyítottan nem történt semmiféle fogadási csalás. Mészáros Norbert azt kívánta igazolni a fellebbviteli eljárásban, hogy egyáltalán nem került kapcsolatba semmiféle mérkőzést befolyásolni szándékozó személlyel.

A Puskás Ferenc Stadionban rendezett, az olaszok által 4-3-ra megnyert mérkőzés az európai bundabotrányban vizsgálódó bochumi ügyészségnél is terítéken van. A németek vádiratában - melyet a hónap végén ismertetnek - lapinformáció szerint e mellett a Debrecen egy másik mérkőzése, az egy évvel korábban, az UEFA Kupa selejtezőjében lejátszott svájci Young Boys elleni, hazai visszavágó (2-3) is szerepel. A németországi ügyészség ugyanakkor egyelőre sem a magyar klubot, sem annak játékosait nem kereste meg.