NOB

Rogge az illegális fogadásoktól félti az olimpiát

  • MTI
megosztom

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint az illegális sportfogadás olyan komolyan fenyegeti az ötkarikás játékokat, akár a dopping.

Jacques Rogge a NOB elnöke - Fotó: AFP

A belga sportvezető csütörtökön, a világ sportjában egyre gyakoribb törvénytelen fogadásokról szóló konferencia megnyitóján mondta mindezt, s hozzátette, a NOB március 1-jére összehívott egy találkozót, amelyen a különböző országok és sportszervezetek vezetőivel közösen egyeztetnek a felmerült kérdésekben.

"Ugyanúgy fogunk eljárni, ahogyan a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség létrehozásakor, tehát most is számítunk a kormányok segítségére - mondta Rogge. - A sportvilág egyedül nem képes megoldani ezt a problémát, együtt kell dolgoznunk az országok vezetőivel, a szerencsejáték-szervezőkkel, a jóhiszemű fogadóirodákkal és mindenki mással is, aki elkötelezett a tiszta sport iránt."

Rogge úgy fogalmazott, az olimpián eddig még nem jelentek meg a törvénytelen fogadások, de "naivak lennénk, ha azt hinnénk, hogy ez sosem történhet meg a jövőben, vagy akár már a 2012-es londoni játékokon."

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) által szervezett konferencián Alexandre Fourtoy, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kommunikációs igazgatója elmondta, a kontinentális szervezet 2009-ben 53 tagállam 29 ezer mérkőzését vizsgálta meg, s ezek 0,7 százalékánál merült fel az illegális fogadás gyanúja. Fourtoy hozzátette, naponta 100 millió fogadást vizsgál meg az UEFA.

megosztom