Síugrás

Severin Freund az új német síugró sztár

  • VNA

Alig két hét alatt a német síugrósport meghatározó alakjává vált egy 22 esztendős fiatalember. Severin Freund lehet az új csodagyerek, a Schmitt-Hannawald korszak méltó követője.

Severin Freund ünnepli győzelmét a willingeni Síugró Világkupán
Néhány héttel ezelőtt kis túlzással a kutya sem ismerte Németországban, most pedig a Martin Schmitt és Sven Hannavald nevével fémjelzett síugró-boom megismétlését várják a 22 esztendős Severin Freundtól. A Freyungban született ugró 1993-ban eredetileg északi összetettesként kezdte sportolói pályafutását, majd két év múlva váltott csupán a síugrókhoz. Közel tíz év elteltével, 2004-ben mutatkozott be a sportág második számú versenysorozatában, a Kontinentális Kupában, ahol első komolyabb sikerét egy lillehammeri győzelem jelentette 2008 szeptemberében. A juniorok között csapat világbajnoki címet szerző (2008) Freund a felnőtt Világkupa sorozatban 2007 decemberében Engelbergben mutatkozott be, az idei szezont megelőzően viszont csupán egy 12. helyezés volt a legjobbja. A német közvélemény a 2010/11-es Négysáncverseny első állomásán figyelt fel igazán Freundra, aki Oberstdorfban a hatodik helyen zárt. A fejlődés aztán a január közepén Sapporóban rendezett versenyen folytatódott, ahol Freund pályafutása első Világkupa győzelmét is megszerezte.

A síugrók mezőnye ugyan a távol-keleti versenyeken hagyományosan foghíjasabb, de az ezúttal mögötte végzők listája (Morgenstern, Ammann, Kofler, Uhrmann, Malysz, stb.) így is tekintélyt parancsoló. Ezt a győzelmet ugyan sokan még csak a véletlen számlájára írták, a vasárnapi willingeni siker után azonban kezdenek elhallgatni a kritikusok. Freund lett ugyanis Sven Hannawald 2003-as sikere után az első hazai győztes ezen a sáncon, és ő lehet az a megváltó, akire évek óta várnak a síugrás szerelmesei Németországban. A 2000-es évek elején átélt Hannawald-mánia után ugyanis a sportág szerelmeseinek sokat kellett várniuk a sikerekre. Michael Uhrmann 2007-es oberstdorfi sikere után ugyanis közel négy évig nem nyert egyetlen német ugró sem a Világkupában, Werner Schuster tanítványai pedig az elmúlt években – egy-egy kiugró eredmény mellett - rendre csak a középmezőny elejéig jutottak el. A síugrók között is fiatalnak számító Freund további felemelkedését az is segítheti, hogy nevének jelentése (barát) miatt akár egészen jól eladható „termék” is válhat belőle…