Freesytle-sí

Mínusz 20 fokban trükköznek az extrém sízők

  • VNA

Farkasordító hidegben kezdődött el az egyesült államokbeli Deer Valleyben a freestyle-sí világbajnokság, az első napi mogul versenyek során francia és kanadai bajnokot avattak.

A kanadai Alexandre Bilodeau ugrik a freestyle sí világbajnokságon a mogul versenyszámban.
Az egyesült államokbeli Deer Valleyben szokatlanul hideg időjárás közepette (-20 fok) kezdődött el a szabadstílusú sí világbajnokság, ahol a nyitó napon a mogul küzdelmeit rendezték meg. A férfiaknál a francia Guilbaut Colas és a kanadai Alexandre Bilodeau volt a két favorit és a döntő végül az ő párharcukat hozta. A francia versenyző az utóbbi időszakban rendre csak a második helyen végzett, most azonban élete egyik legjobb futamát teljesítve végül világbajnok lett, megelőzve az olimpiai bajnok és a selejtezőt is megnyerő Bilodeau-t. A verseny nagy meglepetése volt a másik kanadai versenyző, a mindössze 18 esztendős Mikael Kingsbury szereplése, aki élete első nagy világversenyén rögtön bronzérmet szerzett, ráadásul tette mindezt a világ egyik legnehezebb mogul pályáján.

A hölgyek mogul versenyében szintén a két nagy esélyes párharcát láthatta a közönség, ahol a torinói olimpia bajnoka, Jennifer Heil legyőzte a vancouveri győztes amerikai Hannah Kearney-t. A kanadai versenyző már a selejtezőben is jobb volt nagy riválisánál, majd a döntőben is legyőzte, de csupán négy század ponttal. Heil a szezon végén visszavonul, így pályafutása utolsó világbajnokságán sikerült végre megnyernie ezt a versenyszámot is, a dual-mogulban elért korábbi két aranyérme mellett így most már háromszoros világbajnoknak mondhatja magát. A Világkupát fölényesen vezető (az idei szezonban már öt versenyt is nyerő), de amúgy szintén világbajnok Kearney csak amiatt lehetett szomorú, hogy hiába volt jobb az egész szezonban Heilnél, az évad fő versenyén, hazai pályán kikapott tőle. A dobogó harmadik fokára egy másik kanadai versenyző, Kristi Richards állhatott fel.