Súlyemelés

Lebukott a vietnámi sztáremelő

  • VNA
megosztom

Egyik legfőbb londoni éremesélyesét veszítette el Vietnám, a súlyemelésben olimpiai ezüstérmes Hoang Anh Tuan-t ugyanis doppingoláson érték.

Két éves eltiltást kapott a pekingi olimpián ezüstérmet szerző, ezzel 2008-ban Vietnámban az év sportolója címet is kiérdemlő súlyemelő, Hoang Anh Tuan. Az ázsiai emelőnek a tavaly őszi törökországi világbajnokságon levett dopping mintája tartalmazta tiltott szereket, közölte a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF). Tuan emiatt 2012. szeptember 18-ig szóló eltiltást kapott, így kénytelen lesz kihagyni a londoni olimpiát is. A vietnámi emelő azzal védekezett, hogy a kérdéses anyag egy nátha ellen kapható szerrel jutott be a szervezetébe. A 25 esztendős sportoló az ország mindössze második olimpiai érmese lett, előtte 2000-ben a tékvandós Tran Hieu Ngan állhatott fel még a dobogóra, aki szintén ezüstérmes lett. Tuan eltiltása azért is érte kellemetlenül a vietnámi sportvezetőket, mert őt tartják/tartották hazája legnagyobb londoni éremesélyesének.

A pekingi sikerek után igencsak felemás időszaka volt a vietnámi emelőnek, hiszen miután nem nyert érmet a Dél-kelet Ázsiai Játékokon Laoszban, élő televíziós adásban sírta el magát, amiért kapott hideget-meleget a vietnámi sajtótól. Ezt megelégelve az a gondolat is megfogalmazódott benne, hogy abbahagyja a sportot, de végül mégis a folytatás mellett döntött. „A közvélemény nyomása olykor elviselhetetlen, ezért gondolkoztam el azon, hogy befejezem” – nyilatkozta Tuan tavaly a BBC-nek. Tuan a 2010-es világbajnokságon tért vissza a mezőnybe, de csak a negyedik helyet szerezte meg Antalyában. Az már korábban kiderült, hogy az akkor leadott ún. „A”-mintával valami nincs rendben, így később nem is nevezték őt a Kínában rendezett Ázsia Játékokra sem.

megosztom