Férfi kézilabda-vb

Kikaptunk a spanyoloktól, a 7. helyért és az olimpiáért küzdhetünk

A magyar válogatott hatgólos, 30-24-es vereséget szenvedett a már elődöntős Spanyolországtól a svédországi olimpiai kvalifikációs világbajnokság utolsó középdöntős mérkőzésén. Nemzeti csapatunk így az I. csoport negyedik helyén végzett, pénteken Lengyelország ellen a 7., olimpiai selejtezőt érő helyért küzdhet.

Középdöntő, 3. forduló, I. csoport (Jönköping):
MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 24-30 (13-13)
Gól: Romero 9/4, Ugalde, Canellas, Morros, Rocas 3-3, Aguinagalde, Garcia, R. Entrerrios, Garabaya 2-2, Maqueda 1, illetve Zubai 5, Császár, Lékai 4-4, Iváncsik T. 3, Ilyés, Mocsai 2-2, Iváncsik G., Katzirz, Perez, Gulyás 1-1.

Nyilatkozatok a találkozó után:

Lékai Máté: "Ritkán kap az ember akkora esélyt, mint most, sajnos nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, de mindent meg fogunk tenni, hogy megszerezzük a hetedik helyet. Nagyon akartuk a győzelmet, de most csak ennyire futotta. Óriási küzdelemre számítok a lengyelek ellen, meg fogunk halni a pályán."

Császár Gábor:
"Kicsit nyögvenyelősre sikerült ez a meccs, sok helyzetet hagytunk ki, Sterbik pedig új erőt adott az ellenfélnek. Fekszik nekik ez a stílus, lazák, könnyedek voltak, mi meg a végére kicsit elfáradtunk. Egy pici hiányzott csak, ami remélem, majd pénteken meglesz."

Jó hírrel vágtunk neki a középdöntő utolsó mérkőzésének: a német válogatott kikapott délután az eddig pont nélküli norvégoktól, s ez egyben azt jelentette, hogy a később pályára lépő magyar csapat már biztosan a legjobb nyolc között végez. A kérdés az volt, hogy az 5., vagy a 7. helyért lépünk-e pályára a helyosztón. Nyolc óra után pár perccel megszületett a válasz: a hetedikért, mégpedig a horvátoktól kikapó Lengyelországgal. Vagyis amiért jöttünk, azt szinte már elértük. Szégyenkezésre a vereség miatt nem lehet okunk, bár rengeteg technikai hibát vétettünk, biztos helyzeteket rontottunk, de a hatgólos különbség reális a két csapat tudása között.

Nehezen lendültünk bele a mérkőzésbe, a spanyolok nyitott védekezésével szemben nem tudtunk mit kezdeni, jó 15 percbe telt, mire fel tudtuk építeni játékunkat a spanyol védőfallal szemben. Negyedóra után jött meg a fiúk önbizalma, egyre több passzhibára kényszerítettük ellenfelünket, elkezdtünk labda nélkül mozogni a labdás cselek helyett, hibáztak a spanyolok is, Császár zsinórban hármat dobott Hombredos kapujába. Valero Rivera szövetségi kapitány ezért az első félidő hajrájára bevetette a kispadon ülő nagyágyúkat is, az igazi adu ászt pedig a második felvonásban. Az elsőt végigvédő Hombredos helyére Sterbik Árpád állt a kapuba. Bejött a "lélektani hadjárat", az egykori veszprémi hálóőr kifogott a magyarokon, hasonló képet mutatott a játék, mint az elsőben, de a spanyolok már jóval kevesebbet rontottak. Perez Carlos az első félidőben néhány percet, a folytatásban már többet volt a pályán, de most nem tudott hozzátenni játékunkhoz, mint tegnap a németek ellen, szerencsére ez most nem igazán számított.

A mérkőzés emberének Császár Gábort választották, rajta kívül Zubai és Lékai emelkedett ki a magyar csapatból.

Kikaptunk, de szégyenkezésre semmi okunk

A mérkőzés összefoglalója:
A spanyolok szerezték a mérkőzés első gólját, a 2. percben Garabaya révén (0-1), Iváncsik Tamás egyenlített egy perccel később (1-1). Néhány percig mindkét oldalon pontatlanságot, elrontott lövéseket láthattunk, Rocas törte meg a csendet (1-2), majd Raúl Entrerrios is beköszönt (1-3). Perez Carlos helyére Császár Gábor érkezett. A 10. percben lőttük második gólunkat, Ilyés Ferenc átlövésből (2-4). A 12. percben 3-7-et mutatott az eredményjelző, nehezen vettük fel a ritmust a rendkívül mozgékony spanyol 5-1-es védőfallal szemben, sok hibával játszottunk. A 15. percben sikerült két gólra csökkentenünk a különbséget, Mocsai Tamás révén (6-8). Ekkor, negyedóra után kezdett összeállni a magyarok játéka, visszajöttek a fiúk a mérkőzésbe. Katzirz Dávid a 20. percben egyenlített (9-9). 10 perccel a vége előtt Mocsai Lajos időt kért 9-10-nél. Ilyés Ferenc kiállítása után Perez is beállt újra. Az újbóli döntetlent Császár harcolta ki a 28. percben (12-12). Iker Romero megint megszerezte a vezetést (12-13), de az utolsó másodpercekben emberelőnyünket kihasználva Gulyás Péter egalizált (13-13).

A 2. felvonást a spanyolok kezdték, Sterbik Árpáddal a kapuban (az első félidőben végig Hombredos védett). Iker Romero heteséből vezettek ismét a hispánok (13-14). Sajnos hasonló hibákkal kezdtük a második játékrészt is, hat perc után lőtte Zubai első gólunkat (14-17). A 38. percben Perez is betalált, először a mérkőzésen (15-17), majd Császár a 40. percben (16-18), 4 lövésből 4 gól volt addig a veszprémi irányító mérlege. A Fazekas Nándort váltó Mikler Roland Romero hetesét fogta. De a 44. percben már 5 gól volt a különbség (16-21), először a meccs során. Lékai Máté volt ekkor a magyarok vezére, egymás után kétszer is betalált, 18-21-et mutatott az eredményjelző. Császárhoz hasonlóan Zubai is negyedik gólját lőtte negyedik kísérletéből (19-21), kezdett felsejleni az elengedhetetlen elszántság a Mocsai-csapatban, a spanyolok hosszú percekig nem tudták bevenni Mikler kapuját. Aztán sikerült rendezni soraikat, 8 és fél perccel a vége előtt újra öttel mentek a spanyolok (19-24), Mocsai Lajos ismét idő kért. Lékai csökkentette eggyel a különséget az 54. percben (21-25), majd két perccel később visszahozta a magyar reményeket (23-25)! Ekkor Valero Rivera spanyol szövetségi kapitány is kihasználta időkérési lehetőségét. Romero hetesével és Canellas góljával eldőlni látszott (24-27), a vége 24-30 lett.

További keddi eredmények:

Középdöntő, 3. forduló:

I. csoport (Jönköping):

Norvégia-Németország 35-25 (17-13)

Később játsszák:
Franciaország–Izland 20:45

II. csoport (Malmö, Lund):
Horvátország–Lengyelország 28-24 (13-11)
Később rendezik:
Szerbia–Argentína 20:15
Dánia–Svédország 20:15