Kajak-kenu

Igazi mérföldkő lesz a válogató - Kozmann György

Koló egykori társa már felvette a tempót a visszatérése után

Az olimpiai bronzérmes, nemrégiben visszatérő Kozmann György egyre kevésbé érzi megterhelőnek az edzéseket, és párjával Kiss Tamással komolyan készülnek a válogatókra, hogy ott lehessenek Szegeden az olimpiára kvalifikáló világbajnokságon. A Magyar Kajak-kenu Szövetség hivatalos oldalának nyilatkozott az addig elvégzendő feladatokról.

Kozmann György Kolonics György párjaként indult volna a 2008-as olimpián, a kétszeres ötkarikás bajnok tragikusan hirtelen bekövetkezett halála azonban kersztülhúzta a terveket. Kozmann így Kiss Tamással ült egy hajóba Pekingben, majd az ott szerzett bronzérem után visszavonult. Azonban csak az idei télig bírta az élsport nélkül, és úgy döntött, megpróbálkozik az újabb olimpiai részvétel kiharcolásával. Ismét Kiss Tamással fogtak össze, és már jócskán a felkészülés sűrűjében járnak.

A kajakkenusport.hu-nak adott interjújában Kozmann elmondta, hogy a korai izomlázokon már túl van, de nemrég egy betegség miatt visszaesett kicsit. Azóta viszont töretlenül fejlődik, ráadásul meglehetősen gyorsan, ami nagy motivációt jelent. "Aminek korábban fásultabban, morogva fogtam neki, azt most jókedvűen, energikusabban csinálom végig. Azért is más most minden, mert jóval látványosabb eredményeket tudok elérni. Alsóbb szintről indulva nagyobbakat tudok lépni, és ezek a fejlődések motiválnak" - mondta a kenus.

Kiss Tamás és Kozmann György a pekingi olimpián

Kiemelte, hogy profi módon igyekeznek megszervezni a felkészülésüket, hiszen a hazai mezőny nagyon sűrű, már a világbajnoki válogatón is nehéz dolguk lesz. "Nekem és szerintem Tamásnak is van fogalma arról, hogy mit takar a profi hozzáállás. Ez a céljainkban és a célunkhoz vezető út megtervezésében is jelentkezik. Egyértelmű, hogy szeretnénk ott lenni a szegedi világbajnokságon, és ennek most mindent alárendelünk. Nem csak egyszerűen edzünk, odafigyelünk a részletekre is, legyen szó a táplálkozásról vagy a mentális felkészülésről. Nincs egy olyan magyar páros, amely hosszú távon, tartósan őrizné a vezető helyét az élen. Ezért nehezebb felmérni az erőviszonyokat, ugyanakkor azt is mutatja számunkra: lehet keresnivalónk ebben a mezőnyben. Sok jó egység van, amely mellé mi is oda tudunk férkőzni."

Beszélt a felkészülés egyes állomásairól is. Kiderült, hogy ahogy az már lassan hagyománnyá válik a magyar kajak-kenu válogatott háza táján, ők is "világkörüli útra" indulnak annak érdekében, hogy a lehető legideálisabb körülmények között készülhessenek fel a keménynek ígérkező szezonra. "Két hetet töltünk el Tatán, majd négy nappal később Korisánszky Péterrel és Kiss Tamással elindulunk Dél-Afrikába edzőtáborozni. A helyszínt jól ismerem, és lesz társaságunk is, hiszen Almási Péter is ott készül majd az osztrák válogatottal. Az egy hónapos dél-afrikai program után pedig Olaszország, a kenusok központi edzőtábora következik. Gyorsan elrepül ez a pár hét, aztán azon vesszük észre magunkat, hogy ott vagyunk a válogatón. Már nagyon várjuk. Igazi mérföldkő lesz az életünkben" - zárta a mondandóját Kozmann György.