Előzetes

Egy lépésre az álomdöntőtől Spanyolországban

Folytatódnak a nemzeti kupasorozatok küzdelmei Európában: az Angol Ligakupában és a Spanyol Király Kupában már az elődöntőknél tartanak, Németországban és Olaszországban a negyeddöntők jönnek. Angliában ezen kívül a decemberi ítéletidő miatt elmaradt bajnoki mérkőzéseket is pótolnak. Hétközi futballelőzetes.

KEDD
Angol Ligakupa, elődöntő, visszavágó: Arsenal-Ipswich Town (II.) 20:45 (első mérkőzés: Ipswich-Arsenal 1-0, Priskin Tamás góljával).
Két héttel ezelőtt a Portman Road Stadionban, na meg az azt követő napokban Priskin Tamás nevét zengte a közönség illetve az angol sajtó. A Roy Keane menedzser távozásával újra bizalmat kapott válogatott támadónk góljával az Ipswich meglepetésre legyőzte az Arsenalt, tegyük hozzá, Fülöp Márton parádés védéseinek is köszönhetően. Az egygólos előny ellenére nem lesz sétagalopp a Traktorosoknak a londoni visszavágó, de Fülöpék nagyon fogadkoznak, hogy az Emirates oroszlánbarlangjában is foggal-körömmel harcolnak majd. Nos, a hiányzók listáját tekintve a vendégek állnak jobban, legerősebb felállásukkal vághatnak neki az összecsapásnak míg az Ágyúsoknál Almunia, Fabianski, Diaby, Vermaelen, és Squillaci is hiányzik. Az Arsenal a Wigan elleni 3-0-al, az Ipswich a Doncaster elleni 3-2-vel hangolt a találkozóra.

Premier League
Pótlás a 16. fordulóból: Blackpool-Manchester United 20:30
Vajon a Blackpoolnak sikerül megállítani a Vörös Ördögöket?"Egy, csak egy csapat van talpon a vidéken..." Ian Hollowaynak alighanem most minden vágya, hogy Arany János Toldijának átköltött verzióját zenghesse a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón - bár nem hinnénk, hogy ismeri -, ez ugyanis azt jelentené, hogy a Blackpool megszakította az éllovas időtlen idők óta tartó veretlenségi szériáját. Ha egy pillantást vetünk a a Mandarinok mérlegére, akkor az aranyi mondat bizony csak álomnak tűnik, elmúlt öt PL-meccséből mindössze egyet nyert a Blackpool (a Liverpool ellen), a Vörös Ördögök legutóbb 5-0-ra ütötték ki a Birminghamet. Richard Kingson szereplése kétséges a hazaiaknál, míg az ellenfélnél lassacskán felépült mindenki a még sokáig hiányzó Antonio Valencia kivételével. Néhány kulcsjátékosnak pihenőt adhat Sir Alex Ferguson.

Pótlás a 18. fordulóból: Wigan Athletic-Aston Villa 20:45
A kiesőjelölt Wigan fogadja az onnan lassacskán eltávolodó Aston Villát, az oroszlánok ráadásul legutóbb a Man. City skalpját gyűjtötték be a méregdrága (21.5 millió euróért vásárolt) Darrent Bent góljával. A Wigant az Arsenal alázta 3-0-ra, a PL-ben hat fordulóval ezelőtt nyertek utoljára.

Olasz Kupa, negyeddöntő (egy mérkőzés dönt a továbbjutásról): Palermo-Parma 21:00
A formát és a bajnoki szerepléseket tekintve a Palermo áll jobban, hetedikek a szicíliaiak a bajnokságban, a Parma a tizenkettedik, de a kupában egy találkozó dönt, így esélyest sem hirdetünk inkább. Mindkét együttes győzelemmel melegített, a Palermo a Bresciát, ellenfele a Cataniát verte hétvégén a Serie A-ban.

Német Kupa, negyeddöntő (egy mérkőzés dönt a továbbjutásról): Schalke 04-Nürnberg 20:30
A bajnoki tabellán mindössze két hely választja el a két csapatot egymástól, ez csak a Schalke szégyene, de a gelsenkircheni alakulat a botrányos szezonkezdés után kezd magára találni, bár vészjósló hírek keringenek a csapat háza táján, anyagi csődről, kulcsjátékosok eladásáról szólva. Nos, egyelőre még egyben van a csapat, Raúl nagyon érzi a kaput, és a hazai pálya is a királykékeknek kedvez.

SZERDA
Angol Ligakupa, elődöntő, visszavágó: Birmingham City-West Ham United 20:45 (odavágó: West Ham-Birmingham 2-1). (TV: Sport 2)
A hazaiaknak a Manchester United elleni 0-5-ből kellene összekaparniuk magukat, ráadásul hátrányból várják a visszavágót. Az egymás elleni mérleg is a Kalapácsosoknak kedvez, az utóbbi 10 összecsapásukból csak kettőt nyert a Birmingham. James McFadden és Scott Dann sérült a hazaiaknál, de a csatár Cameron Jerome visszatérhet. Avram Grant az eltiltott Victor Obinnával, és a betegszabadságát töltő Manuel da Costával, Thomas Hitzlspergerrel és Frederic Piquionne-nel nem számolhat.

Premier League, pótlás a 18. fordulóból: Liverpool-Fulham 21:00 (TV: Digi Sport)
Az előző fordulóban két vereség és egy döntetlen után végre megszületett a Liverpool első győzelme a második Dalglish-érában, a Wolverhampton ellen. Ráadásul Steven Gerrard eltiltása lejárt, Fernando Torres bombaformában futballozik, csak Jovanovics és Carragher hiányzik a csapatból sérülés miatt. A vendégeknél Dickson Etuhu, Matthew Briggs, Bobby Zamora és Philippe Senderos is kényszerpihenőn van, Mark Schwarzer pedig az Ázsia Kupán erősíti az ausztrálokat, és addigra talán már Gera Zoltán sem a Fulham alkalmazottja lesz.

Olasz Kupa, negyeddöntő (egy mérkőzés dönt a továbbjutásról):
Sampdoria-AC Milan 17:30 (TV: Digi Sport)
Napoli-Internazionale 20:45 (TV: Digi Sport)
Juventus-AS Roma 20:45

A bajnokságban már legyőzte az Inter a Napolit, most a kupanegyeddöntő következik

Juventus-Roma és Napoli-Inter rangadókat rendeznek már a negyeddöntőben, de a Sampdoria is megszorítaná hazai pályán a bajnoki éllovas Milant. A vörös-feketéknél Nesta és Gattuso is sérült, míg a genovaiaknál bemutatkozhat Laczkó Zsolt. Na és Olaszországban is csak egy mérkőzés dönt, akár még a 2011-ben zuhanórepülést mutató Juventus is megtáltosodhat erre az estére az AS Roma ellen, bár a Farkasok az elmúlt öt mérkőzésükből csak egyet vesztettek, a Juvét pedig az ág is húzza, Quagliarella, Toni, Rinaudo, De Ceglie, Grosso kidőlése miatt is.

A Napoli Edinson Cavani vezérletével hétről-hétre egyre közelebb menetel a bajnoki érem felé, az elmúlt két hónapban csak épp az Inter (1-3) és a Fiorentina (0-0) tudta őket ideig-óráig megakasztani. A San Paolo Stadion poklában viszont az öt győzelem után az Udinese ellen a hétvégén megtorpanó kék-feketék semmi jóra nem számíthatnak, és továbbra is Júlio César, Samuel, Coutinho és Sneijder nélkül futballoznak.

Német Kupa, negyeddöntő (egy mérkőzés dönt a továbbjutásról):
Energie Cottbus (II.)-Hoffenheim 19:00
MSV Duisburg (II.)-Kaiserslautern (19:00)
Alemannia Aachen (II.)-Bayern München 20:30 (TV: Sport1)
Három másodosztályú csapatnak is van esélye az elődöntőre, bár ehhez az Aachennek éppen a címvédő Bayernen kellene felülkerekdnie. Stiber Zoltán egyet lőtt a hétvégén a négy Karlsruhe elleni gólból, minden bizonnyal a kezdőcsapatban kap helyet a magyar légiós. Franck Ribéry felépülése kérdéses, és Ivica Olic és Toni Kroos is hiányzik a bajoroknál.

Spanyol Király Kupa, elődöntő, első mérkőzés:
Sevilla-Real Madrid 20:00 (TV: SportKlub)
Barcelona-Almería 22:00 (TV: SportKlub)
Már csak egy-egy akadályt kell legyűrnie a Real Madridnak és a Barcelonának, és létrejöhet az álomdöntő a kupában. Persze ehhez a Sevillának és az Almeríának is lesz (lenne) egy két szava, megszorítania a - nem mellesleg címvédő - Sevillának van esélye ellenfelét, az Almería reálisan a nagyarányú vereség elkerülésében bízhat a Nou Campban. Novemberben nyolcat kaptak a katalánoktól a La Ligában, Juan Manuel Lillo vezetőedzőt menesztették is azonnal. Minden tekintetben a királyiaknak lesz nehezebb dolguk, bár a bajnokságban csak 8. a Sevilla, a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionból kevesek távoznak győzelemmel, no meg hiába mantrázik José Mourinho egy csatár leigazolásáért, imái nem találnak meghallgatásra.