Forma-1

Vettel: Ereje teljében lévő bika vagy ágaskodó lovacska?

  • Kele János
megosztom

Sebastian Vettel megnyerte ugyan a tavalyi világbajnokságot, mégsem teljes a nyugalom körülötte. Az ifjú németet – minden idők legfiatalabb F1-es világbajnokát – ugyanis nagy erőkkel csábítja a Ferrari, bár egyelőre nem tudni, hogy Fernando Alonso mellé vagy helyére tervezik a felnémet Luke Skywalker megszerzését.

Hasznos dolog, ha az ember kezébe munkájából kifolyólag olyan nívós szaklapok kerülnek, mint a Speedweek – sok olyan információt is ki lehet olvasni a sorok közül, melyekről a publikáló valószínűleg nem is gondolta, milyen messzire nyúló következtetéseket indítanak el. A fentebb nevezett lap egyébként a Red Bull holdudvarába tartozik, így nem meglepő módon elsősorban Mateschitznak és kompániájának a sorsával foglalkozik, talán túlságosan részletekbe menően is. A legutóbbi számban például csak úgy véletlenül(?) sikerült néhány passzust kiemelni a friss világbajnok szerződéséből – amely egyébként az idei szezon végeztével lejár. A Vörös Bikáknak ugyan opciós joguk van Vettelre a következő évre is, ám sokan úgy vélik, mindez csak formalitás és Luca di Montezemolo Red Bull-robbantási kísérletének részeként a koronagyémántot is elragadja a salzburgiaktól.

Nem lesz egyszerű dolga, lévén a Speedweek előző számából világosan látszik – ha Vettel a 2011-es bajnokság dobogóján végez, akkor kutya kötelessége lehúzni még egy szezont az energiaitalosoknál. Pestiesen szólva: ez nem semmi.

Sebastian Vettel, a Red Bull világbajnoka örül.

Mármint az előrelátás, amivel a Red Bull szerződést kötött. Szépen kihúzta a talajt Montezemolo lába alól – pedig aztán a jó öreg Luca sem ma kezdte a szakmát. Nem is kétséges, a 2011-es idény közben megkörnyékezte volna a lejáró szerződésű világbajnokot, és az ilyen szezon közbeni tárgyalások gyakorta szoktak meglepetésszerű végkifejletet hozni – elég csak Juan Pablo Montoya vagy Fernando Alonso McLarenes szerződésére gondolni.

Vettel azonban nem buta gyerek. Nem látszik olyan ésszerű érv ma, ami miatt neki ott kellene hagynia a Red Bullt, sőt, egyenesen a legádázabb ellenfél karjaiba kellene szaladnia. Merthogy a Ferrari és a Red Bull jelenleg a Formula-1-es csapatok két ellenpólusát képviselik. Az osztrákok előszeretettel definiáljuk magukat a Scuderia ellenpontjaként – lám az olaszok sorrendbe helyezik a pilótáikat, lám az olaszok előre lezsírozzák a futamokat, lám az olaszok nem tudják elviselni a vereséget. A Red Bull eközben a tisztesség bajnoka, a sportszerű versenyzés szobrának mintaképe – pedig már maga a feltételezés is badarság. El kell fogadnunk a tényt, egyik F1-es istálló sem különb a Deákné vásznánál. Én speciel egyetlen olyan csapatvezetőt sem ismerek, aki elszalasztana egy győzelmet mindössze azért, hogy néhány erkölcsös szurkoló feddhetetlennek tartsa. Didi Mateschitz meg pláne nem ilyen…

Na de vissza Vettelhez: amíg Alonso a Ferrarinál van, addig a kis németnek semmi keresnivalója nincsen Maranellóban. Nem látom a helyét a csapatban, nem hinném, hogy az olaszos lazaság nyerő lehetne Vettel németes precizitásával megbolondítva – ráadásul míg a Red Bullnál a komplett vezetőség a tenyeréből eszik (és nem fordítva!), addig a Scuderia dolgozói gyakorlatilag tűzbe mennének Alonsóért. Két dudás meg ugye egy csárdában…

De hogy folytassam a népi bölcsességek sorát, máris itt van a „járt utat a járatlanért el ne hagyj!” örökérvényű tanács, ami Vettel esetében felettébb időszerű. Látva a Red Bull anyagi hátterét (legjobb a mezőnyben, többet tapsoltak el tavaly, mint a gyári monstrumok), technikai személyzetét (magasan a legfelkészültebb) és népszerűségét, azt kell mondanom: aki ma elhagyja a Red Bullt a Ferrari kedvéért, az sült bolond!

Na persze, a legenda, meg Schumacher, meg a halhatatlanság. Véleményem szerint az még ráér. Vettel 23 éves, a legjobb korban nyerte meg első világbajnoki címét ahhoz, hogy legyen esélye befogni a nagy idolt, Michael Schumachert a bajnoki örökranglistán. Ehhez azonban az kell, hogy ragadja meg a lehetőséget, építsen fel egy legendás, uralkodásra született istállót, amely éveken keresztül etalonnak számít a mezőnyben – a Red Bull pedig könnyedén ilyen csapattá válhat. Közben persze Alonso, Hamilton, sőt még a mercedeses Rosberg-gyerek is azon lesz minden erejével, hogy ezt megakadályozza! Mert akárhonnan is nézzük, ez a dolog lényege – fantasztikus versenyzők, csodálatos csapattal a hátuk mögött, de más-más garázsban. Egyébként unalomba fulladna az egész.

megosztom