Ferencváros

McCabe befejezte, várja a politikusokat

megosztom

Kevin McCabe, a Ferencvárost birtokló cégcsoport többségi tulajdonosa bejelentette, hogy megválna a zöld-fehér csapattól.

Kevin Mccabe a lelátón - Fotó: guardian.co.uk

Kevin McCabe a klub honlapján adott ki közleményt a szerepvállalásával kapcsolatban, melyben elmondja, különböző okok miatt megválna az üzletrészétől.

Mint az már ismert, a Scarborough Csoportnak közel 95%-os részesedése van a Fradiban. Éppen ezért a kollégáim és én, Budapesten és az Egyesült Királyságban, minden lehetséges erőfeszítést megtettünk annak érdekében, hogy magas színvonalon irányítsuk és fejlesszük az FTC Labdarúgó Zrt-t. Egy jól szervezett, eredményes csapatot akartunk létrehozni.

A szurkolók valószínűleg tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy amikor a Fradit 2008. áprilisában megvásároltuk, az gyakorlatilag csődközeli állapotban volt. Egy nehézkesen működő, jövőkép nélküli csapatot vettünk át. A célunk az volt, hogy a labdarúgás területén szerzett tapasztalatainkkal, szakértelmünkkel és egy jelentős pénzügyi befektetéssel - az akadályok ellenére - olyan családi és közösségi klubot hozzunk létre, amely képes visszakerülni Magyarország legjobbjai közé, illetve képes újra megmérettetni magát a nemzetközi porondon.

Az általunk felépített infrastruktúra hivatott biztosítani, hogy a legkiválóbb fiatal játékosok bekerüljenek az Akadémiánkra és az NB I-es keretbe, mint profi játékosok, valamint esetenként külföldre igazoljanak más európai csapatokba. Nyilvánvalóan arra is volt példa, hogy egyes Sheffieldből a Fradiba átkerült kollégánk, valamint néhány magyar munkatársunk is alulteljesített. Az új struktúra felépítése során szükségessé vált, hogy mind a játékosoknál, mind a vezetőségben változásokat hajtsunk végre. Amennyiben problémák merültek fel, a lehető leggyorsabban próbáltunk rájuk megoldást keresni, és biztos vagyok abban, hogy ezt a szurkolók is érzékelték. Alexander Gerstl kollégám pedig rendkívüli munkát végzett tavaly nyár óta vezérigazgatóként.

Figyelembe véve a Scarborough Csoport hátterét és a szóban forgó ingatlant, már az első pillanattól kezdve sok időt töltöttünk a terület áttervezésével. Egy új stadion építése volt az elsődleges terv, a hozzá kapcsolódó bevásárlóközponttal, irodákkal és szállodával, valamint egyéb létesítményekkel. Valójában már megegyeztünk a Raiffeisen Bank egyik leányvállalatával az együttműködés feltételeiben, azonban az előszerződés aláírása előtt megváltozott a világ gazdasági helyzete. Látva a pénzintézetek összeomlását lehetetlenné vált, és a mai napon is lehetetlen jelentős banki segítséghez hozzájutni. Véleményem szerint még legalább 3-5 évre lesz szükség ahhoz, hogy a világ visszatérjen a "megszokott kerékvágásba". Ezzel együtt tisztában vagyunk azzal, hogy kötelezettséget vállaltunk a stadion 2014-ig történő felújítására - a Ferencvárosi Torna Clubbal ebben egyeztünk meg és a korábbi eladót is tájékoztattuk erről. Elkezdtük tehát a kivitelezés előkészítésének munkálatait annak érdekében, hogy a felújítás a tervek szerint megvalósuljon.

A korábbi csődközeli Fradi az irányításunk alatt a másodosztályból felkerült ismét az NB I-be, és most a 2010/11-es szezon fordulójában már a negyedik helyen áll, jó eséllyel arra, hogy nemzetközi szereplést jelentő helyet érjen el a szezon végén. Emiatt köszönetemet és megbecsülésemet fejezem ki csapatunk vezetőedzőjének, Prukner Lászlónak. Számos alkalommal igazoltunk játékosokat az Egyesült Királyságból, Afrikából, a Karib-térségből vagy Dél-Amerikából (januárban például két argentin és egy amerikai játékos is érkezett Budapestre), akár a Scarborough Csoporton, akár a Sheffield Unitedon keresztül, tettük mindezt annak érdekében, hogy elősegítsük a jövőben is a Fradi pályán megszerzett sikereit. Mind a Fradi edzői és kollégái gyakran látogattak Sheffieldbe, hogy más edzőkkel, kollégákkal találkozva tapasztalatot cseréljenek. Ezek a találkozók is hozzásegítik a csapatokat az eredményes szerepléshez.

Rendkívül büszke vagyok a Fradi megvásárlása óta elért sikereinkre, annak ellenére, hogy egyértelműen hiányzott a Főváros és a Ferencvárosi Torna Club egyes tagjainak támogatása. Ezért - ahogy azt már 2008. áprilisában, az FTC Labdarúgó Zrt. megvásárlásakor is kijelentettük - most érkezett el a megfelelő pillanat hogy átadjuk a Fradi irányítását olyan megfelelő magyar kezekbe, akik szintén tudják mit képvisel a Ferencváros Magyarországon.

Tapasztalt üzletemberként, akinek mind az ingatlanüzletben, mind pedig a labdarúgásban vannak érdekeltségei a világ különböző tájain (Ausztráliában, Kínában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban) kijelenthetem, hogy minden országban igyekszem az eltérő kultúrához és szokásokhoz igazodni, annak érdekében, hogy elérjem annak az adott országnak az együttműködését, segítségét és támogatását, amelynek szolgálatában állunk. Elszomorít az, hogy Budapesten a Fradi nemzetközi befektetőjét zárt ajtókkal várták és várják, mely tényt az alábbiak támasztanak alá:

- Szinte egyáltalán nem kaptunk magyar részről szponzori támogatást, annak ellenére, hogy más klubok önkormányzati vagy kormányzati segítséggel ilyen támogatáshoz jutnak.

- Egyes, korábbi szponzoraink - akiket megörököltünk az FTC Labdarúgó Zrt.-vel együtt - megszegték a vállalt szponzori kötelezettségeiket.

- Egy igen jelentős nagyságú, a Zrt. által befizetett ÁFA összeg már nagyon hosszú ideje nem került az APEH által visszatérítésre.

- A Fradi minden egyes meccsének televíziós közvetítése miatt nyilvánvalóan kevesebben látogatnak ki a mérkőzésekre, így csökkentek a jegybevételek is. Az MLSZ-nél a mai napig nem történt semmi, amely választ adna arra, hogy miként lehetne kompenzálni Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb klubjának ebből eredő bevétel kieséseit.

- Gondot okoz a mindennapi munkában az a "feszült kapcsolat" a Fradi és az Ferencvárosi Torna Club (aki az FTC Labdarúgó Zrt.-ben 5%-os részesedéssel bír) egyes vezetői között, amely helyzet a Ferencvárosi Torna Club elnökének alábbi kijelentése miatt jött létre: "Meg fogjuk venni az FTC Labdarúgó Zrt.-t".

- Határozottan cáfolom azokat a híreszteléseket, mely szerint mások helyett, magyarországi személyek képviseletében és döntései alapján járok el a Fradi ügyében. Bárki meggyőződhet arról, hogy a labdarúgás iránti elkötelezettségem már legalább 20 évre nyúlik vissza, így ezen a területen igen nagy tapasztalattal rendelkezem. Ezért is tettem ajánlatot 2008-ban az FTC Labdarúgó Zrt. és ingatlanjainak megvásárlására a Scarborough Csoporton keresztül, amely teljes egészében a saját családi vállalkozásom.

Minden szurkolóval szeretném ezért megosztani, hogy most érkezett el az idő, a fent említett okokból, hogy a Fradi vezetését más, hasonlóan hozzáértő szakemberekre bízzam. Ezen szándékomról tájékoztattam a politika szereplőit helyi és magasabb szinten is, mostantól tehát tőlük függ, hogy a fentiek megvalósulása mennyire lesz eredményes.

megosztom