NFL

Sajtfejűek az Acélosok ellen

  • MTI
Címkék:

Az Egyesült Államokban az egész héten tapasztalt ítéletidő sem tudta elvonni a figyelmet a világ legnagyobb egynapos sportrendezvényének tartott Super Bowl mai, 45. felvonásáról, mely során a Green Bay Packers a Pittsburgh Steelersszel csap össze az NFL bajnoki címéért járó Vince Lombardi trófeáért.

Bulldog fején egy sajttal.

Az NFL két patinás csapatának mérkőzésétől rekordokat várnak a szakemberek, már ami a televíziós nézettséget, illetve a helyszínen szurkolók számát illeti, s vélhetően nem is kell csalatkozniuk. A dallasi Cowboys Stadiumban garantáltan telt ház lesz, márpedig ez 105.121 nézőt jelent, az eddigi rekorder pedig az 1980-as finálé volt 103.985 helyben tomboló rajongóval.

A televíziós csúcs sem elképzelhetetlen, tekintve, hogy az elmúlt időszakban szinte évről-évre javította meg a korábbi számokat a Super Bowl, s tavaly a New Orleans-Indianapolis csata nem csupán a ligára vonatkozó, hanem minden műsort tekintve is abszolút rekordot állított fel az országban 106,5 millió nézővel.

A sportág egészen rendkívüli népszerűsége természetesen a Super Bowl által megmozgatott pénzösszegekben is jól lemérhető. Míg az első Super Bowl esetében 6 és 12 dollár között mozogtak a jegyárak,  mostanra 1200 dollárt is elkérhetnek egy belépőért. A cégeknek 2,8-3 millió dollárt kell fizetniük egy félperces televíziós reklámidőért, ám az első hallásra elképesztően magasnak tűnő ár ellenére is ádáz versengés folyik a hirdetők között azért, hogy adásba kerülhessenek. A Super Bowl-szerepléssel ráadásul senki sem elégszik meg, erre az alkalomra a cégek ugyanis külön reklámfilmeket készítenek, melyeket kizárólag a mérkőzés szüneteiben láthatnak a nézők.

A mostani párosításban a liga legeredményesebb csapatai érdekeltek. A Nemzeti Főcsoport (NFC) bajnoka, a Packers 12 bajnoki címével rekorder az NFL 1920 óta íródó történetében, míg az Amerikai Főcsoportban (AFC) győztes Steelers az először 1967-ben megrendezett Super Bowl legjobbja hat győzelemmel.

A Steelers az 1974-es, 1975-ös, 1978-as, 1979-es, 2005-ös és 2008-as, míg a Packers az 1966-os, 1967-es és 1996-os idényt követően nyert, előbbi az 1995-ös, utóbbi pedig az 1997-es szezon fináléjában maradt alul.

A két döntős tehát a tradíciót és a sikerességet jelképezi. A védelmeiket tekintve szinte egymás tükörképei, ugyanazt a játékstílust képviselik, ugyanolyan magas színvonalon. Nem véletlen, hogy az alapszakasz során a Steelers kapta a legkevesebb pontot és közvetlen mögötte a Packers volt a második ebben a kategóriában. Éppen ezért nem valószínű, hogy megismétlődik legutóbbi, a 2009-es alapszakaszbeli meccsükön látott pontzuhatag, amikor is a Steelers a meccs utolsó játékában elért touchdownnal (hatpontos gól) nyert 37-36-ra.

A fogadóirodáknál annak ellenére a Packers a favorit, hogy 10/6-os győzelem/vereség mérleggel csak 6., utolsó kiemeltként jutott rájátszásba az NFC-ből, míg a Steelers 12/4-es mutatóval 2. lett az AFC-ben. Ennek oka elsősorban a "Sajtfejűek" hatékonyabb támadó- és azon belül is passzjátéka. A Packers lehet az NFL történetének második csapata, amely 6. kiemeltként lesz bajnok, ez korábban éppen a Steelersnek sikerült öt évvel ezelőtt. Az acélvárosiak mellett szól viszont a rutin, ugyanis a keret harmada a 2006-ban és 2009-ben is a Super Bowl-t nyert csapat tagja volt, de túlnyomó többségük legalább egyszeres bajnok.

A Super Bowl nem csupán sportesemény, hanem egy óriási show, nincs ez másként most sem: a meccs előtt Christina Aguilera énekli majd el az amerikai himnuszt, a szünetben pedig a Black Eyed Peas szórakoztatja majd a közönséget.

Barack Obama elnök velük ellentétben nem lesz jelen, mert kedvenc csapata, a Chicago Bears a Packersszel szemben elvérzett az NFC-döntőben, azt ugyanakkor a Penn State Egyetemen tartott csütörtöki beszédében jelezte, hogy a Steelersnek drukkol, s nem csupán a Bears miatt, hanem azért is, mert jó barátja a Steelers tulajdonosának, Dan Rooneynak, akit elnökké választása után írországi nagykövetnek nevezett ki.

A mostani, minden képzeletet felülmúló felhajtás után viszont könnyen elsötétülhet a képernyő az NFL-t illetően, mivel a játékos-szakszervezet és a tulajdonosok között március 4-én lejár a kollektív szerződés, azaz jelenleg könnyen elképzelhető, hogy elmarad a következő szezon.