NBA

Botlott a Boston a Bobcats ellen

A Cleveland tovább építgeti kétes dicsőséget hozó sorozatát

Vereséget szenvedett a keleti első Boston Celtics az NBA hétfői játéknapján, közben Ray Allen egyre közelebb kerül a hárompontos rekordhoz. A Chicago védekezése csődöt mondott, ki is kaptak a Portlandtől. A Cleveland ezúttal a Dallastól kapott ki, és már 25 vereségnél tart sorozatban. A Houston idegenben győzte le a csak Anthonyból álló Denvert.

A Boston nem teszi ki az ablakba a Charlotte ellen mutatott dobószázalékát. Luke Harangody ugyan hibátlan volt, de némiképp veszít az értékéből a teljesítmény, ha hozzátesszük, hogy egyetlen egyszer próbálkozott mezőnyből. A többiek közül csak Ray Allen haladta meg az 50 százalékot, ő is lett a Celtics legjobbja 25 ponttal. A dobásai közül kettő a hárompontos vonalon túlról érkezett, így már csak egyetlen egy találatra van attól, hogy utolérje a legendás Reggie Miller rekordját a sikeres hárompontosokat tekintve. Sokkal jobb támadómutatókat a túloldalon sem találunk, a védekezés viszont rendben volt a Bobcats oldalán 50 lepattanót gyűjtöttek a Boston 37-je ellenében, ebből Gerald Wallace egymaga 16-ot szedett össze, mellé még 19 pontot is szerzett, ezzel egyértelműen ő volt a meglepetésgyőzelem egyik kulcsfigurája.

Ray Allen

Bizonyos szempontból szintén a meglepetések közé sorolható a Dallas-Cleveland meccs, de leginkább azért, mert a Mavericks csak három ponttal tudta legyőzni a Cavst. De legyőzte, és ezzel a vendégek már sorozatban a 25. vereségüket szenvedték el, azaz tovább nyújtják a ligacsúcsot jelentő szörnyű rekordjukat. Pedig küzdöttek a Lovagok becsülettel az utolsó pillanatig, ráadásul Hickson (26 pont, 12 lepattanó), Jamison (18 pont, 11 lepattanó) és Sessions (19 pont, 13 assziszt) szép dupla duplákat értek el, csak épp rajtuk kívül nem nagyon volt senki a pályán. A Dallasnál ugyanakkor öten is 10 pont fölé kerültek, sokkal jobban dobtak a köríven túlról és a büntetővonalról is, valamint a védekezéssel is többet foglalkoztak. Ez pedig pont elég volt a szűk győzelemhez.

A Chicagónak általában akkor megy, ha rendben van a védelem. Nos, a Portland 109 pontja nem azt mutatja, hogy hétfő este akkora rend lett volna hátul, különösen a 42 pontot dobó Lamarcus Aldrige-dzsel nem tudtak mit kezdeni. Rose harminchatja sem sokkal marad el mögötte a Bulls oldaláról, összességében azonban rosszabbak voltak mezőnyből, de főleg a büntetővonalról. Eleve hihetetlenül tisztán védekezett a Trail Blazers, hiszen a Bikák csak 18-szor próbálkozhattak, és még annak is több mint egyharmadát kihagyták. Andre Millerék viszont 40 kísérletből 37-szer pontosak voltak (ő maga 13/13-mal zárt ebben a mutatóban), és ezzel gyakorlatilag el is dőlt a meccs a javukra.

LeBron James mindössze néhány napja állította fel az 51 pontos szezoncsúcsot, Carmelo Anthony máris megostromolta a rekordot. Elérnie nem sikerült, "csak" 50-ig jutott, ráadául az ő nagyszerű teljesítménye ellenére is kikapott a Nuggets. A kosárlabda ugyanis - meglepő módon - csapatjáték, így egy ember nem tudja megnyerni a meccseket. Nene eleve hiányzott betegség miatt, Billups mindössze kilenc percet töltött a pályán mielőtt megsérült a térde. Ezt követően Anthony egyedül maradt, a houstoniak pedig inkább hagyták, hadd fickándozzon, és a többiekre figyeltek. A számításuk bejött, ugyanis Ty Lawson lett a második legjobb dobó a Denverből, de ő már csak 19-ig jutott. A többiek szinte semmit nem mutattak. A Rocketsből ezzel szemben Kevin Martin 37, Scola 25 pontot szerzett és még hárman kétszámjegyű eredményt értek el. Különösen a hármasokban voltak jobbak, majdnem annyit dobtak be, mint ahányszor a Nuggets egyáltalán próbálkozott.

NBA, hétfői mérkőzések:

Charlotte Bobcats-Boston Celtics 94-89
New Orleans Hornets-Minnesota Timberwolves 92-104
Memphis Grizzlies-Los Angeles Lakers 84-93
Dallas Mavericks-Cleveland Cavaliers 99-96
Denver Nuggets-Houston Rockets 103-108
Portland Trail Blazers-Chicago Bulls 109-103
Sacramento Kings-Utah Jazz 104-107
Golden State Warriors-Phoenix Suns 92-104