Síugrás

Újra Amman-Schlierenzauer párharc a klingenthali Világkupa-viadalon

  • VNA

A klingenthali síugró verseny selejtezőjében az osztrák Gregor Schlierenzauer győzött, de a minősített versenyzőként tét nélkül ugró Simon Ammann még nála is nagyobbat ugrott.

Vélhetően nem kell már sokáig várni az osztrák Gregor Schlierenzauer első dobogós helyezésére ebben a szezonban. A mindössze 21 esztendős tehetség nyerte meg ugyanis a klingenthali Világkupa verseny keddi selejtezőjét, így egyértelmű, hogy a decemberben elszenvedett súlyos térdsérülése után kezdi visszanyerni formáját. A szezon első felében kifejezetten gyengén ugró és a Négysáncverseny első két állomását sérülése miatt kihagyni kényszerülő Schlieri már Zakopaneban is bíztatóan ugrott, ahol mindhárom versenyen a legjobb tíz közé került. Néhány napja Willingenben már ő nyerte meg a selejtezőt, most pedig Klingenthalban sem talált legyőzőre. Az osztrák ugró 143,5 méterig jutott el, amivel fölényesen, 12 pontos előnnyel előzte meg a norvég Johan Remen Evensent (139 méter) és további nyolctized ponttal a japán Daiko Itot (140,5 méter).

A selejtezőt ezúttal kihagyta a finn Anssi Koivuranta, aki a willingeni kvalifikáción elszenvedett sérülése után még nem épült fel. Jól ment ellenben egy másik finn ugrónak, a komoly sérüléséből pont a hétvégén visszatérő Janne Happonen-nek, aki az ötödik lett a selejtezőben. Már Schlierenzauer 143,5 méteres ugrása is a korábbi rekord (amit ő maga tart még 2007-ből) felett volt egy méterrel, de még ennél is messzebbre repült a minősített versenyzők legjobbika, Simon Ammann. A svájciak négyszeres olimpiai bajnoka ugyanis 145 méternél ért földet, amivel jelezte, hogy nem csak a szerda esti versenyre élesedik a formája, de az oslói világbajnokságon is számolni kell vele.