Sífutó Világkupa

Orosz fölény a váltóban is

  • VNA

A nagy esélyes orosz váltó nyerte meg a férfi sífutók 4x10 km-es váltóversenyét az oroszországi Rybinskben. A foghíjas mezőnyben az olasz és a német váltó állhatott még dobogóra.

Vasárnap a váltó versenyeket rendezik a sífutó Világkupában az oroszországi Rybinskben. A férfiak 4x10 km-es váltó versenyében foghíjas volt a mezőny, hiszen az északi nemzetek (svéd, finn, norvég) mellett a legutóbbi Világkupa versenyt megnyerő svájciak és a csehek sem indultak el.

A mindössze tíz váltót tartalmazó nevezési listán négy orosz csapat is szerepelt, így várható volt, hogy a házigazdák jól fognak szerepelni. Az első embereknél az utolsó kilométereken már szétszakadt a mezőny, majd féltávnál már látszott, hogy a két orosz, az olasz és a német váltó között dőlnek majd el az érmes helyezések. A harmadik váltásnál még meglepetésre a második számú orosz váltó vezetett, de befejező emberük, Szergej Shiraev nem volt csúcsformában. Olyannyira nem, hogy fél perces előnyét már 5 km-ig eladta és ekkor már az olaszok (Pietro Piller Cottrer) és az orosz egyes váltó (Alekszander Legkov) befejező emberei is elmentek mellette. A hajrában végül az utolsó emelkedő volt a döntő, ahol Legkov pillanatok alatt ellépett világbajnok olasz riválisától, így ismét örülhettek a hazai szurkolók. A pénteki 20 km-es üldözéses verseny (Ilja Csernusov) és a szombati sprint (Alekszej Petyukov) után ugyanis ezzel mindhárom rybinski férfi versenyt a házigazdák nyerték meg. A remekül küzdő olasz váltóból ezúttal a hajrában hiányzott a frissesség, de lehet, hogy ez megváltozik majd a három hét múlva sorra kerülő világbajnokságon. Igaz ott már ennél sokkal erősebb mezőnyt kell legyőzni a végső sikerhez, hiszen a világbajnoki címvédő norvégokkal és az olimpiai bajnok svédekkel is komolyan kell számolni Oslóban.

A férfi 4x10 km-es verseny végeredménye – Rybinsk (RUS)
1. Oroszország I. (Belov, Vegzsanyin, Sedov, Legkov) 1:37:37,6
2. Olaszország I. (Checchi, Di Centa, Clara, Piller Cottrer) +6,4 mp
3. Németország (Kühne, Göring, Reichelt, Angerer) +32,5 mp
4. Oroszország II. (Utkin, Japarov, Glavatski, Shiraev) +1:03,5 mp
5. Franciaország I. (Manificat, Gaillard, Vittoz, Duvillard) +1:38,1 mp
6. Olaszország II. (Pasini, Frasnelli, Moriggl, Hofer) +1:39,8 mp