Nemzetközi foci

Őrült szombat Európában!

  • DA

Spanyolország: a Barcelona szombat este sorozatban 16. bajnokiját nyerte meg az Atlético Madrid ellen, ez egyetlen csapatnak sem sikerült eddig a spanyol labdarúgó-bajnokságban. Lionel Messi triplázott, 22 forduló alatt 24 gólnál jár. Anglia: az éllovas Manchester Unitedot a sereghajtó Wolverhampton győzte le, ezzel megszakadt a Vörös Ördögök 2010. április óta, 29 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata a Premier League-ben, és elmaradt a csúcsdöntés. Négygólos előnyt herdált el az Arsenal, és végül be kellett érnie az egy ponttal a Newcastle otthonában. Németország: 0-2-ről 3-2-re kapott ki a Bayern München a kiesőjelölt Köln otthonában. Őrült szombatnak is el lehetne nevezni február 5-ét az európai bajnokságokban történtek miatt, de a java még hátravan: Chelsea/Fernando Torres vs. Liverpool vasárnap délután a Stamford Bridge-en!

Primera División, 22. forduló

FC Barcelona-Atlético Madrid 3-0 (2-0)
Gólszerző: Messi (17., 28., 79.)

A korábbi győzelmi rekordot a Puskás Ferenc és Alfredo di Stéfano fémjelezte Real Madrid tartotta a spanyol élvonalban, az 1960/61-es szezonban sorozatban 15-ször nem tudták legyőzni a blancókat. Ezt a csúcsot beállította a Barcelona az elmúlt fordulóban a Hércules ellen, most pedig megdöntötte. Lionel Messi 22., 23. és 24. gólját lőtte szombat este az Atlético Madridnak, ezzel megelőzte Cristiano Ronaldót a góllövőlista élén, a Real portugál csillaga 22-nél jár, ma este a Sociedad ellen válaszolhat argentin kollégájának.

"Messi a legjobb játékos, akit valaha láttam, ő a 21. század di Stéfanója - nyilatkozta Quique Sánchez Flores, az Atlético edzője a mérkőzés után. - A Barcelona egy óriási, elképesztő csapat, valósággal hipnotizálják az ellenfelet."

Premier League, 26. forduló

Newcastle United-Arsenal 4-4 (0-4)
Gólszerző: Barton (69., 83., mindkettőt 11-esből), Best (75.), Tioté (87.), illetve Walcott (1.), Djourou (3.), van Persie (10., 27.).Kiállítva: Diaby (50., Arsenal)
.

26. perc után már 4-0-ra vezetett az Arsenal a Newcastle United otthonában.Totális vendégfölény, kiütés - ezt várta mindenki. Majd jött a második félidő, kiállították Abou Diabyt az Ágyúsoktól, Arsene Wenger együttese pedig megzavarodott. Barton kétszer tizenegyesből, majd Leon Best és Tioté akcióból is betalált, 4-4 lett a vége....Ugyan az Arsenal már nyolc forduló óta veretlen a bajnokságban, ez most kevéssé vigasztalja a csapatot és a szurkolókat...

"Matematikailag két pontot, de pszichológiailag sokkal többet vesztettünk ma este - mondta a lefújás után Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere. - Mindenki nagyon, nagyon csalódott volt az öltözőben. Tulajdonképpen még nem tudom, mennyire vagyok dühös a csapatomra...rendkívül bosszantó ez a  döntetlen, 4-0-nál is tudtam, hogy a játék még nem ért véget, de sajnos a folytatás szerencsétlenül alakult számunkra. A játékvezető döntései (két tizenegyest ítélt az Arsenal ellen Phil Dowd - a szerk.) is megleptek, de nem nem bírálhatom felül."

"Úgy játszottunk, mint az oroszlánok - dicsérte csapatát Alan Pardew, a Newcastle menedzsere. - A szünetben mondtam a fiúknak, hogy ne járjunk úgy, mint a múlt héten a Fulham elleni vereségnél, és most ne azon bánkódjunk, hogy elveszítettük egy játékosunkat (Andy Carrolt). Képesek voltunk változtatni, ez az egyik legnagyszerűbb, legizgalmasabb mérkőzés volt, amin valaha részt vettem! Alig várom, hogy visszanézhessem a felvételeket, mert ahogyan a játékosok és a rajongók reagáltak, az felejthetetlen volt."

A Newcastle megtörte az Arsenalt

Wolverhampton Wanderers-Manchester United 2-1 (2-1)
Gólszerő: Elokobi (10.), Doyle (40.), illetve Nani (3.)

A sereghajtó Wolverhampton Wanderers megszakította az éllovas Manchester United 29 mérkőzés óta tartó veretlenségi szériáját a Premier League-ben. Sir Alex Ferguson csapata utoljára tavaly április 10-én, a Chelsea ellen égett meg a bajnokságban. A Vörös Ördögök így "csak" beállították a  klubrekordot, és nem éltek a lehetőséggel, hogy 7 ponttal meglépjenek a szintén botló Arsenal előtt.

"Csalódott vagyok, a második félidőben már semmi sem ment nekünk. Az elmúlt két hónapban egyenletes teljesítményt, magas színvonalat nyújtott a csapatom, ezért kiábrándító az eredmény. Már a mérkőzés előtt is mondtam, hogy a Wolves helyezése nem tükrözi a csapat valódi képességeit. És tessék...Kikaptunk, de továbbra is esélyesei vagyunk a bajnokságnak" - vélekedett Sir Alex Ferguson, a United mestere.

"Nagyon büszke vagyok a fiúkra! - nyilatkozta boldogan Ferguson kollégája, Mick McCarthy. - A csapatszellem egyre jobban működik. Azt hittem, hogy az egész szezon a gyötrelmekről fog szólni, de egy-egy ilyen hétvége rendkívül boldoggá tesz minket. Nem ez az első alkalom, hogy remek teljesítményt nyújt a csapatom, talán jobb eredményeket érdemelnénk."

Bundesliga, 21. forduló

1. FC Köln-Bayern München 3-2 (0-2)
Gólszerző: Clemens (55.), Novakovic (62., 73.), illetve Gomez (22.), Altintop (43.)

2-0-ás vezetésről 3-2-re kikapott a Bayern München, a Schalkéval ikszelő Dortmundon így két pontot hozhatott volna, ezen bánkódott Louis van Gaal, a bajorok trénere is a lefújás után.

"Óriási esélyt szalasztottunk el, minden riválisunk botlott a Hannover kivételével. Uraltuk az első félidőt, de ez már a negyedik vagy ötödik alkalom, hogy nyert állásból veszítünk. Nem tudtunk koncentrálni 90 percen át, a vereség teljes mértékben a mi hibánk."

"A második félidőben egy teljesen más Köln futott ki a gyepre. A szurkolók fantasztikus hangulatot teremtettek, és amilyen körülmények között nyertünk...szenzációs volt" - lelkendezett a 2009-ben a Bayernből Kölnbe szerződött Lukasz Podolski.

Mellesleg szombaton 0-2-es hátrányból fordított Hajnal Tamás együttese, a Stuttgart, és nyert 3-2-re....Pénteken, a Ruhr-vidéki rangadón parázs, élvezetes csatában ért el döntetlent egymás ellen a Dortmund és a Schalke. És ami mindent visz: vasárnap délután a Chelsea a Liverpoolt fogadja a Stamford Bridge-en, Fernando Torresszel a soraiban!