Hétvégi előzetes

A Hérculesre csap le a katalán bosszú

Angliában ezen a hétvégén FA-kupa mérkőzéseket rendeznek, a Premier League-kör jövő hét elején következik. Az európai topbajnokságok mérkőzései közül a Hércules-Barcelona találkozó emelkedik ki, ősszel ugyanis az alicantei kiscsapat világraszóló módon verte otthonában a katalánokat, azóta érik a gárnátvörös-kékek bosszúja. A Serie A-ban az Udinese az Inter után a Juve skalpját is begyűjtené, a Bundesligában a Dormund a Wolfsburg elleni sikerrel feledtetné a múlt heti, Stuttgart elleni botlást. Hétvégi előzetes.

Primera División, 21. forduló:

Szeptemberben a Hércules világraszóló tettet hajtott végre a Nou CampbanA Barcelona visszavághat a Hérculesnek a szeptember 11-i égésért, a 2. fordulóban az alicantei kicsapat Nelson Valdez duplájával legyőzte a katalánokat a Nou Campban, vagyis véghez vitte a lehetetlent. A Hércules jelenleg a 12. helyen áll a tabellán, és elmúlt öt mérkőzéséből négyet elvesztett Esteben Vigo alakulata. Most a realitás - gólzáporos - Barca-sikert jósol, a Messi-Villa-Pedro trió már 44 gólnál jár a bajnokságban, és a csapat az Almería elleni 5-0-al (Spanyol Kupa) hangolt. Ha nyer Guardiola legénysége, beállítja a Liga-csúcsot egymást követő 15. bajnoki győzelmével. Az eddigi tizenötös sorozatrekord még a Puskás Ferenc fémjelezte Real Madrid nevéhez fűződik az 1960/61-es szezonból. A gránátvörös-kékeknél Dani Alves játéka kérdéses, Puyol és Jeffrén Suarez kisebb sérüléssel bajlódik.

Ha a puskási időket nem is idézi - még - a Real Madrid, tartja második helyét a La Ligában, persze ennél többre, aranyéremre, trófeákra vágyik a Bérnabeu közönsége, vezetősége. A bajnoki cím felé az Osasuna elleni három pont megszerzésével tennék meg az újabb kis lépést, hét közben a Sevilla elleni 1-0-al a kupagyőzelem felé is újabb arasznyit haladtak. Az Osasuna november 21-én, a Gijón ellen nyert utoljára a bajnokságban, azóta öt vereség, három döntetlen a Vadócz Krisztiánt is foglalkoztató pamplonai csapat mérlege - aligha a királyiak ellen javít rajta a kiesőzóna felé zuhanó alakulat. A blancóknál az új igazolás, Emmanuel Adebayor már jelezte, hogy szeretne játszani a találkozón, Pepe még nem térhet vissza a védelembe. Antonio Camacho Sergio Fernandezzel, Nacho Monreallal, Ruperrel és Alvaro Cejudóval nem számolhat.

Az "alsóházi bajnokságban" vasárnap este Espanyol-Villareal rangadót rendeznek Barcelonában. A kisebbik katalán csapat utóbbi három bajnokiját megnyerte, 9-2-es gólkülönbséggel, 5. a tabellán, a sárga tengeralattjáró az utóbbi ötből négyet hozott 13-6-os aránnyal, "csak" a Real Madrid ellen botlott, és őrzi bronzérmes pozícióját. Juan Carlos, Marcos Senna, Nilmar és Carlos Marchena sérült a Villarealban, a másik oldalon Raul Baena és Aldo Duscher hiányozhat.

Szombat:
Levante-Getafe 18:00
Málaga-Real Zaragoza 18:00 TV: Sport 2
Real Mallorca-Sporting Gijón 18:00
Real Sociedad-Almería 18:00
Hércules-FC Barcelona 21:00 TV: Sport 2
Deportivo La Coruna-Sevilla 22:00 TV: Sport 2
Vasárnap:
Atlético Madrid-Athletic Bilbao 17:00
Osasuna-Real Madrid 19:00 TV: Sport 1
Espanyol-Villarreal 21:00 TV: Sport 1
Hétfő:
Racing Santander-Valencia 21:00 TV: Sport 1

Serie A, 22. forduló:

Mark Van Bommel remekül vizsgázott első mérkőzésén a Milanban Az Internél véget ért a "Leonardo-csoda", a múlt héten az Udinese otthonában elveszítette veretlenségét a csapat, egy újabb botlás pedig azt jelentené, hogy a kék-feketék egyre távolabb kerülnek a címvédés, sőt, a bajnoki érem esélyétől is. A szerdai, Napoli elleni - tizenegyespárban megnyert - kupanegyeddöntőn megsérült Sztankovics és Córdoba - két-három hétre dőltek ki - no meg Júlio César, Samuel, Coutinho és Sneijder sem gyógyult még meg, Chivu pedig eltiltott.

A Milan szombaton a Catania otthonában lép pályára, a piros-feketéknél Gattuso, Seedorf, Pirlo, Zambrotta, Flamini, Nesta és Kevin-Prince Boateng is kimarad a keretből kisebb-nagyobb sérülés miatt, ugyanakkor a Sampdoria elleni - 2-1-re megnyert - kupamérkőzésen remekül vizsgázott a frissen igazolt holland duó, Mark van Bommel és Urby Emanuelson.

A 2011-ben zuhanórepülést produkáló Juventus hazai pályán javíthat az Udinese ellen, de Quagliarella, Toni, Rinaudo, De Ceglie és Grosso nélkül, míg az ellenfélnél bombaformában játszik a góllövőlistát vezető Antonio Di Natale, és legutóbbb Leonardo és az Inter veretlenségét szakították meg a hazai 3-1-el, de a Milant is meglepték - 2-2-re végeztek a San Siróban. Basta, Ferronetti és Angella megsérült, nem utazik Torinóba. Az Olasz Kupában a Juvét 2-0-ra elverő AS Roma az anyagi problémák és a pontlevonások ellenére vitézkedő Bolognához utazik, Pizzaro és Adriano betegszabadsága miatt Totti és Boriello játszik majd elől.

Koman Vladimir és Laczkó Zsolt csapatát, a Sampdoriát az ezüstérmes pozícióban lévő Napoli fogadja. A Samp nincs könnyű helyzetben, sorra viszik el meghatározó futballistáit az élklubok, Antonio Casssano - igaz, az ő távozása inkább megkönnyebbülést jelentett - után Giampaolo Pazzini is távozott, a válogatott támadó az Interhez igazolt. Emellett Semioli, Gastaldello, Lucchini, Pozzi és Dessena sem utazik Nápolyba, a másik oldalon Grava, Vitale és Lavezzi sérült, Cavani ékpárja Marek Hamsík lehet. Macheda mellett a friss igazolás Massimo Maccarone rohamozhatja De Sanctis kapuját.

Szombat:
Lazio-Fiorentina 18:00 TV: Digi Sport
Catania-AC Milan 20:45 TV: Digi Sport
Vasárnap:
Brescia-Chievo 12:30 TV: Digi Sport
Bologna-AS Roma 15:00 TV: Digi Sport
Cagliari-Bari 15:00
Genoa-Parma 15:00
Internazionale-Palermo 15:00 TV: Digi Sport
Lecce-Cesena 15:00
Napoli-Sampdoria 15:00 TV: Digi Sport
Juventus-Udinese 20:45
TV: Digi Sport

Bundesliga, 20. forduló:

A Dortmund botlott a Stuttgart ellen, de előnye így is tetemesAz Bundesliga első helyén a múlt heti, Stuttgart elleni betli (1-1 hazai pályán) ellenére továbbra is megingathatatlan a Borussia Dortmund helyzete. A sárga-feketék 11 ponttal előzik meg a második Leverkusent, a 11. Wolfsburg ellen papírforma-győzelemre készülnek. Sindzsi Kagawa az Ázsia Kupán megsérült, hiánya a Stuttgart ellen is érződött, és előreláthatóan tavasszal már nem léphet pályára.

A 4. Bayern München a 14. Werder Bremennel meccsel idegenben, továbbra is Ribéry, Toni Kroos és Ivica Olic nélkül, de a múlt héten a Kaiserslauternt 5-1-re, a kupaelődöntőben a - másodosztályú - Aachent 4-0-ra verő bajorok egyre jobb formába lendülnek, maguk mögött hagyva az őszi felemás szezont.

Szalai Ádám csapata az idei évet nagyon gyengén, két vereséggel kezdő Mainz a 13. Kaiserslautern otthonában szerezheti meg első pontjait 2011-ben.

Péntek:
Bayer Leverkusen-Hannover 96 20:30 TV: Eurosport 2
Szombat:
Schalke 04-1899 Hoffenheim 15:30
VfL Wolfsburg-Borussia Dortmund 15:30 TV: Eurosport 2
1. FC Nürnberg-Hamburger SV 15:30
Werder Bremen-Bayern München 15:30 TV: Eurosport 2
FC St. Pauli-1. FC Köln 15:30
1. FC Kaiserslautern-FSV Mainz 05 18:30 TV: Eurosport 2
Vasárnap:
VfB Stuttgart-SC Freiburg 15:30
Eintracht Frankfurt-Borussia Mönchengladbach 17:30